Prata med oss genom krisen!

Sedan VIK berättade om den ekonomiska krisen så har det varit ganska tyst från klubbens sida, förutom ett enstaka filmklipp med ordföranden och klubbchefen. Klubben verkar medvetet agera passivt gällande kommunikationen och säger att de inte har något nytt att rapportera. Men det oroar mig. Jag tror tystheten föder rykten och spekulationer vilket gör att fler och fler känner sig besvikna. Ledningen har förmodligen utgått från sig själva och tycker att de inte har något nytt att komma med, men i det här läget måste de vända på tankesättet och utgå ifrån omgivningen – vad vill våra sponsorer och fans? Hur kan vi få med oss alla genom krisen? Genom kommunikation! Nu skapas istället den känslan genom externa insatser, vilket jag tycker är fantastiskt att se styrkan i.

Häromdagen twittrade jag ut att Törngren och Fägerblad borde ta över klubbens officiella twitterkonto, och skriva kortare rapporter om hur arbetet fortlöper. Det behöver inte vara någon ny information eller långa utlägg, ibland räcker det med att skriva om mindre händelser eller arbetsuppgifter som man tagit sig igenom. Dessutom tycker jag att klubbledningen ska öppna upp för en frågestund och besvara det man kan, som hinns med och är relevant. Jag är säker på att det är så tilliten och hoppet till klubben byggs upp igen, oavsett om nuvarande ledning sitter kvar.

Mitt arbete är också att sätta mig in i allt som händer men jag vet inte mycket mer än det som sagts utåt. Det som jag har hört är att det ekonomiska ser positivare ut än vad man trodde från början. På presskonferensen pratade klubben om ett underskott mellan 4-5 miljoner, och det var innan man hade hunnit gå igenom alla papper. Men nu ska läget ha ljusnat efter att ha gått igenom den biten. Hur mycket vet jag inte.

Gällande rekonstruktion har det från VIK-håll låtit som att det är den enda rätta vägen att gå, men som jag har förstått det skapar det ett ”fryst läge” (antar att det gäller utgifter) i tre månader. Det skulle innebära att det fortsatta arbetet över sommaren, exempelvis med att rekrytera spelare, skulle bli svårare. Därför behöver en rekonstruktion inte vara den bästa lösningen. Om klubben hittar sponsorer och andra inkomstkällor som räddar det ekonomiska läget är det att föredra. Det ska väl sägas att jag inte är någon expert på området, men efter att ha lyssnat och tagit in så verkar det vara den bästa lösningen ur alla synvinklar. Jag är därför inte lika säker på att klubben genomför en rekonstruktion om man lyckas hitta rätt pengar, men det behöver ske ganska så snart.

Som jag har förstått det jobbar delar av styrelsen och klubbledningen febrilt för att lösa situationen. Från tidig morgon till sent på kvällen. Det nämnts i sammanhanget men jag vill understryka respekten för människorna Törngren och Fägerblad. Kött och blod precis som oss. De har uppenbarligen felat i sin uppgift som ansvariga men det innebär inte att det ska bedrivas någon slags häxjakt efter personerna. Istället borde energin läggas på att valberedningen och kommande styrelse, som väljs med hjälp av medlemmarna, ska vara noggranna i sitt arbete framöver.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

15 reaktioner till “Prata med oss genom krisen!”

 1. VIK har naturligtvis blivit tillsagda av den tilltänkta rekonstruktören att inte springa ut i pressen med massa information som kan eller inte kan stämma – det försvårar hans arbete (ja det är en han) med fordringsägarna. Först om nu VIK överlever onsdagens skatteinbetalning är det läge på att ansöka om rekonstruktion (blir konkurs direkt annars). Under en ev rekonstruktion har klubben ingen rätt att yttra sig i ek.frågor om inte tillstånd inhämtats från rekonstruktören. Den statliga lönegarantin gäller en månad övrig tid under rekonstruktionen har VIK betalningsansvar för löneutgifter och alla andra kostnader. Hur rimligt det än kan tyckas och hur angeläget det än må vara blir det inte bättre att pressa klubben på ekonomisk information som i värsta fall riskerar att försvåra rekonstruktionsprocessen.

  1. Hej! Tack för bra information. Men precis som jag skriver, det behövs inga långa utlägg eller kommentarer om den ekonomiska situationen. Men prata med oss! Ex. Har de jobbat i helgen? Berätta!

   1. Bra inlägg av Henrik Karlsson! Håller helt med.
    Tycker också att Thalberg med flera bör tänka på att i nuläget inte pressa eller piska upp stämningen bland supportrar. Självklart är vi alla besvikna och svikna. Men innan vi har alla fakta… Låt klubben jobba i lugn och ro och lämna info när dem har något av värde att förmedla.

    1. Hej Roger,
     Det är som vanligt lätt att vinkla det som att media piskar upp stämningen, men i det här fallet tror jag att klubbens agerande har skapat stämningen. Jag försöker alltid se nyanserat på saker och hitta vägar att lösa situationer, och det förmedlar jag gärna via bloggen.

     1. Hej Johan,
      Tack för ditt svar!
      Det är också som vanligt att ni i media slår i från er och ser inte eller vill inte se att ni har stor påverkan med det ni ger uttryck för. Nu menar jag media i stort. Innan fakta finns om vad som skett tycker jag man måste vara försiktig med att döma.
      Vill,trots lite kritik, säga att jag uppskattar din blogg!

 2. Hej Thalberg och tack för en grym blogg. Jag ser dig som en oundviklig styrelsemedlem efter denna fadäs i klubbens historia! Du behövs.

 3. Vi behöver få in personer i styrelse och ledning som har hands-on erfarenhet av redovisning och styrning av en organisation utifrån ekonomisk information. Det är en klar slutsats som vi kan dra av denna händelse. Håller också med att det inte tjänar något till med häxjakt på ansvariga personer, men fan vad vad besviken och förbannad man kan bli på det ändå. Man måste kunna ställa krav i en organisation inte bara tro att det är en lekskola där man kan göra lite som man vill utan konsekvenser.

 4. En rekonstruktion är en nödåtgärd och inget man ens önskar sin värsta fiende, det är så klart mycket bättre om klubben kan ordna fram pengar som betalar skulderna. Det är korrekt att ekonomin är "fryst" under rekonstruktionen – dvs det kommer i praktiken inte gå att köpa spelare, fixa tränare eller för den delen klubbchef. Inga kostnader kommer att tillåtas av rekonstruktören som inte är direkt kopplade till befintliga ekonomiska åtaganden som klubben har. Först när klubben går ur rekonstruktionen kan värvningsarbetet återupptas – men den bistra sanningen är nog att klubbens ekonomi efter rekonstruktionen kommer vara mycket hårt ansträngd som i sin tur kommer göra det svårt att värva det man anser sig behöva. Här hänger egentligen allt på hur mycket sponsring klubben kan få in som ger ekonomiskt utrymme till värvningar i sommar.

 5. Fortsätt med att gräva fram fakta kring detta.
  Huvudfråga är : "Vem ljuger" eller "Vem ljög" ?

 6. Hej !
  Många nämner dig Johan ,att du skulle sotta med i styrelsen tex ,jag är helt övertygad att du har en plats att fylla ,men du johan ska fortsätta med din blogg ,twitter ,podcast du är våran röst utåt ,du ör vårat svar på Janne Josefsson i uppdrag granskning så involvera dig inte i vik . Älskar människor som vågar ställa don obekväma frågorna ,och som också få ta en del skit på vögen .. så Johan stå på dig …

 7. Du skriver bra Johan. Man ser att det är ett intresse för VIK. Fansen som samlar in pengar,Örebro fansen!!!, TB bandy och nu en pizzaägare som aldrig gått på hockey, Ja många är det nog där ute som vill vara med.

  Men varför är det så tyst från VIK ledningen det fattar inte jag. Håller man tyst så blir det bara massa rykten. Vi får hoppas att det inte kommer en bomb till. Bättre att informera och spela med öppna kort.
  Bara fortsätt du Johan att skriva dina tankar vi gillar det. Jag bor inte i Sverige men jag följer med.
  Men som du skrev dom är bara människor som felat och inte haft kontroll. Jag tror dom inte lyssnat på en eller annan som sa detta är åt helvete så nu får dom städa och sen lämna över roderet till några andra som kan styra skutan men tufft blir det helt klart.
  Blir intressant och se vilka som blir kvar av spelare och att locka nya det blir nog svårt kanske bättre att sänka skeppet men allt går att förhandla om.
  Vi får hoppas på en bra lösning för alla parter spelare, VIK som klubb och alla fansen samt sponsorer.
  Ärlighet varar längst.

  Jonte L

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *