Fördjupning i Zetterberg-gate

Beskedet om att Lukas Zetterberg lämnar VIK förvånar mig inte, eftersom jag under en tid hört att det funnits en besvikelse kring uteblivna chanser att visa upp sig i a-laget. Men situationen har varit rätt komplex och jag tänkte göra ett försök att gå lite djupare i vad det var som hände.

Den talangfulle forwarden spelade U18-VM så sent som säsongen 2014/2015 och fick då tävla med och mot världens bästa spelare. Auston Matthews, Patrik Laine och Matthew Tkachuk var några av stjärnorna som deltog och som nu tippas gå högt i sommarens NHL-draft. Alltså, mitt bland dem, en ur-Västeråsare som vi stolt kan säga representerade Sveriges landslag under turneringen. En häftig bedrift som lovade gott inför framtiden.

Men att spela den här typen av turnering är egentligen bara ett förmånligt tillfälle att mäta sig mot världens bästa, inför mängder av scouter och annat viktigt ”hockeyfolk” . Det är ingen garanti för att du senare ska spela i något a-lag, landslag eller NHL-lag. Den resan kommer spelaren själv ansvara över. Förhoppningsvis kan spelaren också lämna turneringen med värdefulla nycklar om hur ishockey ska spelas och vilka insatser som krävs för att tävla mot världens bästa. Lukas Zetterberg fick med andra ord ett tillfälle att visa upp och lära sig inför sin fortsatta hockeyresa. Men som jag tidigare skrev, det är ingen garanti för att han om tio år tävlar på isen mot världens bästa. Däremot kan jag garantera att världens bästa spelare vid det tillfället inte ser ut som det gjorde vid U18-VM.

Men förutsättningarna för att Zetterberg ska lyckas finns eftersom forwarden besitter en del spännande verktyg. Framförallt skottet och förmågan att göra mål i kombination med hans högerfattning får många hockeytintresserade att dregla lite extra. Varför förvaltade VIK inte dessa egenskaper? Varför tog inte Zetterberg chansen? Vad var det som gick fel? Det här kunde i bästa fall blivit en framgångssaga där en spelare från byn sköt laget till SHL, men istället representerar han numera ett hockeylag cirka 744 km bilväg härifrån.

Om vi börjar med den här säsongen så fick Zetterberg spela den första träningsmatchen mot Karlskoga. Där fick han en klubba alternativt en puck i ansiktet som gjorde att han först klev av och sedan spelade vidare. En situation många ishockeyspelare kan hantera, men där en junior som för första säsongen använder visir kan bli skärrad. Det blev han, som jag har hört i efterhand. Matchen blev ett vakuum och det var också startskottet för en ganska krokig första a-lagssäsong. Efteråt hade talangen svårt att ta plats i laget och på träningarna övertygade han inte enligt ledarstaben. Det defensiva arbetet var för dåligt och han var inte tillräckligt stark framåt för att konkurrera om en plats i toppkedjorna. Han behövde bevisa mer för att konkurrera ut någon på träningarna, för att sedan bli uttagen till match.

Jag köper dåvarande lednings argument, delvis. Zetterberg behöver absolut förbättra sin defensiv och även utveckla sin offensiv, men han ska inte behöva slå sin gubbe på träning för att få en ärlig chans under match. Det kanske låter märkligt men låt mig förklara varför. Den talangfulle forwarden har nämligen en ganska unik spelstil likt Jeremy Williams, och skulle ni till exempel se en träning så skulle ni snabbt inse att Williams inte är en av de mest framstående. Kanadensaren kommer istället bättre till pass under match, i powerplay och bredvid två riktigt bra spelare som kan leverera rätt passningar. Hans spelartyp kräver det på något sätt. Det gör Zetterbergs också. Den unge talangen har med sin spelstil därför svårt att på träning slita sig till en plats i VIK.

Det kändes istället som om det var meningen att han skulle konkurrera ut spelare som Jonte Berg eller Linus Svedlund för att få speltid, men det är en för mig en ofattbar tanke eftersom dem är två helt olika spelartyper. Zetterberg är inte i närheten av deras arbetsinsats eller defensiva insatser, och därför var han inte nära en plats i laget om han på träning skulle bevisa sig starkare än dessa två. Däremot är junioren bättre offensivt och skulle egentligen ha tävlat om platserna i första- och andrakedjan. I den här situationen hade han rent krasst behövt slå ut spelare som till exempel Williams eller Korhonen. Det vill säga två spelare med offensiva roller och speltid i powerplay (vilket Korhonen haft till och från). En svår uppgift men med tanke på exempelvis Korhonens bleksamma insats, ingen omöjlighet. Jag undrar, hade det inte varit bättre att satsa på Zetterberg istället för Korhonen? Jag menar, finländaren har knappast glänst på träningarna heller och borde väl egentligen ha samma kravbild som juniorerna – om inte en ännu större.

Istället visade ledningen att om du är en spelare utifrån med ett större kontrakt och bättre meriter så får du mängder med chanser att misslyckas, på bekostnad av spelare som Zetterberg. Med det skrivet vill jag understryka att jag inte på något sätt tror att Zetterberg kunde ha frälst laget redan den här säsongen, däremot hade jag haft mer tålamod med hans insatser eftersom det finns potential. Jag tror det hade kunnat blivit bra framöver. Men jag är mer tveksam till att Korhonen utvecklas och blir en toppspelare nästa säsong, dessutom är han inte från staden och har förmodligen svårare att bygga ett klubbhjärta.

När klubbchefen Johan Fägerblad på presskonferensen berättade att Zetterberg begärt att få lämna klubben för att spela för Skellefteå, betonade man att det handlade om en utlåning. Ett sista försök att balsamera ett misslyckande med att förvalta klubbens för tillfället största talang. Dagen efter var Zetterberg tydlig: ”Jag är i Skellefteå för att spela till mig ett kontrakt här”. En tydlig indikation på att han helst inte vill återvända nästa säsong, även fast jag vet att hans VIK-hjärta är stort. Det känns bara fel. Klubbchefen Fägerblad fick också frågan om han såg det här som ett misslyckade från klubbens sida, och svarade: ”Det är ett misslyckade både för klubben och Zetterberg”. Ett bra svar, när Zetterberg skrev på för VIK hade han säkert ett annat mål än vad utgången blev – oavsett vad som låg bakom så nådde han inte enda fram.

Sammanfattningsvis – Zetterberg fick tidigt under säsongen veta att han inte hade vad som krävdes för att spela i a-laget, vilket är en ganska naturlig kritik för en junior. Under säsongen har han ändå utvecklats ytterligare och med tanke på lagets prestationer tycker jag det borde varit självklart att ge honom en ärlig chans i någon av toppkedjorna och i powerplay. Jag tror inte att den insatsen hade varit sämre än Korhonens och vi kanske hade fått bevittna killen från byn som sköt upp sitt eget lag till SHL. Inte den här säsongen, kanske inte nästa, men därefter. Det är så du bygger drömmar, hopp och en klubbidentitet som fans, sponsorer och media kan relatera till.

Till sist, jag är trött att höra uttalanden om att det inte handlar om att ”ge chansen” utan att juniorerna ska ”förtjäna chansen”. Det låter fint men efterlevs sällan när det gäller hela laget, och därför blir det inte trovärdigt. Det är snarare att anmärka på ord. Alla är helt införstådda med att det är prestationen som huvudsakligen styr, men att andra faktorer också spelar in när en spelare får istid.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

En kommentar till “Fördjupning i Zetterberg-gate”

  1. Hmm..jaha..(följt av) å fan!! Jäkligt intressant inblick i vad "Z" varit med om hittills, också intressant då lite bakgrund om honom togs fram som en annan/jag själv missat.. Bara att hoppas nu då att Zetterberg lyckas få ett bättre öde i SAIK.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *