Appelgren ger Mitell ny roll – direkt

Idag leddes det första ispasset av den nya ledningen och innan träningen tog sig huvudtränaren Andreas Appelgren sig tid för media. Han verkade skönt inställd på att bli pepprad med frågor och förmedlade ett lugn när han rörde sig i spelarbåsen. Mellan intervjuerna pratade jag lite löst med Appelgren som berättade några intressanta saker som jag tänkte dela med mig av här:

Appelgren berättade att han hade fått flera tränaranbud som han tackat nej till, när VIK erbjöd ett kontrakt blev det tillräckligt intressant för att hoppa på. En stark spelartrupp var en av anledningarna.

– Huvudtränaren sa att han har sett många matcher med VIK den här säsongen och tycker sig ha koll på laget. Några saker vill han ändra på direkt är bland annat mindre burskydd och snabbare spelvändningar. Överbelastningen i egen zon (som många nämnt som ett problem) ansåg sig han inte tycka vara ett problem, efter att ha kollat igenom en mängd baklängesmål. Annars var hans spelidé i det stora delar väldigt likt det som har funnits tidigare. Det är med andra ord mindre justeringar som kommer att göras.

– Coacherna kommer också ha tydliga roller. Mitell kommer nu byta till att coacha backarna under match (har tidigare coachat forwards). Appelgren tycker att Mitell som gammal back, också ska coacha backarna. Johan Rosén kommer coacha forwards och han själv kommer ha en överblick samt ha mer ansvar att läsa av motståndarens spel. Om Jan Hammar ska stå kvar i båset var högst oklart, det kan bli problem eftersom det finns en limit för hur många ledare som får stå i båset under match.

– Han berättade också att kedjorna på träningen kommer se ut som senaste matcherna. Dels för att han ville se spelarna på närmare håll och dels för att han hört att laget haft något bra på gång de två sista matcherna. Därför kan också laget mot Leksand formeras som det gjordes mot Tingsryd, och att han efter ha sett spelarna i match göra ändringar. En ändring som han vill få till är att han vill hitta flera olika spelartyper i kedjorna, som kan utnyttja varandras egenskaper.

– Något positivt som jag lärde om Appelgren var att han gärna vill skapa känslan av alla är med. Oavsett roll som ledare och spelare ska varje individ ha känslan av att varje insats kan vara direkt avgörande för om laget vinner matchen. Han vill att alla ska ta ansvar och att hans roll som huvudtränare är att sätta riktlinjerna. Ordet tillsammans nämnde han flera gånger.

Mitt första möte med VIKs nya huvudtränare Andreas Appelgren var… Mycket positivt!

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

En kommentar till “Appelgren ger Mitell ny roll – direkt”

  1. Blir nog stor skillnad,logiskt att Mitell tar hand om backarna istället för forwards.Tycker det lyser mer erfarenhet ska bli väldigt kul att följa VIK nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *