Fransson & energin var skillnaden

1-0 vinsten mot Pantern var annorlunda på något sätt, störst skillnad var det på energin och målvaktsspelet. Efteråt satt Panterns tränare Stephan Lundh på presskonferensen och berömde sin motståndare för en bra prestation i ett utsatt läge. VIKs huvudtränare Andreas Appelgren stämde in och sa att det är precis därför han tror på den här gruppen – ”Laget vinner i vinna eller försvinna matcher”.

Innan matchen fick jag höra att spelarna hade blivit glada över beslutet att Jonas Fransson skulle återvända till laget. Bara det var en boost i sig. Vitali Koval har underpresterat och dessutom inte tillfört någonting i omklädningsrummet, därför tror jag att det var skönt för gruppen att lojale Fransson var tillbaka. Innan matchen skrev jag också att han hade stor chans att bli matchhjälte, och som han tog den. Han presterade verkligen i förhållanden som inte går att förbereda sig på, eller som Appelgren uttryckte sig efteråt: ”Bara en klassmålvakt klarar av att göra det Fransson gjorde idag”. I samma mening gav också huvudtränaren föreningen intern kritik ”Jag tycker det är pinsamt att han ens har varit härifrån”. Men nog om det. Målvakten är tillbaka och det med besked. Efteråt kramade alla spelarna matchhjälten och det säger väl allt om vilket stöd han har i gruppen.

En stor skillnad när VIK vann den här gången jämfört med tidigare, är att laget nu gjorde tydliga förändringar innan matchen. Koval och Korhonen hamnade på läktaren och Myttynen fick sitta på bänken. Det är alltså en ny grupp som påbörjat något. Mot Sundsvall fanns inte den typen av förändringar och då hamnade laget snabbt i gamla mönster matchen efter. Nu höjde sig också flera kritiserade spelare – Eddie Davidsson gick rakt på mål och tryckte in 1-0, Niklas Lihagen fick puck i fart och tog in den i anfallszon, Jeremy Williams sköt fler skott än han gjort på länge. Jag kan med lätthet nämna några till. Prestationer som inte på något sätt var glimrade, men som ändå var en höjning som gjorde skillnad mot tidigare matcher. Framförallt var energin på en helt annat nivå.

VIK har ett tufft matchschema kvar. VIK har ett tufft tabelläge. Men nu har laget en insats och vinst att bygga vidare på.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

8 reaktioner till “Fransson & energin var skillnaden”

 1. Har hört det förut. Fransson sa att han fått bra träning i HV. Lars Johansson sa att största skillnaden i Frölunda var träningen.
  Varför får inte målvakterna i VIK bra träning.? Det är tyvärr så att ju längre en målvakt är i VIK desto sämre blir han. Hoppas HV-träningen sitter i nån månad till innan det blir ett nytt ras. Hoppas också att VIK-ledningen prioriterar upp den jätteviktiga målvaktstränaren.

  1. Vik sparkade bort NJ och MF. Varför tittar man inte över målvaktstränaren också? Eftersom målvakterna fått skit.

 2. Minns när Johan Thalberg såg Fransson som en belastning. Vi behövde ny målvakt. Jag hoppas VIK ledningen struntar i att lyssna på s.k. experter i fortsättningen och istället lita på att det är dem som har insynen i hur laget mår och presterar på träningar. Menar nu inte att skriva negativt om Thalberg,som jag oftast håller med. Men just målvakts frågan har han haft helt fel. Det kunde t.o.m. jag som amatör expert se. Fransson är den bästa målvakten VIK haft. Nu tror jag laget har en god chans att ta sig vidare.Gör dem det blir de farliga.

  1. Jag måste hålla med och försvara Thalberg. Som det såg ut innan Koval hämtades så hade vi två ostabila målvakter. Sen berodde detta inte enbart på målvakterna själva, utan stor del var icke existerande backar framför mål. Som det såg ut då och de meriter som Koval ändå hade i bagaget så tyckte jag att man fattade rätt beslut. Det är lätt att vara efterklok och konstatera att det var fel beslut…. Men som läget var då så måste jag säga att man gjorde rätt. Sen kan man ju fundera om Koval köptes enbart på meriter, eller om det faktiskt varit någon och sett honom spela?!

 3. Jag är bara fundersam över varför man bara nämner domarinsatsen, när man fått domslut emot sig. Igår hade VIK domaren med sig några gånger, men inte ett ord om det från Appelgren!! I övrigt gjorde VIK en bra arbetsinsats, förutom att man återigen gjorde en målvakt landslagsmässig! Men Pantern hjälpte sin målvakt bra också, precis som VIK hjälpte Fransson. Fransson var klockren utom en gång, när han ställde till det i sin "akilleshäl" i målvaktsspelet, jag menar spelet med spaden runt kassen! Och Lihagen läser tydligen bloggen, för nu var det lite som förra året i Karlskrona!

 4. Visst är det viktigt med bra målis. Jag vet inte om VIK har någon målvaktstränare. Nu är Fransson tillbaka och det ser ut som alla killarna i laget gillar det. Det är enkelt att kritisera ett lag i motgång. Det var en insändare i dagens VLT om löner och bortkastade pengar dumma värvningar med mera men se nu framåt. Men denna säsong är väl ett misslyckande så bara gör det bästa av vad som är kvar av säsongen. Jag tycker Johan skriver bra i sin blogg och luftar en del tankar som han har. Koval var ingen stor succè ser ut som han inte vill vara med och peppa laget. Vi får hoppas Fransson kan hålla formen han har nu. Men man måste fråga varför blommar en del målvakter ut då dom försvinner från VIK och varför vill en del unga spelare bort från VIK??????. Jag vet att Västeråspubliken är kravstora men ibland så går det inte bra. Jag kan bara se på det jag jobbar med där har man gort fel och fått bita i det sura äpplet men jag har agerat och försökt få det till. Jag tror att VIK måste få in en stark man/kvinna som kan städa lite.
  Jag minns för många år sen då jag jobbade med musiken i Rockis då hörde man allt negativt om nummer på tröjorna att va tusan ska man ha nummer 88 90 och så vidare då tänkte jag bara va tusan världen går framåt. Johan fortsätt att skriva dina tankar och funderingar jag läser dom och gillar det du skriver. Vi kan inte vara profeter men vi kan tycka utan att vi ska skriva att den eller en är en sopa. Många ville ha bort Filander nu är han borta Niklas blev borta så bara ladda bössan och starta på nytt. Kan bara önska VIK lycka till vidare och hoppas på positiva kommentarer för alla gör nog sitt bästa.

 5. Hej !
  Fransson nämner bra träning i HV Då blir man lite fundersam över hur har träningen sett ut för målvakterna i vik ? Johan Talberg kanske skulle kunna svara på den frågan ?

 6. Bra-gjort av Appelgren att stäiia-frågan/kritisera-styrelsen,(Var är-Fransson!),-Han skulle varit-här m.m./Riktig-känga till Styrelsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *