Kovals agerande är respektlöst

Koval

Häromdagen tog jag upp det positiva beskedet om att Anton Mylläri stannar i VIK, och att förlängningen ligger helt i linje med klubbens nya vision. Tvärtom infann sig en negativ känsla över att se målvakten Vitali Koval förkasta allt vad respekt för klubbmärket betyder, under gårdagens match.

Låt mig börja i änden när målvakten värvades. Jag tycker först och främst det var rätt av VIK att värva en ny målvakt, de som fanns i klubben skänkte inte tillräckligt med trygghet i försvarsspelet och laget saknade en matchvinnare. Problemet ligger i att klubben har värvat Koval som är sämre än Jonas Fransson och Marcus Dahlbom. VIK saknar fortfarande en matchvinnare längst bak, vilken är en del i att laget nu halkar neråt i tabellen.

När jag fick frågan om Koval skulle göra succé när han värvades svarade jag: ”Det är upp till honom själv, men han kommer få alla förutsättningar att lyckas. Här finns det en möjlighet att bli hjälte och bidra med något som saknats”. De förutsättningarna har han också fått. Huvudtränaren Andreas Appelgren har spelat honom trots att han underpresterat, allt för att målvakten på något sätt ska komma igång. Med fyra spelade matcher kan vi konstatera att han inte är bättre än så här just nu. Siffrorna visar det, men framförallt har vi som sett honom i matchspel insett att det saknas en hel del i teknik och tajming.

Huvudtränaren har därför valt att återgå till att satsa på oprövade Dahlbom. Jag tror det har skett av två anledningar, han är för tillfället bättre än sin konkurrent och har kontrakt nästa säsong. I min bok är det rätt beslut. Koval har med andra ord blivit en uttalad andremålvakt och det var förmodligen inte vad han räknade med. Han är naturligtvis frustrerad, besviken och förbannad och något annat vore konstigt. Men konstig blir situationen när han under gårdagens match väljer att sätta sig längst ut på bänken och se ointresserad ut, istället för att öppna båsdörren. Vilka signaler sänder det till medspelarna? Publiken? Sponsorer? Jag tolkade det som att han inte bryr sig och att han nu ska sitta av tiden och håva in lönen. Ett hån mot alla som brinner för föreningen.

Nu kan det tyckas så här, vad spelar det för roll om Koval öppnar båsdörren eller inte? Men det är inte själva dörröppnandet jag kritiserar, det är hans sätt att visa sin besvikelse så att det går ut över andra. Det finns som i många andra klubbar en oskriven regel om att andremålvakten ska öppna båsdörren under matcherna. Det har Dahlbom, Fransson och tidigare Koval gjort under säsongen. Där finns det också en möjlighet att vid in- och utpassage engagera sig och lyfta sina lagkamrater. I den första perioden mot Karlskoga tog VIKs massör över jobbet som båsöppnare, i den andra perioden gjorde ingen det. Då fick spelarna själva öppna båsdörren. Längst bort på andra sidan bänken hängde Koval och såg helt ointresserad ut. Vem i laget kände att gruppkänslan blev bättre av det här agerandet? Med all säkerhet ingen. Istället ökade han avståndet mellan sig själv och övriga laget.

När jag själv var målvakt tog jag inte alltid de bästa besluten. Många gånger handlade det om att jag var ung och ofta agerade i affekt av en plötslig händelse. Exempelvis kunde jag bli förbannad och knäcka klubban när jag blev utbytt. Eller så gick jag ut i korridoren och skrek utav bara helvete. Men det var ett agerande som hände på grund av att jag ville så mycket, jag brann för laget och ville vinna till vilket pris som helst. Men efteråt stod jag alltid vid båsdörren och gjorde vad jag kunde för att laget skulle vinna utan mig på isen. Det är inte det jag ser i Kovals agerande. Han handlade inte i affekt, han har fått smälta beslutet och valt att ”straffa” laget/organisationen genom att öppet visa sig vara totalt ointresserad. Ett fegt agerande som jag fördömer, eftersom organisationen redan är i en pressad situation. Det här var inte vad man behövde.

Det här är också en ledarskapsfråga. Efter matchen fick både klubbchefen Johan Fägerblad och assisterande tränaren Tomas Mitell frågan om Kovals agerande. Fägerblad hade inte sett det och Mitell sa att han hade fullt fokus på matchen. Båda var däremot överens om att det skulle tas upp i sportrådet dagen efter. Något som jag hoppas är gjort. Själv hade jag agerat direkt och ifrågasatt varför han ointresserat hängde över sargen längst ut på kanten. Om han inte hade förändrat sitt beteende hade jag bytt om en utespelare till reservmålvakt. Jag hade helt enkelt inte accepterat något som skadar lagets mående. Speciellt inte i det här läget.

VIK är inne i en tuff situation på alla plan. Jag är medveten om att klubben inte vill röra om ännu mer, men är övertygad om att tydlighet kommer generera i framgång så småningom. Därför vill jag inte bara att man pratar attityder och visioner, det måste även krävas och efterlevas av samtliga involverade. Till sist vill jag understryka att Kovals agerande inte har med gårdagens förlust att göra, den har jag redan avverkat i mitt föregående inlägg. Det här är bara ett riktigt dåligt exempel på hur en spelare hanterar en motgång.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

13 reaktioner till “Kovals agerande är respektlöst”

 1. Helt rätt. Låt honom måla husfasader istället för att sitta där. Ta bort det ruttna äpplet ur korgen, så att säga. Just nu bidrar han med absolut ingenting. (Redigerad)

 2. Koval har väl fått en bra chans att visa sitt kunnande,sen när det inte räcker för att få 1:a spaden så väljer han att protestera som en tjurig barnunge.Det säger en del om personen Koval.Undrar om inte Niklas Johansson blev blåst när han värvade Koval ?

 3. Seriöst, det är väl inget konstigt? När Björklöven hade Raycroft i laget och de matcher han var på bänken då fick LAGLÄKAREN ställa sig som båsvakt… Och det var inte bara en gång! Så här funkar det både i NHL och även i Ryssland på de flesta ställen.

  1. Du påpekar en viktig synvinkel men det finns en skillnad i det här fallet. Hade det här varit Kovals första match hade det kunna varit en kulturkrock. Men Koval har öppnat båsdörren fram tills igår, då han satte sig på andra sidan bänken och såg ointresserad ut. En tydlig markering.

 4. Mitell är i båset,han ser inte vad hela huvudläktaren ser,nonsens,han eller Rosen eller Appelgren har inte den ledarpondus som behövs för att kunna styra upp ett lag. Fler än Koval har kunnat stanna kvar i omklädningsrummet inför tredje perioden. Sorkin,Cook,Williams,Utiila,Lihagen och Koval tillför absolut noll och har ingenting på isen att göra. Glömde Matushkin som också gärna kan ägna sig åt nåt annat än hockey. Herregud vilket hockeypatrask som Niclas Johansson försett VIK med. Korhonen absolut nej tack.

 5. Hoppas vik till nästa säsong satsar på svenskar och de med anknytning till Västerås.
  För sponsorerna lär ju inte vara lika lättlurade nästa säsong….
  In med Bromé 😉😉😉😉😉

  1. Okej, men han har i alla fall öppnat båsdörren tidigare – min poäng är att han har varit i laget tillräckligt länge för att veta vad som gäller.

 6. Kan inte tro på att läget som VIK hamnat i enbart beror på formsvacka som satt sig mentalt på spelarna. Skulle inte bli förvånad om det visar sig att det finns motsättningar inom laget,lagledningen och klubben.Utåt måste man naturligtvis hålla skenet uppe och bedyra att stämningen är bra i truppen.

 7. Håller helt med dig Johan
  Det sänder ut fel signaler till laget.Singnaler som absolut laget inte behöver just nu!
  Sen bänka flera av "lyxlirana"
  Sen ett tips kolla runt vad det finns för lovande unga spelare i div 1
  Fagersta AIK har lånat in två spelare från Hudiksvall i 20 års åldern
  Emil Broed gjorde ett äkta ha trick igår
  Och var banans kung
  Vore väl värt att bjuda in en sådan kille och provträna ?

 8. Skicka hem honom. Han kom hit i tron att han skulle spela till sig en VM plats vilket han misslyckats rejält med. Skicka upp han på läktaren och låt Anders Olsson agera andramålvakt resterande tiden.

  Allt har ju gått käprätt fel sedan Koval, Korhonen och Maxim kommit in i laget.

 9. Koval visar onekligen vad han är för person. Men då ställer jag denna frågan. Han måste ju visat sådana tendenser tidigare eller? Han har ju begränsat med speltid sista åren om man tittar över statistiken. Borde man inte vara mer noggranna när man tittar på en spelare? Speciellt med tanke på att han lär lyfta mycket hög lön på allsvensk nivå. En riktig floppvärvning vad det verkar, och det skiter ju Koval i uppenbarligen. Dom som värvat honom är naturligtvis ytterst ansvariga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *