Dahlbom kan ta över

Målvakterna är en i raden av alla ämnen som diskuteras flitigt just nu, där VIK i dagsläget har Koval, Dahlbom och Fransson under kontrakt. Ledningen har hittills visat tydliga signaler om att det är den sistnämnde som ligger sämst till att få spela matcher, genom att den senaste tiden sätta honom på läktaren. Fransson inledde säsongen lika bra som övriga laget, men hade svårt att göra de avgörande räddningarna i matcher när utespelarna underpresterade. Dahlbom fick då chansen och lyckades rädda tre poäng åt laget vid några tillfällen. Sedan dess har inte VIK haft en målvakt som har räddat laget, och istället har den målvakten funnits på andra sidan planen.

Men att hävda att det enbart är målvakternas fel att VIK rasar i tabellen är fel. Ingen av målvakterna är dåliga men har samtidigt inte visat sig vara ”räddaren i nöden”. Dahlbom är sett till förväntningarna den som kommer undan med godkänt i det här läget. Det känns också på något sätt som att laget ställer upp lite extra när 25-åringen vaktar målet, vilket brukar vara fallet när ett lag spelar sin tilltänkta andramålvakt.

Målvakten Vitali Koval värvades och hade, som jag tidigare uttryckt, alla möjligheter att erövra förstaspaden. Appelgren gav honom även en rejäl chans genom att spela honom tre matcher i rad, trots att laget förlorade de två första. Koval ska, precis som de andra målvakterna, inte lastas själv för någon förlust under säsongen, men hade samtidigt en ypperlig möjlighet att bli matchhjälte. Istället var det, återigen, motståndarmålvakterna som gjorde räddningarna som krävdes för vinst.

VIK har med andra ord tre ungefär lika bra målvakter, där alla är bra men inte tillräckligt bra – just nu. Det känns inte heller självklart vem det är som ska kliva fram och vara den målvakten, vilket borde sporra alla tre till att prestera. I kväll kommer Marcus Dahlbom vakta målet och han har tidigare vunnit poäng åt laget i Norrköping. Gör han det igen så kommer säkerligen ledningen vara redo att satsa vidare på honom. En ytterst fin chans för en målvakt som innan säsongen förväntades göra enstaka inhopp. VIK har hamnat i ett läge där det nästan är ett måste att man får igång någon av sina målvakter, för att på allvar vända den negativa trenden. Där har ni vikten av att lösa målvaktsfrågan.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

6 reaktioner till “Dahlbom kan ta över”

 1. En fråga bara till Johan! Hur ser VIKs juniormålvakter ut, finns det möjlighet för någon av dem att kunna bli en toppmålvakt? Vad har de för räddningsprocenten i J-20?

 2. Fatta… Man kan inte ha tre målvakter på träning samtidigt.
  Fokus och uthållighet förstörs.

  Vill man fortsätta och torska. Firtsätt med tre på varje träning.
  Med vänlig hälsning,
  KA

 3. Funderar lite över vad som händer efter 28/2 då sista matchen spelas i denna grundserie.Vad händer om VIK missar slutspelet
  som börjar då,jag tror säkert att man klarar sig undan det negativa kval som dom två sista lagen i serien får ta sig an.
  Jag är rädd för att det får svåra ekonomiska konsekvenser för framtiden med sponsorer och publik som ledsnar på VIK.
  Man skall inte måla fan på väggen,men sponsorernas plånböcker kan bli stängda en tid framöver.Eller vad säger du Johan ?

 4. Förstår inte varför Fransson ställs åt sidan. Han är den bästa målvakten VIK haft på många år. Ge honom fullt stöd och han kommer att spika igen.

 5. Dahlbom gjorde några enorma räddningar mot Hästen, men vad f-n hjälpte det när man har spelare som ger bort pucken så motståndarna får öppet mål. Så jag tycker fortfarande samma som i mitt förra inlägg när VIK värvat Vitali Koval, NEJ, NEJ och åter NEJ (med stora bokstäver den här gången). Koval fladdrar omkring i kassen och har ingen kontroll på sin placering, det har ingenting med matchoträning att göra, åtminstone tre av målen han släppt in har berott på felplacering i kassen!! För övrigt måste man säga att Uotila, är en mästare på att ta onödiga utvisningar, nu gjorde Appelgren helt rätt som bänkade honom! Och Lihagen blir man inte klok på, förra gången han var i VIK gjorde han ingen människa glad, och det börjar bli likadant nu.Han åker omkring och tappar pucken lite hur som helst, och varför skjuter han inte mer han har faktiskt ett bra skott. Kanske Kex och Gurka inte är någon bra kombination!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *