"Laget gav inte upp"

Om VIKs första period mot Leksand var bland det bästa laget presterat, så blev starten ikväll både krampartad och energilös. Men jag förväntade mig ingenting annat, laget har åkt på några riktiga smällar på slutet.

Appelgren valde att ändra om i formationerna och fick ut en liten effekt. VIK lyckades hämta in 1-3 till 3-3 och det är dessa halmstrån som laget måste gripa sig fast vid.

På presskonferensen lyfte Appelgren fram det som han var glad över – att laget inte gav upp. Han nämnde även att han ska googla ”hjärnkirurgi”, eftersom mycket av det som går emot sitter i huvudet. Även spelarnas trötthet tror huvudtränaren är kopplat till att laget är mentalt sargade.

På fråga om vilka som leder laget i det här tuffa läget, nämnde Appelgren bland annat ”Fredda”, Gråhns, ”Janne” och Murphy. Med betoning på ”Fredda”.

Jag är inte förvånad att det är Fredrik Johansson som kvitterar till 3-3, hans ständiga slit utöver det vanliga gav och kommer ge utdelning.

Sista avgörande målet är rent ut sagt ett skitmål, men samtidigt avgörs inte matchen där. VIK måste undvika att sätta sig i situationer där små marginaler avgör.

Vitali Koval har startat med två förluster och som gammal målvakt vet jag hur viktigt det är att bli matchhjälte. Visserligen måste flera spelare i laget kliva fram, men någonstans ska en bra målvakt vinna hockeymatcher åt sitt lag. Det blir som en ventil i ett pressat läge.

Ville Korhonen är ett mysterium, antingen så är SM-Liiga sämre än jag trodde eller så har han tappat allt självförtroende. Förmodligen är det en dyr värvning som också har kontrakt över nästa säsong.

En stor snackis efter matchen var att Lukas Zetterberg lånas ut till Skellefteås J20. Klubbchefen var tydlig efteråt: Lukas har begärt att bli utlånad för att prova vingarna i en ny miljö, men har kontrakt med VIK nästa säsong. Meningen är då att forwarden ska återvända till sin moderklubb. Fägerblad ser utlåningen som ett misslyckande, både för klubben och Lukas. Samtidigt uttrycker han att Niklas Johansson fick lämna med anledning av att klubben har kommit för långt ifrån sina juniorer, och att man från och med nästa säsong ska göra en större insats för att minska avståndet. Men nu handlar det om att vinna hockeymatcher.

Nu väntar en viktig träningsvecka och laget måste fokusera på att komma ihop som grupp. Taktiska bitar och byten av kedjeformationer är viktigt men sekundärt, prio är att på något sätt lyfta killarna mentalt.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

6 reaktioner till “"Laget gav inte upp"”

  1. Blir inte förvånad men hur kan Fägerblad uttala sig som han gör, att man nästa säsong ska jobba med juniorerna men nu ska man vinna. Vilka signaler skickar han till juniorerna nu. Är VIK det ända laget som bara kan vinna utan juniorer? Uppenbarligen inte… Verkar inte som om alla dyra utlandsproffs heller kan vinna men dom tror man på och ger förtroende match efter match.

  2. Williams matchstraff är inte ens utvisning ,åker man och borrar som Timrålirarn ska man ha en propp.Zebrorna blåser ju så fort det ser farligt ut.

  3. Förra året hade vi Dustin Johner som kunde avgöra matcher på egen hand när laget spelade dåligt. I år har vi ingen spelare som uppvisat liknande kvaliteter. Saknaden av en riktig spetsspelare typ Johner är stor. Synd att VIK inte kunde ha honom kvar. Vad tycker du Johan?

  4. Tycke lill Z att han inte fick chansen ?? han står som registrerad för 20+ matcher i A-laget och jag har ett samtliga denna säsong,,har sett väldigt lite av killen ( har sett att han spelat dock), tycker nog att han inte har tagit chansen,om man nu är så bra som han verkar tycka att han är borde man väl kunna gjort mer avtryck på alla dessa matcher han ändå har fått chansen i ?? Hybris ??

    1. Vet inte hur mycket Du förstår när det gäller ishockey men om man får spela 1-2 byten/match är det ganska svårt att "göra avtryck"

  5. Tackar dig talberg för ditt uppriktiga/ärliga skrivande samt din podcast . Det är mycket sorglig att höra saker i fin podcast den med Stiffen och dina egna upplevelser hur dom behandlar folk som har åsikter om föreningen . Skulle vilja att du belyser fysträningen mera hur drn har sätt ut inför denna säsong ,ett av viks styrkor har just varit att ha en bra fysik att orka tre perioder, men nu ser man tyfligt hur dlut dom är efter en period. ..
    Mvh pelle

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *