Nu börjar det stora arbetet

Okej, säsongen tog abrupt slut men det är faktiskt nu det stora arbetet börjar. Just nu är många frustrerade och det kanske vore bäst att låta den största besvikelsen lägga sig. Men jag vill inom kort ha ett mission att tro på, något nytt att ta vid och början på en ny historia. Inte en ny sportchef som berättar hur han vill ha det. Inte en tränarstab som i sin tur berättar sin filosofi. Jag ser framför mig 5-6 nytillsatta personer som kommer ut med en gemensam agenda och pratar om hur klubben ska jobba från och med nu. En stark kraft som ska utveckla och leda klubben i en positiv riktning, i såväl mjuka värden som sportsliga resultat.

Sen finns det några punkter som redan behöver bearbetas och informeras om närmsta veckorna:

Ekonomin
Klubbchefen Johan Fägerblad har redan flaggat för att ekonomin har tagit stryk av den här säsongen. Men hur mycket stryk har den tagit? För allas bästa vore det bra att inom kort lägga alla korten på borden, hur illa det än är. Sponsorer och fans har gått in med mycket engagemang och pengar och det vore inte mer än rätt om alla fick reda på hur det ligger till. Bygg tillit på ärlighet. 

Ekonomichef
VIK anställde den här säsongen en ekonomichef som nyligen fick lämna sin post. Jag vet inte nyttan av att anställa en ny, men är det en lucka som måste fyllas bör klubben göra en bättre research än sist. Det här var bara ännu en kostnad under en kostsam säsong. Min fråga är också, ska verkligen klubben använda sig av ett bemanningsföretag för att anställa personer inom föreningen? Aktuella sportchefer har till och med fått gå igenom deras process. Jag förstår den goda tanken men finns det inte tillräckligt med referenser och kunnigt folk som kan bespara den kostnaden åt klubben? Sen har jag aldrig gillat när klubben använt sig av bemanningsföretagets process som ett slags skyddsnät för att man anställt en person. Nej, det är ansvariga inom klubben som ska vara det skyddsnätet, både utåt och för personen som anställs. 

Marknadssidan
Det är en utmaning att jobba på marknad i det här läget, men samtidigt ser jag det som att goda relationer övervinner sponsorernas frustration över en dålig säsong. Ge er ut på fältet – igen och igen. I några säsonger har det förmodligen varit en ren glädje att åka ut till sponsorerna, men det är när det blåser som hårdast som jag tror att de uppskattas som mest. Ert slutspel har precis startat. 

Korhonen-gate
Ville Korhonen hamnade till slut på läktaren efter att ha underpresterat en längre tid. Men det kanske också var ett sätt att berätta att han inte är önskvärd i klubben längre. Forwarden har nämligen kontrakt över nästa säsong, och det inte vilket kontrakt som helst – tydligen ska han ha en riktigt saftig lön. Troligen pengar som han inte kommer ge upp. Nu handlar det om att klubben måste förhandla bort så mycket av lönen som möjligt, vilket känns som en tuff utmaning med tanke på hans värde på marknaden. 

Sportchef
En sportchef måste tillsättas så snart om möjligt eftersom de sportsliga besluten verkar tas från alla möjliga håll. I slutet hörde vi att Appelgren, Fägerblad och sportrådet tog beslut i olika omgångar. Här behövs en kapten som styr och står för det sportsliga. Jag ser gärna ett sportråd, men en sportchef borde anställas som ansvarig. Då kan också alla involverade parter ställa högre krav på en person som är anställd av klubben. Jag har hört att både en sportchef är klar och inte klar. Det senaste jag lyssnade mig till var att klubben inte hade hittat rätt ännu. Håll i åtanke att Niklas Johansson fortfarande har lön från VIK nästa säsong. Det senaste jag hörde om honom var att han är klar för Örebro men inte kommer plocka ut någon lön, vilket inte direkt överraskar mig. VIK har friställt Johansson trots lön och kan säkert inte påverka den delen på något sätt. Med facit i hand kanske klubben skulle ha gett honom en annan tjänst, som någon annan förening hade fått köpa ut honom ifrån.

Tränare
Tränarfrågan är också primär men borde inte på något sätt tillsättas innan en sportchef är på plats. Inte ens en andre-, tredje-, målvakt- eller fystränare borde anställas innan dess. Nu har jag hört att Jan Hammar har ett 4-års(!) kontrakt vilket den nya sportchefen helt enkelt får acceptera, men i övrigt kan han sätta sin prägel på ett nytt lag. Låt honom få den chansen att göra det. Klubben anställer trots allt någon som man tror kan det sportsliga bättre än befintliga personer som finns inom föreningen idag.  

Spelare
Många kontrakt går ut och det gäller att vara med. Den nya sportchefen ska naturligtvis vara den som tar beslut om förlängningar, men en spelare som Jan Urbas måste redan nu gå in och bearbetas. Här får det tillfälliga sportrådet tillsammans med klubbchefen rådgöra tills att en sportchef tillsätts. Däremot är jag tydlig med att klubben i det här läget inte ska ta några sportsliga beslut innan en sportchef är tillsatt. 

Fysträning
Lagets säsong är över men snart börjar träningen utanför isen. Jan Hammar berättade på en ”Coaches Corner” att bara hälften av spelarna som stod på isen den matchen, hade fystränat med laget under sommaren. Där väcktes oroskänslor hos mig. Visserligen tror jag att de flesta spelarna sköter sin fys, men det är under sommaren du bygger en grupp. Det är en ”jävlig” tid som du går igenom med dina lagkamrater. En första utmaning som man tar sig igenom för att dels skapa en gruppkänsla. Den här gången måste klubben vara tydligare med: Spelar du i VIK så tränar du också med laget under sommaren. 

Kommunikation
Jag tjatar om den här punkten hela tiden, men den är så otroligt viktig. Säsongen är över och det som har sagts fram tills nu är på något sätt passé. Därför har klubben en ypperlig chans att förvalta det här tillfället. Jag vill skicka med det viktigaste verktyget: Syftet. Ni måste ha ett syfte med allt ni kommunicerar. Just nu känns det lite som att klubben uttrycker det som infinner sig för dagen och att den gemensamma strategin saknas. Missförstå mig inte, jag gillar känslor och spontana intervjuer, men i grunden måste det finnas en tydlig och gemensam kommunikation som inte går att missförstå. 

Styrelsen
Spelare, tränare och sportchef har fått utstå massiv kritik. Men styrelsen har det yttersta ansvaret på något sätt. Jag är verkligen inte för att avsätta allt och alla, men visst måste det även göras en djupgående genomgång på varje person här också. Vad tillför han eller hon som driver och utvecklar klubben framåt? Sportsligt? Strategiskt? Ekonomiskt? Eller finns det folk i styrelsen som sitter där för att det är kul och man är intresserad av hockey. I så fall borde väl den personen i all välmening få någon annan uppgift i arenan.  

Avslutningsvis
Björklöven hade en minst lika dålig säsong som VIK. Det här meddelandet kom ut igår (måndag) på deras Facebook-sida. Ärligt, tydligt och med förståelse för folks besvikelse. Men också med självinsikt och ett tydligt budskap om att det stora arbetet för att utvecklas till nästa säsong har startat.
Skärmavbild 2016-03-01 kl. 10.35.55

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

17 reaktioner till “Nu börjar det stora arbetet”

 1. Ord och inga visor. Jäklar va rätt du har i precis varje punkt.

  Tycker VIK ska kalla till ett informationsmöte där fans och sponsorer bjuds in. Där får folk ställa frågor och få ärliga svar. Därefter ringer man VLT och ger en lång intervju när man vet vad folk undrar över. Enkelt.

 2. Instämmer till stora delar med vad Johan skriver: utvärdera klubbens resultat från styrelse och nedåt i organisationen. Verkar som att styrelsens beslut kostat mycket pengar men inte gett den förväntade utdelningen. Vad vill styrelsen med klubben? Är man beredd att göra så mycket jobb som krävs? Lär till exempel av Växjö Lakers och deras fantastiska utveckling från konkursen 1997. Finns för övrigt en bra bok av Daniel Enestubbe om det! Bra Johan att du kopierat in Björklövens VDs ord. När skriver VIKs styrelse något liknande??? Nu tar vi med gemensamma krafter tag i nästa säsong – redan nu!!!

 3. Det måste ju gå att göra något åt att NJ börjar jobba för Örebro men lyfter cash av oss. Intressekonflikt eller vadsomhelst. Begär näringsförbud. Funkar inte det för idrottsklubbar som för företag?

 4. Bra och intressant/tänkvärd läsning från dig Johan.Visst är kommunikation viktigt i både med och motgång,det är mycket viktigt att sponsorer,vi på läktaren,media osv får veta om VIK tankar om framtiden,ideer,strategi,ekonomi,rekryteringar av nyckelpersoner,ta tillfället och kör ett öppet hus i början på tex April med information om framtiden för VIK på kort och lång sikt.
  Nj kontrakt är nog inte mycket att göra åt,men moraliskt skulle väl Örebro stå för hans lön,men jag är nog gammeldags där.
  Nj kan väl köpa över klassspelaren Korhonen som han uttryckte det.Han kan väl ta Koval också som grädde på moset.
  Rekryteringsprocesser är inte gratis OM VIK styrelse inte själva har den kompetensen.Tycker brevet som du skickar med från Björklöven var en fin/ärlig gest till oss som står på läktaren ,sponsorer osv.Man kan lära mycket av andra.

 5. Tragiskt att höra NJ bära lön fast han är involverad i Örebro ,men avtal är avtal bara att lära sig av historien. Du är klockren johan i din analys. Hoppas att Fägerblad är uppriktig när annalysen är klar och offentlig gör den. Det är bara att lära sig av misstagen och ta nya tag .

 6. Ja du Johan. Bra skrivit. En del avtal som kostar pengar som är kastade rätt i svartån. Är dom som styr skutan riktigta eller är det som vi säger i Norge gutteklubben grei som betyder att man dunkar sina vänner i ryggen och säger bra där grabben.

  Vem ska ta Vik vidare det är den stora frågan. Finns det vilja och energi i klubbens nuvarande styre att göra detta eller ?

  Sportchef ja visst men han eller hon måste vara tuff. Våga att gå mot den linje som är i dag. Jag säger inte att dom som finns där i dag är fel men men…..
  Jag kan bara se på det jag håller på med i Norge. Jag var ute och cyklade men fick en stark man in som städade och det blev ett jävla liv. Men nu funkar det. Jag tror VIK måste se lite på det hade jag bott i VÅS så skulle jag pratat med dom och gett dom ett par råd men nu är det inte så..

 7. Nyfiken på en sak Johan. Målvaktstränare Sjöström? Du har erfarenhet av att ha jobbat med honom, vad är din åsikt? Ser jag på saken så har ingen målvakt vuxit fram från de egna leden eller någon orutinerad vuxit till stordåd under hans tid i klubben. De duktiga som kommit hit fortsätter att vara duktiga men utvecklas? Nja, ett undantag kan vara Lasse i Frölunda men han var "a comming man" när han kom från Mora och har utvecklats vidare i Frölunda. Träffade en lovande tidigare juniormålvakt, som sedan lämnade klubben, i helgen och hans åsikt var som min att inga egna målisen utvecklats på många år. Alla målvakter ska skolas in likadant, det oavsett förutsättningar. Jag vill se ett nytt namn på målvaktssidan, eller snarare två, ett namn i målet och ett som målvaktstränare.

 8. Nu är det dags lgen vik håller preskonferans kl 12 ang sin ansträngda ekonomi . Hoppas att du ör där johan och håller oss underätttade om vad som sägs. Blir så oerhört besvikrn om det nu stämmer stt vik inga pengar har. Tänker bara NEJ INTE NU IGEN !!! Vissa lär av misstag ,vissa lär sig aldrig. ..

  1. Man började ju ana "ugglor i mossen" när nya ekonomi tjejen slutade med omelebar verkan

   1. Är CHOCKAD hur i helvete kan det bli på det här viset ?
    Håller med dig Johan det du sa i tv intervjun
    Att alla kort är inte lagda på bordet
    Vem/vilka är det som lagt fram felaktig information? ?
    Blir det en ny omstart i Skultuna i höst i div 3
    Skulle gärna höra hur det låter ikväll på träffen med sponsorerna

 9. Fruktansvärt tragiskt är det som jag känner nu,tänk att historien upprepar sig igen.
  Tänk alla dessa styrelsefolk och dom berörda som INTE hade en aning om att det var så illa.
  Tänk att Niklas Johansson köpte spelare för pengar som inte fanns och ingen hade en aning om att det var lånade pengar.
  Tänk alla dessa ord om Leksand förra året som BORDE har varit en väckarklocka för många inom idrottsvärlden.
  Domen kommer att bli hård över VIK styrelse misslyckande,tafatthet och en obegriplig förmåga att inte ha koll på det ekonomiska.

  1. Fägerblad står för någon vecka sen på ett möte med ledare från länets ungdomslag och säger på frågan om ekonomin i VIK .Att blir några hundra tusen minus
   Mötet handlade om att samla upp talanger och slussa in dom i VIK lagen
   Och även sas det att det jobbas på en ny arena
   Tror ABB ARENA håller bra många år till
   Om det blir KK hur drabbas då J 20 och J18 U16 elit ???

   1. Alla lag ramlar ur elit även J18 och J20 om VIK gör KK. Tycker synd om alla juniorer idag som har sökt sig till Västerås och har varit trogna och fått ett hjärta för VIK. Var ska de ta vägen? Etablerade seniorer hittar nya lag.

 10. Kanske fel tågordning att först kalla in pressen,sedan sponsorer, men helt glömma bort att en förening i grund och botten består av medlemmar.Hoppas att en tilltänkt rekonstruktör inser detta.

 11. Har sett hur många i styrelsen har gått med tuppkam som bara har växt ,år efter år . Har varit på samtliga coach corner sett hur Fägerblad med flera i styrelsen har duckat för vissa frågor , jag har känt att dom inte är ärliga ,ibland har jag känt en viss naivitet eller om det är brist på kunskap. Nu ställer styrelsen sinna platser till förfogande ;är det nu ni ska fly från det helvete ni i styrelsrn har ställt till med? Enligt mitt tycke så ska ni börja med att städa upp efter det helvete ni har srällt till med ,sen får andra avgöra era öden . Att NJ har fått härja runt i alla år är fråga som jag inte förstår ? Det jag förstår är att NJ är ETT av många problem i vik. Är så oerhört besviken just nu ,ni har skrikigt efter pengar hela säsongen ,vi publik fans ,sponsorer ,vi betalar era löner hur tror ni att vi tycker ni förvaltar våra pengar ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *