Hur ska stora VIK spela?

”Vi ska spela med fart och vara aggressiva över hela banan” – Ni har säkert hört den förut eftersom 99% av alla tränarna uttrycker sig så eller med liknande termer. Men jag undrar om alla lag är gjorda för att spela med fart för att slå motståndaren. Efter förra matchen hamnade jag i en diskussion med en hockeykunnig person som tyckte att VIK gjorde en bra första period, men sedan blev trötta i den andra. Min synpunkt: VIK orkade inte hålla tempot uppe, spelarna såg trötta ut och spelade inte längre med samma intensitet. Krutet var bränt och det är säkert ännu lättare att bli slutkörd när resultaten har gått emot under en längre period.

När jag besökte VIKs träning under måndagen så träffade jag huvudtränaren Andreas Appelgren efteråt. Sammanträffande tog han upp scenariot med att laget gjorde en riktigt bra första period mot Leksand. Men samtidigt ställde han sig frågan om truppen verkligen orkar spela på det sättet över en hel match. Han nämnde en viktig sak: VIK har stora spelare och dessa har lättare att bli trötta och dra på sig mjölksyra. Ett exempel som han tog upp var forwarden Jan Urbas, som vanligtvis matchas ungefär 18-19 minuter per match. Då ligger han oftast högt i banan och jagar puck, samtidigt som han alltid gör en gedigen arbetsinsats. Konsekvensen av detta är att han blir trött och inte är pigg nog att utnyttja sina offensiva egenskaper till fullo. Appelgren menade på att den typen av spelare kanske snarare ska ha 15 minuters istid per match, men istället vara pigg för att utmana motståndarens försvar. En intressant synvinkel.

Forwarden Patrik Berglund är ett bra exempel på det Appelgren pratar om när han nämner Urbas. Kommer ni ihåg när NHL-forwardens stora kropp var inne lite för länge på isen i ABB Arena? Då sprutade mjölksyran och under resten av matcherna blev han trött väldigt snabbt. Nu var han ändå tillräckligt skicklig för att dominera isen, men visst kunde han ha utnyttjat sina krafter bättre. För att knyta ihop säcken så tror jag att VIK har en för tung spelartrupp för att slå motståndaren med fart. Jag tror snarare att laget ska spela på ett sätt så att spelarna får utnyttja sina tyngd, exempelvis genom att ta pucken till mål och vinna kampen där oftare. Appelgren nämnde också att han vill se laget spela mer pulserande, alltså att man inte ska gå på hela tiden utan istället välja sina lägen för att spara kraft. Intressant att se om det här kan ge resultat och om lagets prestation kan bli jämnare över 60 minuter. Något som varit problematiskt tidigare under säsongen.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

5 reaktioner till “Hur ska stora VIK spela?”

 1. Intresssant o säkert rätt tänk. Man undrar då lite på försäsongsträning, nu med nytt individuellt uppplägg med Hammar, och ändå känns det som vi har mer skador och inte orkar en hel match? Vad har du för tankar om det? Tex Mylläri, har dom kört för hårt med viktkrav mm så knät inte pallade?

  Tror det blir bra med Appelgren så småningom! / Thomas

  1. Hej Thomas,

   Du tar upp en intressant synvinkel men man ska ha med i beräkningen att Hammar bara varit i klubben en kort sejour. Det är först om några år som jag tror han har satt sin prägel på fysen. Samtidigt var det någon som twittrade att halva laget byts ut efter säsongen och att Hammar alltid bara kommer ha en sommar på sig att bygga upp fysen. Vissa skador är tillfälligheter medan andra kan förebyggas. Jag tror varje spelares ansvar är den största faktorn, en god fysisk grund bygger man upp under flera år och många har då bytt lag flera gånger. Det skulle exempelvis inte förvåna mig om Mylläris knä har tagit mycket stryk tidigare under karriären, och att han nu får lida på grund av det. Hoppas det var svar på dina frågor!

   1. Mylläris knä är bara en i mängden av skador denna säsong. Han har alltid varit en talang utöver det vanliga. Men han har i stort sett omgärdas av skador runt och efter jul hela sin senior karriär. Det har varit en axel etc.
    Men resan han gjort i år har bevisat att han är villig att ta striden. Det är ju en massa spelare i år som gått sönder alldeles galet många. Och där är fysen ett problem. Varje individ i ett lag har sitt unika dna. Vissa av spelarna har spelat länge och har gamla kroppar. Då kan man inte bara komma in och säga nu ska vi lägga om träningen. Nu jävlar ska ni få se på andra bullar. Förr så fick vissa spelare friare tyglar bara man klarade av uppsatta mål. Klarade vissa tester och så vidare. Inte som ryssarna på deras storhetstid. Sen måste man öva på ödmjukheten i Vik. De håller på att bli omsprungna av andra lag i staden där ödmjukheten blivit ett ledord. Där laget före jaget blivit regel.

 2. Det du skriver här är som vanligt intressant Johan. Jag tycker du skriver och kommer med bra funderingar. VIK har väl haft en del bra fystränare genom åren var inte Leo Mylläri med et tag och Per Ola gamla sprintern? Hammar har säkert något på gång men allt tar sin tid, Jag bor i Norge och här har vi en av Norges största militärläger där många Norska lag kommer och får en liten fysträning.
  Det du skriver om stora spelare som inte har energi eller vad vi ska kalla det där måste tränaren se hur det ligger till och matcha styrkorna riktigt.

  Om nu VIK är dåligt tränade med kondition och annat det vet inte jag men om orken tar slut så är det något som är fel. Kanske man ska se på hur alla spelarna har det ibland sitter det i skallen man är inte en vinnare för man fattar att man är det.

  Jag lägger pussel med folk i den branschen jag är i och gör mitt bästa att få folk att fungera som ett team.
  Men vi blir alla experter och kritiserar gärna och i Västerås så vet jag att man blir inte profet över natten. Men jag gillar dina tankegånger Johan så fortsätt med att dela dom i hockeybloggen.

  Jonte i Norge.

  1. Hej Jonte!

   Kul att du är med från Norge och tack för fina ord. Intressant att läsa dina åsikter också, fortsätt kommentera så ska jag försöka besvara eventuella funderingar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *