Underkänt, VIK!

Tre anledningar till att VIK förlorade mot Almtuna med 6-2:

Förvirrat försvarsspel.
Individuella misstag.
Utspridda lagdelar.

Matchens prestationer:

Almtunas målvakt Jonas Johansson är bra och kan bli riktigt bra. Håll koll på honom.
VIKs målvakt Vitali Kovals monsterräddning innan Almtunas 4-1 mål.
Hampus Larssons mål, det tog 132 (!) hockeyallsvenska matcher innan han gjorde sitt första.

Matchens frågetecken:

Utvisningarna som efter varje match ska upphöra, men där historien istället upprepar sig.

Vitali Koval – 1

Juha Uotila – 1
Johan Jonsson – 2
Christopher Fish – 1
Stefan Gråhns – 1
Nick Sorkin – 1

Charlie Cook – 1
Jakub Cutta – spelade för lite för att betygsättas.
Jan Urbas – 2
Eddie Davidsson – 1
Cody Murphy – 2

Hampus Larsson – 2
Andreas Borgman – 2
Matias Myttynen – 1
Niklas Lihagen – 1
Ville Korhonen – 1

Alex Lindelöf-Nilsson – 2
Linus Svedlund – 3
Jesper Andersson – 2
Jonte Berg – 2

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

20 reaktioner till “Underkänt, VIK!”

 1. Ett stort misstag att ta in Appelgren ,,,,
  Inga utav spelarna ville detta.

  Johansson gjorde ett jättemisstag med Koval.

  Släng ut honom . Erkänn misstaget Appelgren , ta tillbaka Fillander och Fransson

  1. VIK är helt enkelt inte tillräckligt bra. Appelgren är en bra tränare men han är inte messias! N.J: s och Filanders lagbygge håller inte!

  2. Senast VIK vann var det då Fransson stod ?? Om så var fallet hur kan man då petat honom ?? Det är ju något annat som är bakom den petningen, typ det som hände Strömberg, han sa väl emot..

 2. Vad f-n händer i VIK, har aldrig sett ett så ostrukturerat lag i egen zon. Med det tidigare systemet med hård press på puckhållaren var man i alla fall inte "tvåa" på varenda puck i egen zon. Och framåt händer det inte så mycket heller, är spelarna rädda för att skjuta eller? Eddie D. slår en passning mot markerad spelare när han har ett bra läge i slottet, man bara häpnar över såna handlingar! Och längst bak hade man åter ställt Koval, som är ett orosmoment hela tiden. Idag gjorde han ju även några ingripanden med att försöka spela pucken med klubban bakom kassen, det blev "pannkaka" av det också! Så Fägerblad skulle nog sparkat NJ innan han gjorde den sista värvningen!!

 3. Jag håller med, måste vara århundrades sämsta tränar byte, de får ledningen i Vik ta på sig dem är en stor del i vad som händer nu. Tycker också att dem som var med när säsongen börja borde ha fått genomföra och avsluta den resan, det ledningen har gjort nu är att dem har ställt till med ännu mer kaos, spelarna ska lära sig ny spel taktik och allt vad de innebär när en ny tränare kommer in. Denna säsong är tyvärr körd Appelgren är inte mannen att lyfta vik, dålig värvning av ledningen.

 4. Men det var väl ett jäkla gnäll. Klart som sjutton att Filander var tvungen att sparkas synd bara att det var en månad försent.
  Tror ni att det är lätt att få 2 dåliga målvakter på halsen där den tredje som hade potential skickas iväg!?
  Ett backbestånd som är under all kritik där de har fått vara så odisciplinerade som det bara går under hela säsongen, inte lätt att ändra på sånt. Men instämmer att det är för jävla dåligt. Spelarna borde skämmas för de tar inte i eller har den minsta vilja att vinna någon match. Skrämmande dålig inställning

 5. Nu är det väl ganska uppenbart att det inte är tränarnas fel? Iaf inte Appelgren. Fysen är i botten och hälften av spelarna vill inte spela.
  Fansen och spelarna kanske ska ha en teambuilding-dag tillsammans?

 6. Ingen tränare bär något trollspö. Laget var rejält på dekis när Äpplet kom. Matchen mot Leksand blev ödesdiger. Ett annat resultat där och vi hade kunnat tala om en Appelgren-effekt.

  Att tappa 3-1 och dessutom få 3-4 med 4 del kvar är extremt tufft.

 7. Vore intressant att veta vad VIK hade för PP-procent innan AIK-matchen 28/10-2015 och vad den ligger på efter den matchen till dags datum. VIK vann många matcher i höstas pga bra PP. Nu är PP-spelet helt bortblåst och många matcher har förlorats med uddamålet. Vad hände med laget efter AIK-matchen den där kvällen i slutet av oktober? Kan du Johan ta reda på den statistiken?
  Mycket bra blogg och podcast från din sida. Tack!

 8. Kan inte VIKs eminente målvaktstränare få lite fason på målvaktsspelet, det har havererat i två säsonger nu. Spelar ingen roll vem som står lika kassa alla tre.
  Det måste vara ett konststycke av N.J att hitta såna nollor i Finland,Ryssland,USA,Tjeckien,Kanada och Gotland.

 9. Efter att ha sett gårdagens match så är jag orolig för att Asplöven skall börja och vinna att antal av sina matcher som är kvar (9).
  Då kommer man obehagligt nära VIK om den näst sista platsen vilket innebär negativt kval.Sundsvall är redan klara för negativt kval.Det är mycket som står på spel nu dom sista matcherna och VIK måste försöka förstärka truppen med backar om det finns
  några pengar,usch vilken obehaglig känsla man har då man osökt tänker på Södertälje ifjol.

 10. Mike, du gnäller om någon, klart dem kämpar och försöker men just nu är dem i en mental härdsmälta och de är inte lätt att ta sig ur kolla på SSK för året. De du Mike glömmer är att Vik med samma spelare var ruggigt bra under dem 10-15 första omgångarna ( inte helt hundra på vilka omgångar) klart bästa laget i serien under den perioden. Situation som är nu beror på 95% mentalt och inte att spelarna inte kämpar tvärtom dem försöker nog för mycket. Det räcker inte med att kämpa man måste göra rätt saker vid rätt tillfällen och nu är det precis tvärtom, allt dem gör blir fel. Säger igen, fel att byta tränare tycker jag!! Och vi har ju facit på de just nu eller hur?!

  1. Va vi verkligen bra i början på säsongen?
   Det känns som att det inte varit friktions fritt sen serie match 1. Det finns några ljuspunkter. Sista perioden i första hemma matchen mot AIK första borta matchen mot Pantern. Första perioden mot Leksand i Äpplet första match. Då åkte man skridskor va både 123 på puckarna. Man låg på rätt sida. Sen är d som att spelarna kört en ctrl delete och glömt bort att hockey är en lagsport. Man gör alldeles för många puck transporter . Passar puckar i knähöjd. Man passar alltid en markerad spelare istället för att slå den enkla passen. Man behöver inte vara Einstein för att förstå att 5 6 stycken i laget har förstått att vi håller inte vi har gjort bort oss och kommer spela i någon bortglömd liga nästa år. Vitryske målvakten är ju bara ett skämt. SMS Jo det ser ut som att han skickar ett par varje match. Helt disorienterad . Att tro att han går tillbaka sin plats i landslaget är ju bara ett skämt. Ne ge våra trötta stjärnor puckledigt en vecka någonstans där x kan få ha kul igen. Ge 5 junisar chansen under tiden. Låt alla få ha kul. Då kanske harmoni och vi känsla kommer tillbaka.

 11. Jag tycker att dom spelarna som inte vill göra jobbet ska bli utan sin lön .
  Då kanske dom börjar göra jobbet varje match o inte bara i laget för att hämta sin lön

 12. Att byta tränare var ett måste. Och helt rätt.
  Alla vet att spelar oftast skärper till sig vid tränarbyte.
  Säger inte att det är filandes fel men vik hockey var tvungna att chansa och hade matchen mot Leksand avgått med vinst hade de inte sätt ut som i dag.
  Vik hockey gjorde en chansning vilket inte gav rätt resultat. Men så är elit idrott och helt rätt agerande av klubben.

  Appelgren är en bra tränare, men snacka om en svår sitts han har kommit in i, men jag tror att han kommer att få ordning på skutan i sista sekund. Hoppas att vik redan nu förlänger hans avtal med 1år.

  Just nu måste vik hockeys spelare se sig i spegeln och ta sig i kragen. De kan spela så mycket bättre.
  Den mentala biten är hemsk ,men att få några puckar som Stuttsar rätt är allt som behövs för att få tillbaka självförtroendet. (Säger inte att det är lätt, MEN).
  Håller med om att satsa på egna produkter från j18, j20.

  Någon skrev tidigare att ta tillbaka (Hellmer)! Kanske inte är någon dum ide alls? vik behöver att ledare kliver fram på isen, och veteraner som Lind och Hellmer skulle klara den biten. De borde ha kvar sin hockey licens fortfarande. (Är inte så länge sedan de la rören på hyllan). Och vi alla vet att de har rätt känsla för VÅR klubb.

 13. Man blir ju mer och mer fundersam när det gäller värvningen av Koval, speciellt när ryktet säger att han är en "krökare".
  Hade fd. Sportchefen någon privat "kickback" på affären eller varför tar man in en kille som ska få "spela sig i form" inför ett ev. VM-deltagande när man redan har två målvakter med +91% i räddningar ?

  1. Håller helt med dig Sir Charles! Om du läst mina inlägg efter värvningen av Koval vet du min åsikt, och det har visat sig med all tydlighet att jag tyvärr hade rätt! Mot Almtuna kunde han väl inte göra så mycket åt målen, men han sprider osäkerhet omkring sig. Som jag nämnde om hans spel med klubban runt kassen, Fransson framstår som en "kung" med spaden i jämförelse, och då är Fransson en "fara" i mina ögon i spelet runt kassen.

 14. Vad gjorde Appelgren o Co i timeouten efter 4:an i baken?
  Hur kan man INTE byta ut Koval mot Dahlbom då?!
  Sen vid 2-5 plockar man honom ur kassen för att satsa på 6 utespelare…
  Sämsta coachning jag nånsin sett!!!
  Där ligger största felet förutom självförtroendet som nu är sämre än nånsin.
  Å andra sidan, med ett sånt såll i mål kan det inte bli annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *