Tre aktuella namn för sportchefsrollen

Mitt uppe i VIKs jakt på en seger pågår en annan viktig jakt. Det är nämligen hög tid att rekrytera en sportchef, eftersom det redan pågår värvningar och förlängningar med spelare inför nästa säsong. Klubbchefen Johan Fägerblad får vid varje intervju frågan om när en ny sportchef är på plats, och ger svaret att det behöver ske inom kort men att processen ska gå rätt till. Han vill helt enkelt få tag på rätt person som kan bygga det ”nya” VIK efter Niklas Johanssons tid i klubben.

Sedan Johansson fick lämna föreningen så har jag hört tre namn som är aktuella för sportchefsrollen – Patrik Juhlin, Fredrik Nilsson och Patrik Zetterberg. Tre ex-VIKare som alla står för det Fägerblad nämner mellan raderna, kontinuitet och lokal förankring. Personer som har hjärtat i föreningen och förståelse för klubbens historia. Om något av dessa tre namn stämmer tycker jag att klubbchefen är rätt ute i sitt övergripande tänk, utan att gå in specifikt på varje individ.

Jag tror nämligen att en utomstående sportchef skulle ha mindre förståelse för klubbens situation, samt få mindre tid på sig att leverera resultat. Börjar däremot klubben en resa med starkt lokalt förankrad person som sportchef, där man presenterar en långsiktig plan för hela elitverksamheten, säger mig något att det kan bli en häftig resa som tillåter mer tålamod. Självklart kommer resultaten i a-laget alltid spela in, men jag tror att vi den här säsongen insett hur många andra viktiga värden det finns – speciellt när förlusterna radas upp.

Jag har spelat med Juhlin, Nilsson och Zetterberg och gillar alla tre som personer. Ingen har tidigare erfarenhet som sportchef för ett a-lag, men det som skiljer sig är att Zetterberg är den enda som har varit insatt i föreningens elitverksamhet fram tills nu. Han är en slags sportchef för juniorverksamheten och ingår i sportgruppen tillsammans med Lidström och Bäckman. Därför tror jag också att det skulle vara det bästa alternativt. ”Z” har följt föreningen på nära håll och erhåller förmodligen en del viktiga nycklar för att bygga en framtid. Han har en relation till styrelsen, sportgruppen och tränare både i junior- och a-laget. Dessutom har han sett massvis med a-lags och juniorhockey i ABB arena den här säsongen, som gör att han har en klar bild om vad han vill ändra på till nästa säsong.

Jag vill inte påstå att nästa sportchef har någon lätt uppgift framför sig, tvärtom. Han kommer in i ett läge då föreningen pratar långsiktighet medan fansen, media och till viss del sponsorer vill se resultat. I åtanke finns också att det är ett tiotal spelare från årets trupp som är under kontrakt nästa säsong. Därmed är nästan hälften av lagbygget redan färdigt. Därför tror jag, som jag tidigare nämnt, att det är ytterst viktigt att VIK kommunicerar ut en tydlig plan för hur resan framöver kommer se ut. För att skapa rätt tålamod och mentalitet kring ishockeyn i stan.

Den viktigaste uppgiften för nästa sportchef är att skapa ett lag som är mer lokalt förankrad, med en blandning av unga och äldre spelare. Därtill behöver han addera spets, inte en lika bred som tidigare, men en rejäl spets som verkligen höjer laget på några positioner. Nu återstår det att se vem det är som får jobbet och om han delar min syn på hur nästa lag ska byggas.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

9 reaktioner till “Tre aktuella namn för sportchefsrollen”

 1. Mycket bra med starka lokala kandidater som kan föreningen och som kommer från hockeyvärlden.Spännande att se om någon av dessa tre får jobbet.Jag oroar mig mest just nu för vad ett missat slutspel skulle få för påverkan på ekonomin i VIK framledes.
  Sponsorplånböckerna kan bli stängda en lång tid framöver…………….Nej måtte VIK kunna vända förlustraden omg…
  Om det finns någon krona över så ersätt Mylleri ,om Appelgren har något ess i rockärmen som han kan få hit ?

 2. Det kanske är dax att kolla lite hur Michael Campese jobbar han gör ju ett lysande jobb med bandyn och verkar oxå få till det med fotbollen! Kanske något att kopiera!

 3. Jag lägger min röst på Julle Han har gjort mycket för klubben och är tränare i ett av ungdomslagen. Så han har nog bra insikt i VIK. Tror även han har många bra kontakter. Fredrik är också en mycket bra kandidat.

 4. Ett av dem absolut viktigaste verktygen en sportchef måste ha är väl ett brett kontaktnät?

  Denna ska kunna hitta spelare vart än dem befinner sig i världen. Hen ska förhoppningsvis kunna hitta det där guldkornet emellanåt. Typ borta i Nordamerika eller ute i Europa någonstans. Eller bara i grannkommunen..

  Har någon av dessa herrar det tror du Johan?

 5. Varför så viktigt med lokal förankring? Det viktiga är väl kompetens, kontakter, social förmåga och blick för vilka spelare som ska plockas in och att kunna bygga ett lag. Har dessa namn som nämns här de? Det måste vara en stark person med integritet och prestigelöshet som vågar sätta sin prägel på laget. Att i detta läge Vik är i ta in en oerfaren sportchef tror jag kan vara riskfyllt, alla gnällde på att Filander var oerfaren det är väl dem namn son nämns här också. Hur blir det med satsningen mot Shl framöver? Jag tror inte tålamodet hos fans, sponsorer mm är så stort så att dem vill vänta på ett lag bygge som tar flera år.

 6. Håller med dig Patrick.

  Väldigt bra skrivet!

  Tror du Thalberg att exempelvis Julle eller Z uppfyller dessa kriterier? Hur är det med deras kontakter ute i hockeyvärlden?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *