Önskemål för framtiden

Ny dag och en spännande tid väntar. Först och främst för att se vilka ändringar som sker på kort sikt, men framförallt vilken plan som finns på längre sikt. Nu har klubben verkligen chansen att göra flera ändringar och påbörja en ny resa. Som jag skrev har jag några önskemål om hur nästa kapitel skrivs, och det här dyker upp ”top of mind”.

Kortsiktigt
– Förbättra kommunikationen utåt.
– Hitta ett spännande koncept för resten av säsongen, likt VSK Fotbolls ”drömhösten”.
– Ta fram en sportslig handlingsplan för olika scenarion för resten av säsongen.
– Besök och informera sponsorerna i en högre utsträckning.
– Skapa dialog och engagemang för att hemmapubliken direkt ska bli en del av den nya resan.
– Förändra spelidén så att spelarna inte blir lika låsta som tidigare.
– Gjut mod i spelarna.
– Tillsätt en sportchef som passar in på klubbens filosofi.
– Påbörja arbetet med nästa säsongs spelartrupp.
– Stärk upp styrelsen.

Långsiktigt
– Ta fram en tydligare strategi för sportdelen, som genomsyrar hela föreningen.
– Ta fram en ny strategi för hur föreningen ska kommunicera utåt.
– Ta ett ännu större samhällsansvar.
– Ta fram en handlingsplan, exempelvis på 3 år som berättar vilka krav och vilken vision som finns för a-laget.
– Gör en analys av varför färre juniorer kommer fram, åtgärda efter resultat.
– Hitta nycklar för att skapa en bättre relation med media, publik och sponsorer.
– Utveckla marknadssidan för att skapa bättre ekonomiska förutsättningar för den sportsliga verksamheten.
– Se till goda exempel i näringsliv och andra föreningar, och ”mappa om” framgångar så att de passar den egna verksamheten.

Vad tycker ni? Jag är säker på att era åsikter syns för rätt personer, eftersom den högsta ledningen ofta kommenterar min blogg!

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

15 reaktioner till “Önskemål för framtiden”

 1. Jobba med kringarrangemangen runt matcherna för att attrahera nya grupper av åskådare och göra helhetsupplevelsen bättre. Jag vet att man jobbat med detta under denna säsong men jag tror fortfarande det går att göra mer och på ett mer strukturerat sätt.

  Jag skulle även vilja se VIK bli ett värderingsstyrt företag som präglas av en tydlig kultur som är välkänd både internt och externt. Det finns tydliga exempel i näringslivet på att företag med starka värderingar är mer framgångsrika. Sannolikt skulle detta generera ett större engagemang och "offervilja" bland spelare och folk runt vik än vad ett statiskt mål likt "vi ska till shl" gör. Det är först när människor verkligen tror på något och blir emotionellt engagerad som det föds en passion.

 2. Vill gärna se en sportchef med hjärta och stor anknytning till föreningen och staden, varför inte Lidas eller Anders Berglund? Försöka få till längre kontrakt med nyckelspelare, såna som kan bli kultbärare för klubben, då tänker jag på Urbas, Williams, Sorkin,Mylläri och Finska granit backen som det är omöjligt att stava namnet rätt på. Sedan vill jag se satsning på egna juniorer, drömmen vore om Alsvenskan hade en regel att varje lag var tvungen att spela en junior femma under hela säsongen inga undantag för något lag i serien, det skulle göra att ekonomin för klubbarna skulle hållas nere en heldel och klubbarna skulle ha råda att behålla klasspelare med längre kontrakt. (skönt att drömma) Men för VIKs del så måste de få tillbaka västeråskänslan i laget igen.

 3. Se till så arenan är fixad å städad inför varje match, aldrig kul att komma till nytt besök och upptäcka att det är kaffemuggen, papper mm slängt.
  Se till att plexit är putsat och inte innehåller 100 puckmärken.
  Släpp alla sponsorplatser i arenan så de privata som vill köpa sittplats för säsong även kan få bra platser i mitten och inte bli hänvisade långt ut på sidorna längst ner eller högst upp på sidorna.
  Det är inte bara sponsorer som gör vik utan även trogna supportar som kan fylla hallen gång på gång och stötta laget som gör en lyckad framgång.
  Sponsorer behövs men vi supportar behövs lika väl och då ska det inte vara någon skillnad mellan dessa och vart de kan välja att sitta!!!!

  1. Se även till att Västerås Stad tillåter att man dricker sin öl på läktaren !
   Detta fungerar utmärkt i NHL (USA/CAN) så varför inte i Sverige ?
   Vet att detta är kontroversiellt men sanningen är den att det bidrar till intäkter vilket är grunden för all sportslig elitverksamhet.

 4. Jag tycker du hittat väldigt bra saker i det du nämner ovan, Johan. Sedan det som Anders kommenterade tycker jag är väldigt viktigt att jobba vidare på. Som Anders nämner så finns det mycket mer att göra för att locka fler besökare genom bara själva upplevelsen i hallen. Potentialen finns där till att höja snittet till fullsatt varenda match i Västerås som ju faktiskt är landets 5-6 största stad!

 5. Bra synpunkter Johan. Instämmer i mångt och mycket. Tycker också liksom Anders att kringarrangemangen på och runt matcherna kan förbättras. Kommunikation med supportar likt kvällen på Allstar förra säsongen med spelare och ledare på plats är ett förslag och att det görs några gånger per säsong. Bygg en tradition kring det.
  Framför allt vill jag se en tydligare satsning på juniorerna. VIK kan säkert kortsiktigt "värva" ihop ett lag som tar sig till SHL men det är ingen långsiktig strategi. Framgång föds underifrån. Exakt vad som behöver göras i en sådan satsning vet jag inte men bättre förutsättningar på alla sätt som är möjligt och önskvärt. Här finns säkert massor av bra input från de som är involverade inkluderat spelarna själva. Däremot vet jag vad som inte ska göras. Det är som vid flertalet tillfällen denna säsong ta med juniorer på A-lagets matcher och sen låta dem sitta på bänken. Extremt slöseri med resurserna. I så fall bättre med matchtid med juniorerna.
  Våga satsa på talanger och skriv långtidskontrakt. Spelare in och ut varje säsong är inte heller någon långsiktig strategi.
  På marknadssidan borde de större föreningarna i Västerås kunna samarbeta bättre. Paketlösningar för sponsorer som täcker in en bredd av idrotter. Gynnar all idrott i staden.
  🌕🌑

 6. Börja i grunden. Ett tips Johan, läs det "gulsvarta spåret" som är någon slags handbok för hur vik ska uppträda, träna och sträva efter. Jämför med andra föreningar och se att det är skrämande innehållslöst och totalt icke förankrat och ingen som helst uppföljning i verksamheten

 7. Attrahera nya grupper. Barn/ungdomar tex. Skulle man kunna erbjuda samtliga elever i grundskolan på fri entré som bandyn gör/gjorde?

  Gör hockeyn i stan mer tillgänglig för alla. Starta någon fond eller något så att flera kan börja spela. Hockey är väl den dyraste sporten att utöva i dagsläget? Vill man skicka upp spelare till A-laget så måste det finnas att ta av. Bredd.

  Sist men inte minst.. Fortsätt att ligga på kommunen om en ny arena!

 8. 1. Utbilda matchfunktionärer så att man behandlar åskådare på ett sätt så att de känner sej välkomna. Nu är det tvärtom. I NHL och AHL känner man sig väldigt välkommen. I VIK finns flera från NHL som vet hur åskådarna tas emot på matcher. Be nån av de ta en utbildningsvända med värdarna så kanske publiken inte blir behandlad som nånting katten släpat in.
  2 Uppfinn inte hjulet en gång till utan lär av de bästa. Titta på hur Skellefteå gör, deras organisation, deras träningsschema, deras förmåga att få fram egna produkter.deras värvningsstrategi
  Frölunda har en speciell skridskoåkningstränare. Ingen slump att Joel Lundqvist åker bättre nu än han gjorde som ung.
  Prioritera målvaktstränaren, se till att få den bästa som finns. Det kan bli en besparing då VIK återigen kan få fram egna produkter
  3 Försök att rekrytera så kunniga personer som möjligt till organisationen. Såna som hänger med i allt nytt som händer ang träning.kost, återhämtning,mentalt välmående och överhuvudtaget allt som kan påverka idrottsprestationen.
  4 En balans måste till mellan värvningar och egna juniorer. Nuvarande strategi att sälja sina egna och köpa gamla spelare är helt förkastligt. Lägg ihop pengarna för Cutta, Cook och Murphy och köp riktig kvalité och behåll Brome Lantosi och Frycklund, mycket billigare och även bättre
  5 Lidström som ganska nyss kommit hem måste väl kunna bidra med kunskap om hur framgång byggs. Det har ingenting med tur att göra utan är enbart kunskapsbaserat.

 9. Satsa mer på juniorer. Publik/sponsorer vill se mer spelare med lokal anknytning. Ändra strategi på HG. Ta in fler egna spelare, låt dom få chansen. Vi behöver fler spelare med stort klubbhjärta.

  1. Ser du hellre att VIKs juniorlag åker ur j20 superelit och j18 elit men att vi tar de medelmåttiga västeråsare. Det handlar inte om hur många västeråsare man har utan om den spelaren har någon framtid inom elithockey. Om VIK i år skulle ta 2 kedjor från u16 elit så skulle det förmodligen VIK spela j20 elit om 3 år istället för superelit! Poängen är att VIK inte i nuläget har 10 lukas zetterberg i u16 utan kanske bara 5.

 10. Håller med om att satsa på fler juniorer från de egna leden. Någon gav förslag på att lagen i hockeyallsvenskan och SHL skulle tvingas att ha en juniorfemma. Det tror jag skulle betyda mycket för svensk hockey och då skulle vi slippa många halvbra/halvdåliga importer som i regel kostar mer än det smakar. Kanske vore något för VIK redan nu att köra igång med, jag tänker på Rubins och Alenbring som backar Zetterberg och Svedlund och någon mer framåt. Sedan är det inte lätt heller att balansera kraven på vinst och uppgång till SHL med att samtidigt ha tålamod och utbilda junisar i seniorverksamheten.

 11. Tycker att din lista på olika åtgjärder på kort och lång sikt var väl underbyggd och intressant.
  En stark(inte rygga för obekväma beslut) och skicklig styrelse med branchkunskap och ekonomiskt ansvarfulla medlemmar är
  en oerhört viktig sak i VIK nu och framåt.Se bara på VSK Bandy med legendaren Karl Erik Eckemark som hedersordförande,
  Att omge sig med skickliga yrkesmänniskor med erfarenhet på olika roller i föreningen räcker långt.
  Sen är det viktigt med mål som är rimliga på kort och lång sikt för föreningen.Allt har sin tid sa Nanne Bergstrand tränare i Hammarby fotboll .SHL är långt bort just nu……………..
  Kan sen VIK locka företagen att plocka fram mer sponsorpengar så är mycket vunnet,men det är inte enkelt.

 12. 1. Ny arena är ett måste – Förstår inte hur bandyn och fotbollen kan få nya arenor som inte ens samla lika mycket publik tillsammans som VIK har. Nu pratar man om nya arenor för friidrotten och innebandyn före VIK. Tala om för kommunen vilka som drar mest publik. Arenan får inte bli för stor a la Brynäs. Örebros och Södertäljes arenor är bra och lagom stora.
  2. Souvenirshopen är ett skämt tyvärr. Trångt bökigt och dåligt utbud. Lär av Södertäljes, stor luftig vid entren och bra saker. De som kommit på VIK:s fula tröjor/t-shirts etc måste varit fulla när de satt och funderat. Lär även av NHL.
  3. Är övertygad om att VIK missar en massa pengar på övrig kringförsäljning. Puben är ju på tok för liten och köerna är oändliga med bara 2 som jobbar där. Hur vänligt är det för besökaren? Finns en vid entrén som nästan aldrig är öppen och är den det ringlar kön långt ut när bara en serverar – ridå. Där missas det massa pengar.
  4. Bara korv och hamburgare att äta där "uppe" borde väl finnas en massa annan fast food att kunna servera.
  5. Sen håller jag inte med till fullo med tidigare tyckare om juniorerna. Man kan inte spela juniorer bara för att de är juniorer de måste vara bra också. Vissa namn som nämnts är inte tillräckligt bra och andra har fått hur många chanser som helst. Men hoppas det är slut på värvningar av gamla avdankade utländska spelare som inte platsar någon annanstans.
  Visst ska vi ha utlänningar men inte mer än 3-4 stycken och det behöver vara bättre klass på dem.
  Sen blir det nog bra att det inte kommer värvas en massa collegespelare från en och samma agent som man inte scoutat ett dugg…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *