En ny sportchef bör tillsättas

I förra veckan skrev jag att VIK bör tillsätta en sportchef och möttes då av mothugg i stil med: ”Men borde de inte ha allt på det torra innan man börjar tänka sportsligt??”. Jag förstår rädslan, men bara för att ekonomin är dålig så står verkligheten inte stilla. Och just nu finns det ingen sportsligt ansvarig i föreningen. Det gör att VIK hamnar i en sämre sits gentemot spelare och agenter, som i det här läget är aktiva för att hitta nya uppdrag. Sedan är jag den första att skriva under på att VIK ska satsa hemvävt, och att man i det här läget inte behöver vara lika aktiv på spelarmarknaden.

Men en sportchef ska också arbeta fram en tydlig plan för hur sportens framtid ska se ut, en plan som sedan ligger till grund för föreningens olika beslut. I mina tidigare blogginlägg har jag tagit upp massvis med åtgärder som jag tror är direkt nödvändiga för att organisationen ska bli trovärdig och må bra igen. I flera av dessa åtgärder ser jag att en ny sportchef ingår i det arbetet. En annan uppgift är att han (sannolikt blir det en han) ska tillsätta en tränarstab som ansvarar för laget. Ett ansvar som jag tror att det är bra om någon får så snart som möjligt, så att han kan påbörja sitt arbete redan under våren/sommaren.

I veckan gick VIK ut med att en sportsligt ansvarig kommer att utses inom kort. Och det har tidigare rapporterats om att Patrik Zetterberg har varit högaktuell för att tillträda den posten. Med tanke på VIKs tunna plånbok och inställningen om att satsa hemvävt är det nog ett alternativ som skulle passa. Eftersom Zetterberg inte tidigare har varit sportchef återstår det att se hans kunskaper i att värva spelare. Samtidigt går VIK in i en fas där det inte nödvändigtvis behöver sökas efter nya amerikaner, tjecker, kanadensare och finländare. Istället bör unga svenska spelare ligga närmare till hands, då är det viktigare att en sportchef kan skapa en utvecklande miljö som spelare känner sig lockade att spela i. Då handlar det om att erbjuda en bra utbildning och spännande resa tillsammans med klubben. Oavsett vem som tillträder som sportchef handlar det den här gången om ett annat typ av uppdrag, än det föregående som handlade om att kortsiktigt bygga ett lag för att gå upp till SHL.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

21 reaktioner till “En ny sportchef bör tillsättas”

 1. Eftersom VIK befinner sig i rekonstruktion så kan de inte dra på sig kostnader. Det skulle avbryta konstruktionen och sätta föreningen i konkurs. Just nu får de inte ens hyra is för att träna eller beställa material osv. Att då anställa en sportchef är självklart omöjligt. De kan ta in en som jobbar idéellt men det blir ju i så fall bara en tillfällig lösning.

  1. Hej! Som jag har förstått det så är det rekonstruktören som bestämmer om man får anställa någon när rekonstruktion pågår. Och i VIKs fall så ska det gå. Sen finns det ju andra lösningar, som att flytta folk som redan är anställda till andra positioner.

   1. Det är möjligt att de "kan" anställa men vilken rekonstruktör prioriterar det sportsliga före det ekonomiska i den här situationen? Det är närmast tjänstefel att i det här läget anställa ytterligare en person. Det finns just nu inget behov heller då klubben måste saneras ordentligt innan man ens börjar fundera på nyförvärv, nästa års seriespel mm. En sportchef kan i dagsläget bara sitta och skriva önskelistor och hoppas att tomten kommer till sommaren. Det är ju rätt meningslöst. Anställ en sportchef senare när denna person kan göra nytta på riktigt och då måste det helst vara någon med insyn i och förståelse för ungdomsverksamheten och också förstår att man måste börja om från början och bygga runt egna spelare innan man börjar köpa mediokra amerikaner eller gamla avdankade elitseriespelare. Man behöver en helt ny strategi gällande lagbygge. Den de lutat sig mot de senaste åren har varit en total katastrof.

    1. Hej igen Sture,

     Jag ser vad du skriver men fortfarande är sporten den största och nästan enda inkomstkällan. Om VIK inte bygger ett lag så försvinner den möjligheten. Så viktigt är det att anställa en sportchef.

 2. Det finns ju en kanonkille i Vik som varit med om att coacha 88/89 och som känner till dom yngre dvs ANDERS BERGLUND
  varför inte lyssna med honom?

  1. Anders Berglund?!?! skojar du??? Han är ju ett av de stora problemen…. kolla hans lön, medan hans "säljare" som faktiskt drar in sponsorerna har 35.000-40.000 fast lön. Tidigare marknadschef avgick när man tog bort den rörliga lönen, vilket man gjorde för att lönen blev orimlig, jämfört med omstarten för ca 15 år sedan. Sen återgår man till den orimliga lönesättningen… helt ofattbart!

 3. Johan,
  Vad tror du om att Appelgren dubblar, dvs headcoach och sportchef, sen en bra ass.coach som sköter träningar osv
  Då spar vi in 1 lönekostnad, du säger ju själv att det blir mindre värvande då VIK bör satsa på hemvändare och yngre spelare.
  Gärna dina kommentarer till detta….

  1. Hej Pierre. Du har en intressant poäng. Jag tror inte bara det är på den här positionen man ska ha delat ansvar, många kansli-tjänster måste få utökat ansvar så att antal personer och utgifter minskar. Angående Appelgren fortsatta tid i VIK så är det viktigast att kolla vilka alternativ det finns runtomkring. Och sedan jämföra dessa med Appelgren.

 4. Håller med dig i stora drag Johan. Givetvis måste det tillsättas en sportchef, och det ganska omgående. Även om klubben är i ekonomisk obalans, måste "sporten" vara i balans och vara väl förberedd inför hösten, för visst kommer det spelas hockey kommande vinter.

  Minns en diskussion jag och en kollega hade innan jul, han var eld och lågor över spelartruppen, målet var givet, att gå till SHL.
  Påpekade för honom att jag tyckte dom satsat helt fel, för är det någonting som många sportchefer gjort senaste åren så är det att satsa på spelare som tagit upp andra lag i SHL. Och vad säger att deras sk "rutin/erfarenhet" av att ha varit med att spela upp ett lag tidigare skulle ha någon som helst betydelse. Hade varit bättre att scouta nationellt, plocka in spelare mellan 24-28 år som har den bästa hockeyn framför sig. Är inte heller övertygad att bygga laget på utflugna vikarie som frycklund och bromé, Frycklund sprattlade till i asplöven på slutet, och trots mycket förtroende inte utvecklats nämnvärt.

 5. Tillägger att jag givetvis hade sett Marcus Söderqvist varit den centrala figuren i laget, men nu är ju hans karriär tyvärr över. Ang Bromé och frycklund så tror jag att dessa lider av lite prestationsångest i abb arena. Frycklund skulle ju bli den nya Patrik Berglund, ingen dålig spelare att axla!

  1. Jag tycker inte vi ska jämföra Frycklund med Berglund, men folk som har sett den förstnämnde i Asplöven säger att han vuxit under säsongen.

 6. Frågan är: Får VIK ens anställa någon så länge rekonstruktionen pågår? Och vem vågar i så fall ta jobbet utan att veta om jobbet finns kvar om två månader? Är rädd för att VIK får en extremt tuff Silly Season. Vill det sig illa så kan det dröja fram till i maj innan vi får veta om vi spelar i allsvenskan och även om vi tänker oss att värva "ungt och billigt" så kommer "ung och billig att välja säkra allsvenska lag i första hand.

  1. Hej! Som jag har förstått det så är det rekonstruktören som bestämmer om man får anställa någon när rekonstruktion pågår. Och i VIKs fall så ska det gå. Sen finns det ju andra lösningar, som att flytta folk som redan är anställda till andra positioner.

 7. Helt rätt att en ny sportchef behövs tillsättas snabbt.
  Efter detta uppdagades om den dåliga ekonomin känns det som att allt verkar gå på tomgång.
  Det är jätteviktigt att vi fans, sponsorer och övriga investerare får veta vad som kommer hända med styrelsen och klubbchef som orsakat denna plågsamma situation. Om vi ska lägga in ännu mera pengar i VIK så krävs det att vi får veta att hur framtida planen ser ut. Personligen har jag ingen lust att satsa mer pengar på nuvarande styrelse och klubbchef. Nytt blod måste in för att ta klivet att komma ur denna mardröm. Hoppas inte styrelsen och klubbchef tror att de ska styra skutan vidare utan att de har så stort VIK-hjärta att de självmant lämnar över rodret till andra som kan föra VIK mot SHL i framtiden.
  Skulle nya trovärdiga namn presenteras nu så är jag säker på att vi tillsammans skulle få in det nödvändiga kapital för att komma på benen igen. Det är dax att agera nu medan järnet är varmt. Snart är våren och sommaren här och då svalnar intresset för VIK hockey några månader till hösten kommer. Skulle gärna se dig Johan på en viktig position inom VIK. Din blogg är klockren. Tack!

 8. Om man ska satsa "hemvävt"…Janne Karlsson, Kirunasonen som spelade i VIK under en tid. Han förde upp Växjö i elitserien och är som det verkar både en färgstark personlighet och en rutinerad tränare. Är han en tränare som kan utveckla juniorer och få ur mer än vad som förväntas ur de äldre spelarna?

  1. All respekt till Janne Karlsson, men lite beroende på vad som finns att välja mellan så tror jag inte han passar in i det här läget. Johan Tornberg eller något liknande passar bättre.

 9. En liten fundering, vad händer med den "gamle" sportchefens lön nu när VIK är i rekonstruktion.Blir den föremål för någon form av
  nedskrivning typ ackord.Han är väl uppsagd med 1 år kvar på kontrakt med full lön.Eller sitter NJ i orubbat bo ???? Någon som vet ?

  1. Enl. rykten så jobbar NJ för Örebro och får lön från VIK????????? Jag säger bara "rykten" om någon vet så skriv det här.

  2. Låt NJ få en enkel syssla i klubben sista säsongen med. Arbetstid mellan 08:00- 17:00 mån till fre. Infinner han sig inte under dessa tider och utför sitt arbete korrekt enligt arbetsbeskrivning så är det bara att sparka han utan lön. Hur svårt kan det vara..

 10. Jag säger som kungen. -Nu vänder vi blad och går vidare.
  Väldigt viktiga uppgifter har offentliggjorts idag på vlt.se angående VIK hockeys löner.
  Nu med facit i hand kan man delvis bättre förstå varför det blivit som det blivit.
  Dålig koll på ekonomin och desperata dyra floppvärvningar så kan det inte bli annat än fel. Därtill fel personer på fel plats. Nu måste vi lära oss av dessa misstag och göra det bättre.
  Detta visar också på att den dyraste spelaren inte alltid är den bästa. Något att tänka på inför kommande säsonger. Bygg laget runt egna produkter med anknytning till närområdet och krydda därutöver med lite spetskompetens. Värva smart helt enkelt.
  Därför krävs det en ny sportchef nu precis som du nämner Johan.
  Även vi fans och sponsorer vill veta hur framtiden ser ut för VIK. Snart är säsongen slut och då krävs det att det fortfarande pratas ishockey i stan. Allt för att hålla grytan kokande. Mer kapital behövs in i VIK och för att det ska lyckas så behövs det komma fram hur VIK ska styras i framtiden. Det ska snackas hockey på arbetsplatser, på stan och bland vänner även under sommarmånaderna. De senaste veckorna har verkligen visat att det finns stort intresse från allmänheten att ha ett elitlag i stan. Bygg vidare på det. Vi kommer vara starkare än någonsin efter detta både på isen och även utanför isen bland fans och sponsorer. Men för att detta ska lyckas ordentligt krävs öppenhet.
  Det måste presenteras nya trovärdiga personer på de olika positionerna omgående så vi kan gå vidare. Vill se dig Johan Thalberg, Christer Brostedt, Per Mårts, Johan Tornberg, Vikfan central Micke mfl på viktiga positioner. Gärna att Söderqvist spelar ett år till.
  Det ska även vara slut på begreppet "medgångssupportrar". Även fast det går dåligt några matcher så går man till ABB-arena nord och hejar på sitt VIK. Detta gäller alla såväl som fans upp till styrelsemedlemmar. Tillsammans ska vi vara starka. Vi ska älska VIK hockey alla dagar i veckan, alla veckor på året. Vinter som sommar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *