"Dra i nödbromsen"

Tio raka förluster och nu kontaktas jag dagligen av människor som vill diskutera VIKs svaga säsong. Jag lyssnar alltid till alla intressanta åsikter och slås ofta av hur människor ser olika på ishockey. Igår hade jag en intressant diskussion med en av de mest kunniga som sa:

– Johan, vet du vad? *längre tystnad*
– Dra i nödbromsen. Alla beslut som tas just nu är kortsiktiga och sådana som man kommer straffas för senare. Stoppa blödningen med det som finns den här säsongen men vänta med alla andra beslut tills efteråt.

En intressant tanke som går emot mycket av det jag hör och läser, både från fans, media och VIK själva. Men han har rätt, det har hänt rätt mycket den här säsongen och jag tror det har påverkat laget och skapat en otrygg miljö som gör att spelarna underpresterar. Om jag försöker sammanställa alla större händelser som jag tror har haft en negativ inverkan på tryggheten i laget, ser det ut såhär:

– Tre tongivande centrar går skadade under en längre period.
– Ville Korhonen värvas under pompa och ståt. Visar sig vara en knappt medelmåttig spelare när gruppen förväntat sig någon som gör skillnad.
– Vitali Koval värvas för att bli målvakten som ska vinna matcher åt VIK, men presterar sämre än målvakterna som redan finns på plats.
– Ledningen rapporterar att en mentalcoach ska hjälpa laget, men än så länge har han inte tid att vara på plats. Den tillfälliga lösningen blir att han har telefonkontakt med tränarna, hjälpen för spelarna får vänta.
– Huvudtränaren Martin Filander och sportchefen Niklas Johansson får sparken.
– Ledningen/styrelsen anställer Andreas Appelgren och Johan Rosén, som hittills levererat sämre resultat. Energin i gruppen verkar också ha gått ner.
– Laget står utan sportchef.
– Lukas Zetterberg lämnar föreningen under olyckliga omständigheter.
– Jonas Fransson lånas ut till HV71 samtidigt som kvarvarande målvakter inte presterar.
– Appelgren byter strategi, från att prata om att lyfta killarna mentalt uttalar han sig om att han nu kommer vidta strängare åtgärder när spelarna gör misstag.
– Mentalcoachen kommer på plats när blödningen fullkomligt sprutar och gruppen fått in nya ledare. Han blir nu ännu en ny röst och person som tar plats och kommer med åsikter i gruppen.

Sen har det nog förekommit händelser bakom stängda dörrar som vi inte har en aning om. Så ja, det har hänt en hel del som säkerligen har gjort gruppen otrygg den här säsongen. Jag tror nämligen att arbetsro och trygghet är två grundpelare för att bygga en homogen grupp som presterar. Själv har jag emellanåt efterfrågat en del förändringar, men alltid påtalat vikten av långsiktighet även om ett beslut tas idag. Ett beslut kan också vara att dra i nödbromsen och avvakta, för att göra en noggrann analys om en förändring ska ske.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

9 reaktioner till “"Dra i nödbromsen"”

 1. Sundsvall imorgon är sista chansen att vända på ett hostande ånglok som rullar bakåt i nedförs backen. AIKs snabbtåg hade jag aldrig trott att vik skulle stoppa.Kan man inte elda ordentligt i pannan imorgon kommer tåget aldrig orka upp för backen mot playoff.Det kommer att stå på stationen till augusti 2016. Sundsvall är ju överlägset sist kan aldrig vara samma sak som att möta AIK på hovet.VIK är ju som SJ på fritt fall just nu.Visa att ni vill ta sista chansen PLEASE!

 2. Dom största problemen är ju att importerna har breddat i stället för att spetsa truppen. Hur har scoutingen av dessa varit? Har man gått på hörsägner från snacksaliga agenter om hur förträfflig just deras spelare är och bara tittat på promovideos där spelarens bästa egenskaper plockats fram och sedan lite slött kollat spelarens statistik på eliteprospects i stället för att se spelaren i flera matcher över tid innan den värvas? Värvningen av målvakten Koval exempelvis? Hur tänkte man där när man redan har Franssons om en duktig och rutinerad målvakt. Nej, sopkvasten bör gå från översta ledningen och neråt till nästa säsong. Ta in helt nytt folk, utan någon gammal VIK-ryggsäck och som kommer in med nya fräscha vyer. Framförallt bör den person som låg bakom värvningen av Koval vara hos arbetsförmedlingen och söka nytt jobb för att värva spelare i ishockey har den personen inte tillräcklig kompetens att göra. Kanske vore knypplingschef ett mer passande jobb.

 3. Jag tror också att ni i media har hjälpt till en hel del i arbetet med att få spelarna känna sig värdelösa. Exempelvis när den nya målvakten värvades, som skulle frälsa hela laget, och hur ni hyllade honom och att han hade en sådan teknik som ingen av de två andra målvakterna har. Direkt hamnade de två andra i kylskåpet där ni också var en del att stödja detta.

 4. Hej Johan.

  Jag har följt VIK sedan dom spelade utomhus med Garvis, Lill-Lulle, Sven Göte och alla andra. Jag har stått utomhus på Rocklunda och frusit, gått hem och stoppat fötterna i ugnen för att tina upp. Men detta är första säsongen som jag "tappat sugen" och det känns som dom får börja om nästa säsong. Man kan ju inte gå till Rocklunda och bara se förluster. Man skall stödja sitt lag men ????? Det går inte att köpa ihop ett lag med bara utlänningar för att nå SHL, det har väl visat sig förut i andra klubbar. Det finns ingen garanti att nå framgång för att det står USA, Canada m.fl på ryggen. Och när det inte fungerar tar man in fler utlänningar?? Och dom senaste säsongerna har ju VIK försvarat sig till segrar, det finns ju ingen "anfallshockey" snabba vändningar – och inga målgörare. Överbelastning – hur ofta bli man inte straffad med 3 gubbar nere i hörnet. Plus allt slarv.
  Hoppas jag har fel, och dom gör en "Malmö" dvs sprattlar till på slutet, men laget tvivlar jag på att det håller i SHL.

 5. Åter igen tar man ut en junior som extra spelare ,14:e forward mot AIK som får tugga knopp och därmed missar en viktig J20 match.Förra gången var mot Tingsryd då man spelade med 5 backar fast man hade Alenbring med som 7:e back .Då var det gamla tränarna som stod i båset men dom nya verkar köra samma stil.Jag fattar inte vad dom håller på med ,att grabbarna vill vara kvar i den föreningen är en gåta

 6. Jag tror som du skriver Johan att skadorna på 3 centrar + backen Mylleri har bidragit mycket till den negativa utveckling
  som laget fått.Sen undrar jag inte om Niklas Johansson har blivit lite blåst på några av hans värvningar som verkar spännande på pappret, men i verkligheten mediokra.Till sist så har många av motståndarlagen matchvinnare i sina målvakter,det har inte VIK haft sen Fransson ej fick fortsätta då han gjorde några dåliga matcher.
  Grattis till segern över Sundsvall,mycket mycket bra gjort.Sen får vi se vad som händer nu med alla utlånade spelare som SHL lagen tar hem till sig nu inför slutomgångarna.Det kommer att förändra laguppställningarna i många Allsvenska lag.Vidare så kan man undra om Mora klarar att spela klart serien då läget är akut med underskott i ekonomin med -3 miljoner.

  1. Årets bästa match, både spel och resultatmässigt är sannolikt Tingsryd hemma trots 3 centrar borta. Man kan fundera på varför just den matchen.
   Sannolikt för att det sk grundspelet är totalt galet i förhållande till spelartruppen och vikarierande centrar inte kunde centerns roll riktigt utan gick mer på eget initiativ.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *