"Jag har tappat förtroendet"

_IML7165_svv

Jag är precis hemkommen ifrån presskonferensen där den stora bomben om VIKs dåliga ekonomi släpptes. Jag vet egentligen inte vart jag ska börja i den här bedrövelsen, men för er som inte vet vad som har hänt sammanfattar jag det med ordförande Camilla Törngrens egna ord till VLT:

– I torsdags förra veckan kom det fram att likviditetsbristen gått från ansträngd till akut. Det här beror på flera olika brister i vår administration. Bristande styrning och kontroll i vårt ekonomiarbete. Vi har hittat rena bokföringsfel. Det här innebär att vi har arbetat och tagit beslut utifrån felaktiga rapporter och prognoser, troligen under hela säsongen. Det här är som ett slag i magen.
– Vi kommer inte att hänga ut några enskilda medarbetare utan det här är vårt gemensamma ansvar. Vi behöver få in 4-5 miljoner kronor för att vår elitverksamhet ska överleva.

Vad som stämmer av det hon säger vet jag inte, men visst låter det otroligt. Jag är förvånad över hur mycket pengar som saknas och att ansvariga såg det först i torsdags. Så får det inte gå till. Ansvariga är anställda eller har ett styrelseuppdrag att hålla kontroll på ekonomin. Om någon har begått ett fel som leder till att det saknas miljoner i föreningen, måste det ha funnits indikationer på det tidigare. Eller varför har man inte kontrollerat ekonomin tidigare. Det är bara mina spekulationer men allt annat tycker jag låter för otroligt för att vara sant. Därför blir det också underligt när klubben väljer att undanhålla information om vad som faktiskt har hänt, eftersom jag tycker att de är skyldiga att lägga fram det i situationen som har uppstått. Exempelvis väljer man att inte berätta roten till problemet och i samma andetag be företag och fans skjuta till mer pengar i klubben. Bedrövligt. Som sponsor eller supporter vill du förmodligen veta varför klubben har hamnat i ett akut ekonomiskt läge, innan du ens ägnar en tanke åt att gå in med mer pengar.

Sportsliga misslyckanden är en sak. Men att ansvariga nu äventyrar elitverksamhetens existens, gör att jag tappar förtroendet. En väg klubben redan har gått och som man länge har sagt aldrig ska få hända igen. Nu är vi där. Som jag har förstått det så var inkompetens och höga omkostnader som låg till grund för konkursen den gången. Jag ser liknelser med det som händer just nu. Klubbledningen och styrelsen har misslyckats i alla avseenden och jag ser inte hur de kan fortsätta sina uppdrag. Inte med trovärdighet. Visserligen säger både Fägerblad och Törngren att de ska kämpa in i det sista, men nämner också att man ställer sina platser till förfogande om så önskas. Känslan jag får är att de inser att förtroendet är förbrukat, men att de inte själva vill fly från kaoset. Någon annan måste förmodligen ta det beslutet åt dem, för att de på något sätt rädda sin heder i sammanhanget. Jag tror också att det kommer att hända förr eller senare.

Min besvikelse är enorm. Inte mot Fägerblad och Törngren som personer, utan som ansvariga över VIK. Ett ansvar som inte bara innefattar en förening utan också människor runtomkring som lagt ner ett otroligt engagemang. I övriga hockeysverige ser VIKs säsong förmodligen ut som en cirkus och inifrån tror jag inte att den bilden skiljer sig. Det har saknats ledning, styrning och kontroll över situationen. Det visar sig nu på ett brutalt sätt.

Det finns säkert en hel del som ligger till grund för att ekonomin är körd i botten. Men efter att ha lyssnat mig för så är lönerna inom organisationen på tok för höga, och förmodligen den enskilt största anledningen till att pengarna inte räcker till. Klubbchef, marknadschef, vissa spelare och många fler har eller har haft en alldeles för hög lön för en verksamhet där elitlaget ligger i hockeyallsvenskan. Jag tappar många gånger hakan när jag hör att vissa positioner innehar en lön mellan 50-100.000 kronor i månaden. VIK spelar inte i SHL och behöver fortfarande eldsjälar som driver det här framåt. De höga lönerna riskerar att istället locka till sig folk som vill tjäna pengar på klubbens bekostnad. Det här är ett känsligt ämne som oftast diskuteras bakom kulisserna, men som någon gång måste upp till ytan. Missförstå mig inte, jag är för att människor som gör ett bra arbete ska tjäna bra pengar. Men lönerna som betalas ut i det här läget är i vissa fall SHL-mässiga eller som om klubben har en extern finansiär som pumpar in miljoner i föreningen. Men inget av det är dagens sanning, klubben består av många sponsorer och fans med stort hjärta som gör allt för att hjälpa till på sitt vis. Därför måste lönerna som betalas ut spegla verkligheten.

Det kommer förhoppningsvis fler svar inom kort, klubben ska ta fram en handlingsplan och ansöka om en rekonstruktion. Jag är ganska säker på att VIK på något sätt kommer hitta en väg att klara det här och spela kvar i hockeyallsvenskan. Då med nya förutsättningar. Det kommer bli en slitsam resa och jag tror att det kommer behövas nya krafter på många positioner för att gå i mål.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

23 reaktioner till “"Jag har tappat förtroendet"”

 1. Jag läste senast om Mora Hockey svåra ekonomi där 3 miljoner behövdes omgående,innan dess så var Leksand ett hett stoff i bla Dalademokraten där tidningen blev portad för man försökte skiva och få information om alla dessa affärer som pågick i föreningen. Jag hoppas att bla du Johan/och VLT får ut all väsentlig och verklig information om VIK akuta läge.Om man skall få in nya pengar så måste korten upp på bordet hur det ser ut i föreningen med ekonomin,löner etc etc.Annars ser det mörkt ut för VIK.

  1. Var har du läst att Dala Demokraten skulle ha blivit portad?

   Nej just det – ingenstans, det har du hittat på själv.

 2. 8 milj på en säsong… Hur är det möjligt? Håller med dig helt. Mer info om vad som hänt redan nu!!!

 3. Jag såg presskonferensen i efterhand och tappade hakan då ledningen sa att de inte hade en aning om den dåliga ekonomin. Hur kan detta var möjligt? Känns som att det här "ligger en hund begraven". Jag behöver inte skriva mer för jag instämmer med dig Johan, i allt vad du skriver här och i allt vad du sa på presskonferensen. Du verkar vara en klok människa som kommenterar på ett mycket sakligt och logiskt sätt. Om VIK överlever detta så ser jag dig som given i den nya VIK-styrelsen då du inte bara är klok utan också har ett stort VIK-hjärta!

 4. Att vara så förblindad av att uppnå bättre sportsliga resultat än vad vi har kapacitet för är grundproblemet. VIK hade inte råd att kicka Filander och NJ, inte heller att värva Korhonen och Koval. Ursäkta uttrycket, men hur fan kan man ha en så jävla dålig ekonomisk kontroll på verksamheten och inte arbeta med försiktighetsprincipen som grund. Har vi inte lärt något av konkursen för 15 år sedan???

 5. Ekvationen gpr inte ihop .alt prat om att såg det hära förra veckan . Dom prata senast veckan om att ansälla en sportchef ? Alt snack har bara varit dimridåer ,varför ?

 6. Jag har levt för hockey sen jag fyllde 4år och Vik har varit laget i mitt hjärta i 23 år i med och motgång. Som Jönköpingsbo har jag alltid blivit ifrågasatt gällande mitt klubbval. Jag har i vuxen ålder alltid stått upp stolt och rakryggad för laget i mitt hjärta och utan problem kunnat svara på mitt annorlunda klubbval. Efter dagens besked känner jag att jag skäms för mitt klubbval, skäms för hur klubben sköter sig och skäms för hur klubben har spelat.
  Jag hoppas inte det bristfälliga kunnandet från styrelsen ska släcka mitt brinnande hockeyhjärta.

  1. Jag håller på mitt Södertälje SK även om jag bott länge i Västerås, tycker du ska hålla på VIK. Det är inte spelarnas fel att ledningen agerar som yra höns.
   Michael Andersson

 7. Hej, jag har tidigare idag i annat sammanhang haft kommentarer men VLT har valt att inte lägga in detta, varför vet jag inte,
  VD och styrelseordf. gjorde i presskonferensen ett intryck av att dom inte är vuxna sin uppgift. Ett bolag/idrottsförening som inte
  har större omsättning bör hela styrelsen inneha sådan kunskap avseende resultat och likviditet att det mellan tummen och pekfingret går att följa veckovis. Det mest uppseendeväckande är att advokat Rolf Hansen som sitter som adjungerande i styrelsen
  och samtidigt i sin vardag fungerar som konkursförvaltare och i bland rekonstruktör för bolag i obestånd inte tagit sitt ansvar.
  Att sedan VD erbjuder sig att avstå sin lön är ännu mer anmärkningsvärt då en VD som gjort allt som varit möjligt samtidigt skall ta ansvar för att reda upp situationen ska göra detta utan lön. Normalt är att man i sådana situationer för en högre lön för att prestera det extraordinära.

  1. Ska man eventuellt kunna rädda det här (vilket jag tror)måste det utlysas ett Extra årsmöte fort som fan
   För att få till en ny styrelse som eventuellt dom kvarvarande sponsorena kan få ett förtroende för.
   Dom här"tomtarna"som sitter nu SKALL defenetivt inte åka runt till sponsorena nästa vecka för då är det kört
   Nä några med "VIK HJÄRTA" Är det som skall besöka sponsorena och ha en plan hur det här skall kunna vändas

   1. Jag håller med om det började nog med Frilander som inte var mogen sin uppgift. Skyllde bara på spelarna när det gick fel. Nu är skeppet sank ännu en gång.Det finns inget förtroende kvar att rädda det,

    Bosse

 8. Styrelsen och VD har förbrukat allt förtroende! Att som det verkar styra verksamheten bara på prognoser utan att verifiera mot det faktiska utfallet är obegripligt oprofessionellt! Hur kan man??? Det är som att vintertid klä sig för vinterfiske bara baserat på TV4:s väderprognos, utan att titta på det faktiska vädret. Obegripligt! Att VIK behöver en ny styrelse och alla vi sponsorer och supportrar kommer att behöva hjälpa till att få klubben på fötter är självklart. Att låta nuvarande styrelse få lämna utan att göra rätt för si känns fel! Låt Johan, Camilla, Madeleine, advokat Hansen och övriga i styrelsen få göra rätt för sig innan de får lämna. De måste ta sitt ansvar genom att ställa till rätta den ekonomiska skada de åsamkat VIK!

 9. Överaskande debacle? Nej naturligtvis inte! Vi har inom kompiskretsen sista tiden diskuterat i termer av att någonting inom VIK bör vara väldigt fel. Vad det kunnat vara har vi bara löst kunnat spekulera i då ingen i församlingen har någon som helst inblick i klubben. Flertalet ser inte ens matcherna särskilt ofta då vissa bl. a. är utflyttade.
  Dock är väl själva anledningen till detta debacle kanske inte vad man riktigt väntat sig ändå. Känns som att det egentligen bara finns två orsaker att något dylikt kan hända.
  Antingen har de styrande medvetet hängivit sig åt kriminell verksamhet, eller så förefaller kompetensnivån bland dessa styrande ligga kanske någonstans i gränslandet mellan lågstadie- och mellanstadie-nivå.
  Sannolikt skulle dessa individer få svårt att hävda sig och känna sig något svettiga vid frågor om ekonomi om de skulle medverka i t ex "Vi i femman". Personligen har jag ingen tro att de skulle kvalificera sig utöver den första utslagningsrundan.
  Presskonferensen var en parodi och dess företrädare skulle nog knappast ens heller göra plats i "klubben-för-oss-skyldiga-som-ni-ska-tycka-väldigt-synd-om".
  Men i VIK har de fått husera fritt tydligen!
  Märkligt också att två föreningar som vintertid huserar som närmsta grannar kan gå så olika vägar. Den ena agerar föredömligt år efter år, medan den andra gör precis motsatt år efter år.
  Kommunikation och samarbete synes var okända begrepp. Men dessa begrepp känner jag till. Och i min bransch där ibland begreppslösa individer följer dessa "VIKtiga" lagar så tenderar det ju att gå åt helvete varenda gång något skall uträttas.
  Det gäller för övrigt sannolikt i de flesta branscher där något skall föreställas att uträttas.
  Kort o gott! Ställ ansvariga till svars och låt de skämmas offentligt! De har givit hela stan en rejäl blåsning i flera avseenden och samtidigt bidragit med att putta ned den demoraliserande mänskliga naturen ytterligare ett pinnhål.
  För att inte tala om vad vi utsocknes västeråsare får utstå då vi befinner oss i mer framstående hockey-land.
  Låt också klubben börja om från botten och tillsätt några seriösa mellanstadie-elever att med entusiasm styra skutan, så kommer det garanterat att ske framsteg.

 10. Helt rätt alla korten på bordet vilket borde vara en förutsättning för att någon skall gå in på nytt med bidrag.
  Styrelsen och VD har det fulla ansvaret för det inträffade och borde avgå omedelbart och meddela att man står till förfogande om någon har några frågor eller något skall redas ut. Det är inte tillåtet att vara så aningslös som man framställer sig som.
  Det finns mycket som tyder på att något brott begåtts då det enligt brottsbalken inte är tillåtet att driva en verksamhet vidare om man är på obestånd. I straffskalan finns även fängelsestraff med.

 11. Så bra skrivit Johan .
  Tycker det ska finnas en plats för dig i vik.
  I styrelsen eller varför inte sportchef.
  Den där fägerblad kan de bara få bort han.
  Han gör ju inget rätt bara fel.
  En liten falsk person . Vet mer en han berättar på presskonferensen .
  Det är ju han som ska ha koll på allt.
  Det är ju tjänste fel att han inte har koll på ekonomin.
  Sen som han har sköt laget.
  Sparkar hitt o ditt o sen släppa Zetterberg o frannson.
  Nä bort med fägerblad
  Usch o få förstöra vårt vik.
  Som Johan på vlt sa ,har tappat förtroende på vik.
  Jag håller med.
  Hoppas det blir konkurs.
  O att de undersöker alla i styrelsen.
  Något brott kan de ha gjort.

 12. Mycket kloka ord Johan. Skriver under på varje mening. Jag är beredd att hjälpa till, men kräver att kapital och verksamhet förvaltas av kompetenta personer med förståelse för en kronas värde och vad den räcker till. Det verkar bevisligen vara allt för höga krav och förväntningar på den sittande ledningen.
  Med sittande ledning uteblir stöd, för vem vill kasta slantar i stora svarta hål där endast parasiter lever på botten…

 13. Jag har ingen detaljerad insyn i VIK's affärer,
  men det som är uppenbart utifrån FARMAR-gängets SKY-höga löner;
  det är, att när insikten om Karlskronas jumbo-läge såg ut att bli konstant
  så insåg farmar-gänget att vi har inget "däruppe" att göra …
  Man gör en habil insats för att spela av serien (o kontrakten för att sedan
  dra vidare till nästa ställe) … luften går ur laget,
  och den gamblande ledningen trollar bort korten,
  som kassör Wirf försökte få ordning på,
  sen slänger man in en blytung livboj med bl.a
  en målvakts-FANTOM …
  SKATTE-fifflandet förra gången har nu uppgraderats till "inre magi".
  Den största bristen är som alltid på området: KOMMUNIKATION !!!
  Morsning !

 14. vik hade nog tigit längre om de hade tagit sig till play off, nu var de tvungna att säga nåt. ynkligt skött.

 15. Alla måste fram NU! Om man ens tänker tanken på att hjälpa Vik i detta läge så måste styrelsen vara extremt öppna och ärliga med allt. Sen ska nuvarande styrelse få reda ut den situation dem har satt Vik i, och sen där efter avgå omdelbart! Förtreondet är noll och intet hos fans, sponsorer mm, skulle jag tippa. Men vi måste se till och rädda föreningen, en KK skulle vara beklagligt för alla inblandade. Dags att se framåt de är det ända som går i detta läge efter regn kommer sol.

 16. Ja du Johan bra skrivit detta. Men nu måste det städas i klubben och då tänker jag på styrelsen dom måste ta sitt ansvar och göra något riktigt. Jag går inte in med en krona så länge det ser ut så här. En ekonomichef som kan detta med idrott. En stark styrelse gärna med sportsliga förankringar i Västerås. Det som nu är första på dagordningen är att rädda VIK från konkurs. Men finns viljan i Västerås eller har sponsorer tröttnat och den stora frågan var blev det av det positiva kapitalet?. Man läser en del och lyssnar på dom i styrelsen man jag tycker det bara är humbug inga klara besked. Många säger avgå men först ska dom ställa saker och ting på plats. Man kan inte shoppa med pengar man inte har. Helt klart har dom vetat om detta men så missade VIK play off och då kom den ekonomiska bomben. Hade jag drivit mitt företag så här så var det kroken på dörren. Vi får hoppas det inte dyker upp mera saker nu utan det är dom 4 eller 5 miljoner som saknas. Jag är rädd för att det kommer mer.Hon som jobbade i tre månader och sa tidigt att detta är åt skogen med ekonomin fick inte fortsätta för personkemin stämde inte. Så klart det hon kom med kritik till ryggdunkar gänget i denna lego styrelse. Nu ska dom polisanmäla henne för att hon inte lämnat tillbaka en laptop och krav på lön har hon om det nu stämmer det som skrivits i media. Dom som ska polisanmälas om det skulle vara så är denna inkompetenta styrelse som slarvat bort den positiva egenkapitalen och använt pengar som INTE finns.

 17. Uppriktigt sagt tycker jag det varit mycket hit och dit de senaste dagarna. Det finns bara ett alternativ att börja med:
  Styrelsen och VD måste lämna det hela omgående.

 18. Jag heter Håkan S. Bor sedan många år i Uppsala.s Har växt upp på Blåsbo och varit VIK-o VSK-supporter från allra första stund och fortfarande! Åker till V:ås så ofta jag kan för att se på VIK:s 0 VSK:s matcher. Är pensionerad företagskonsult o har arbetat mycket med ledare -och personalutveckling i små o stora företag, kommuner o landsting. Kommer ursprungligen från ASEA:s org.avd., med bl a Stig Schenning som datachef o Frank Söderström fotbollsgigant i VSK som arbetskamrat. Jag håller med de flestas inlägg! Storstädning krävs i VIK-ledningen! Det räcker inte med att några i ishockeyansvariga får gå, men först ska de göra rätt för sig och sitt oansvariga o egoistiska pampvälde! Sedan måste en ny org.struktur arbetas fram, med hängivna icke egoistiska personer i ledningen!
  I den strategiska ishockeyledningen ska vi inte bara ha någon slags oansvarig grupp som idag utan en skicklig coach och lagbyggare + tränare, inte någon som fått sparken av en annan klubb! Lagkaptenen ska inte ha för stort inflytande- som hittills! Denne har svårt att få överblick och kan i stridens hetta komma med felbedömningar! Coachen o en bitr. sådan har överblicken och
  kan hålla huvudet kallt, bedöma skade-o konditionsläget o därför fatta bättre beslut om åtgärder
  under pågående match! Lagkaptenen är coachernas närmaste medarbetare, men kaptenen har inte rätt överblick o kan förivra sig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *