Slutbetyget på VIKs säsong

Jag sitter och inväntar förlängningen mellan VIK-Tingsryd medan jag påbörjar det här inlägget. Loppet är redan kört. VIK klarar inte ens playoff den här säsongen. Olikt förra årets misslyckande var inte ens laget nära att ta sig till SHL den här gången. Det pratades tidigt om en ny satsning mot SHL men istället blev det som jag förutspådde. I min sista krönika i fjol skrev jag att det väntade en tuff tid för klubben, där finalserien mot Karlskrona och efterföljande batalj mot Rögle gav alla involverade en rejäl törn. Få inom klubben ville ta till sig av det jag skrev och det med all rätt, de ska självklart tro sig själva, men jag saknade ändå någon som såg allvaret i situationen. Det finns en mental aspekt som jag tror sitter djupare än vad inledningen på serien visade, den kom istället ikapp när laget började förlora och då kom också klubben i gungning.

Jag lider med hemmapubliken som verkligen ställde upp för sitt lag i den sista matchen. VIK har länge blivit sänkta av motgångarna men hade ändå en chans att gå på knockout i den sista ronden. Laget borde ha vunnit på ordinarie matchtid mot ett Tingsryd som inte hade något att spela för. Men som vanligt den här säsongen har det funnits många ”VIK borde..”, jag tror vi alla måste inse att laget inte är bättre än så här. Kolla bara på statistiken som finns på swehockey.se, i hur många kategorier hittar du laget i topp? Kanske någon. Men i de flesta parkerar VIK i mitten eller botten. Den sammanlagda statistiken ljuger inte och därför slutade laget nia i serien. Laget har haft en tendens att sätta sig själva i lägen då det avgörs med små marginaler. Det är också då det har pratats om skador och andra tillfälligheter. Men redan där har det gått fel. Laget har inte varit moget att hantera pressade situationer och borde redan från början undvikit många individuella misstag och utvisningar. VIK borde… igen. Laget är inte bättre än så här.

När VIK vaknade till för ett par omgångar sedan sa jag att det vore för jävligt om laget övertygade i slutet men missade playoff. Det hände också. Men det finns ingenting som heter att ”falla med flaggan i topp” när du är en av favoriterna och slutar på den undre delen av tabellen. Med lite distans kommer vi nog alla minnas den eviga formsvackan snarare än att laget sprattlade till på slutet. Underkänt blir slutbetyget.

Hockeyallsvenskan har varit sämre än på många år och VIK fick ihop ett namnstarkt lagt. Dels tack vare lönerna som man kunde erbjuda men också för att laget blivit respekterat i hockeysverige. Många ville spela i klubben. Här kan det finnas en fara inför kommande säsonger, jag tror nämligen att VIK inte kommer kunna erbjuda samma löner. Och visst har föreningen tappat status också. När tränare och sportchef sparkas, spelare tillkommer och lämnar, så är det inte bara i Västerås man upplever situationen som turbulent. Därför blir de nya sportsligt ansvariga avgörande för hur trovärdig nästa säsongs satsning blir, både ut mot fans, sponsorer, media och spelare runtom i Sverige.

Vem ska leda det nya VIK framåt? Först och främst måste klubben tillsätta en sportchef. Eller presentera en, något säger mig att han redan kan vara klar. Han i sin tur måste bilda en stark enhet som ska driva det sportsliga framåt. Jag har många tankar idéer på hur det skulle kunna gå till, men ni får låta mig återkomma i den frågan. Många har frågat mig vilka som ska avgå till följd av säsongens misslyckande, jag skulle istället vilja vända på det. Vilka namn finns tillgängliga och kan höja organisationen och laget? I så fall skulle jag vilja påstå att det är många positioner som är utbytbara.

Jag träffade klubbchefen Johan Fägerblad innan matchen. Han sa att ekonomin kommer slå hårt mot klubben efter den här säsongen. Det har förmodligen varit många dyra och misslyckade värvningar som legat till grund för den största kostnaden. Hur som helst är inte det heller ett bra tecken. Klubbchefen är ytterst ansvarig. Självklart måste han ta sitt ansvar också.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

14 reaktioner till “Slutbetyget på VIKs säsong”

 1. Nu kan Matushkin ta av Forrest Gump skenorna på benen hans vändningar ser ut som en finlandsfärja som lägger till och han ska vara back

 2. Att plocka in flera spelare under säsongen, även om man haft skador så skickar det signaler att ni är inte lillräckligt bra! När spelarna man tar in inte är bättre än de man har skickar man en tydligare signal! Visst kan man tycka att det är hockeyproffs man arbetar med, att dessa spelare ska knyta näven och försöka ta tillbaka sin plats! Sedan har många sagt -varför satsar laget inte på sina juniorer? Dels så ska junioren Ta chansen när dom får den! Gör dem inte det är dem Inte mogna för A-lags spel! Och sedan är steget från juniorhockey till seniorhockey större än de flesta tror!

 3. Jag tror du har helt rätt Johan laget är inte bättre, Det är ingen slump att man förlorar match efter match, idiotiska utvisningar ala Borgman , Williams, otaliga Indian pass i egen zon och en sparkad tränare som såg ljuset i tunneln trots uruselt spel snacka om dukat bord!!!!! Målvakterna underrepresenterade hela säsongen men ett par undantag när loppet var kört. Bara att hoppas att hela styrelsen kastar in handduken så nya idéer kan komma, värna om Västerås lirare som har hjärta för laget ,dessa USA importer har ju varit mer eller mindre misslyckade .
  Kan bara hoppas att VIK kommer igen nästa år Gulsvart är ju vårat lag även i motgångar.

 4. Tror kapitalet vi hade innan säsongen har ätits upp tyvärr.

  Dock håller jag inte med dig Johan, att VIK ska vinna bara pga av att TAIF var klara. Dom har visat sig vara ett bra lag med ett fungerande system. Denna matchen var inte problemet, dom andra 51 var, typ så.

 5. Tack Johan !! för denna säsong , ser frammot att fortsätta följa dig och din podcast nästa säsong.. Sorlig med vik men det finns ett liv efter detta , PÅ återseende till hösten till er alla som angagerar er i vik ….

 6. Är besviken men
  Är gul svart in i benmärgen och kommer alltid att vara det . Ja detta år är inte bra, men nu gäller det att alla visar att Västerås är Västerås och vi ska resa oss igen. Nu glömmer vi detta och ser framåt. Ni företagare och privatpersoner och fans som hjälper till, ingen glömmer er och ni är guld värda.

  Alla vet vilken låt som spelas efter seger i rocklunda. Tro 2016-2017 kommer vi igen
  Foza gul svart.

 7. Felet föreningen gjorde inför året var att "gick det inte förra säsongen så ska det "jädrarimej" gå nu, det inför en situation där vägen till SHL blivit svårare än någonsin. Hade det varit bättre att börjä om, hitta en struktur för avancemang om tre år? Byggt ett lag med andra medel än NJ's ihopraffs av blandad karaktär? Förklarat för sponsorer och fans att vi inte ska göra en Leksand, värva sönder en förening för att gå upp, utan hitta VIK's sätt?! Sen när det gäller juniorer, har ni sett À-juniorerna i år (ni som gapar om att gapar dom chansen)? Det finns inte den kvaliteten underifrån, där har kanske föreningen sitt största misslyckande och det är inget som man kan skylla på någon omständighet annat än sig själva. Nya sportchefen måste vara engagerad i hel föreningen, inte bara i att skapa sig själv ett namn inom Hockeysverige. Efter årets misslyckande är frågan om det finns utrymme för att backa, göra om och göra rätt? Det läget hade man inför i år men den chansen tog man inte tyvärr.

 8. När VIK ledde serien i början överlägset så var NJ i Tjeckien och letade spelare. Det var då raset började tyvärr.

 9. VIK kommer vara kvar i allsvenskan många år framöver så länge det inte byggs en ny hall och något stort företag satsar.

 10. Jag vandrade hemåt igår kväll efter matchen och tyckte att det kändes konstigt att Februari månad inte är slut och VIK A-lag hockey tar semester. Denna säsong känns som en stor besvikelse för en gammal hockeyälskare och VIK vän som jag.Det var mycket som blev misslyckat och svåra skador förföljde VIK en lång period.Om jag som lekman för ge några råd i denna svåra stund så är det rekryterings prio ett med en skicklig/kunnig sportchef ,likaså en skicklig och kunnig/erfaren tränare som har varit med ett tag .Sen kanske sportrådet/styrelsen måste se sig själva i spegeln och se om deras egen kompentens räcker till.. Till sist så måste sponsorerna upp med plånboken igen och det blir en mycket tuff utmaning för föreningen.

 11. Bra skrivet Johan, mycket bra och riktigt. En reflektion som jag har är att jag kan uppleva klubbchefen som otroligt populistisk. Han har vid ett flertal "interna" möten med ledare i och runt VIK sin besvikelse över att VIK denna säsong är en främlingslegion. Men han nämner aldrig att han som chef har det yttersta ansvaret och troligen godkänt varenda värvning. Märkligt tycker jag. Och att laget inte är bättre än så här, hur mycket skiljer egentligen detta lag från fjolårslaget som vann en allsvenska som måste varit flera gånger bättre än den som spelats i år. VIK har en hel del att tänka på framöver enligt mig. Efter att på håll följt J20 laget i år så är det trots ropen på sociala medier svårt att se att det finns något att ta därifrån som ska kunna lyfta ett A-lag.

 12. Maggan; visst nya hallar och stora företag (sponsorer) i all ära. Men det är bara kapital och materiella förutsättningar. Jo jag vet, det har fungerat i andra städer men de förutsättningarna finns inte i Västerås. Är det inte hjärta och känslor vi saknar egentligen? Spelare som kan kliva ut på isen och offra en hörntand för klubb-märket på bröstet! Spelare som ger 100 procent i varje byte, i varje match, på varje träning osv, för han bryr sig om vart VIK spelar kommande säsong. Spelaren som inget annat vill än att just representera det GulSvarta laget, till varje pris. Vi har några sådana spelare absolut, men de är för få… Men tänk efter, det är de spelare som alltid är bäst när det gäller.
  Jag anser att man i allt för många år successivt tar dö på klubbkänslan, för att man enbart ser ett mål, SHL. Att enbart se slutmålet och ointresserat ser delmålen, är dömt att misslyckas. Hur många lag har inte gjort samma misstag, om och om igen? Hur många idiotiska beslut har inte tagits i all panik pga det målet, i VIK och i andra föreningar? Suck! Och hur svårt ska det vara att benchmarka med andra misslyckade satsningar inom idrotten. Det gör väl vilken liten firma som helst i näringslivet.
  Finns det lag som kanske jobbat långsiktigt och börjat från grunden? Hm, har nog hör talats om några. Hur går det för dem? Jo, de tar klivet upp när föreningen är mogen, vilket oftast sker av sig självt, OCH de har då en väl fungerande och underbyggd organisation som klarar av att långsiktigt bibehålla den nya positionen/nivån. Ja, lite som VIK på 80-talet eller Skellefteå i början av 2000-talet. Snubblar på målsnöret år efter år, bygger långsiktigt under tiden och tar klivet plötsligt när hela föreningen är mogen. Det handlar inte om hallar eller stora sponsorer, det handlar om hjärta och känslor som man bygger upp underifrån. Det handlar om att skapa bra möjligheter för föreningens ungdomar att utvecklas och tävla. Jobba brett, men ge även förutsättningar för egna talanger att utvecklas. Det funkar inte att allas olika förutsättningar ska behandlas lika till absurdum likt en mellanmjölksförpackning, till dess de blir juniorer. Vem är mogen för elit då? Våga jobba med föreningens talanger i unga åldrar likt många andra mindre föreningar, utan att på något vis glömma bredden. Då slipper kanske 80 procent HG-intaget gå till inflyttade 16-åringar år efter år. Hur lätt är det för dem att lyckas egentligen? Måste våga satsa lokalt för att nå framgång! Det är hursomhelst först då vi kan börja skörda spelare med rätt hjärta och känslor för att bygga det långsiktiga målet, SHL. Sen givet ska laget alltid kompletteras med lite spetskompetens, men då ska det vara spets och inget annat. Spelare som kan vara verkliga förebilder för de lokala talangerna som vill med. Visst låter det som en saga, men den är sann. Skellefteå heter den!
  Så snälla VIK, kom inte ett år till med målet 2016/2017 och säg SHL, för det blir verkligen som en mindre bra saga, ”Pojken och vargen” tror jag den heter. Kom med något nytt. Kom med något vi sponsorer attraheras av. Kom och presentera en VIK-resa som vi inget annat vill än att följa med på… Vi ses!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *