Varför finns VIK?

Varför finns VIK? En till synes enkel fråga som kan vara otroligt svår att hitta ett relevant svar på. Idag har klubben svårt att förmedla ett och det beror på att man inte har utfört uppgiften. Försök att besvara frågan själv. Vad är det första du kommer på? Vilket blir svaret om du tänker efter? Vad säger dina VIK-vänner om du frågar? När klubben har tagit fram sitt Varför så kommer de inse hur viktigt det är, både på kort och lång sikt. Jag skulle vilja säga att det är en direkt nödvändighet om man ska bygga en trovärdig förening som inte enbart ska förlita sig på sportsliga framgångar.

För det är precis det VIK har gjort. Styrelse, klubbchef, marknad, tränare och spelare har alla pratat om SHL som grunden i klubbens existens. Det är klart att hela Västerås har hakat på. Att ta klivet upp till SHL har blivit VIKs viktiga Varför. När sedan den framgången har uteblivit har det också uppstått en fruktansvärd besvikelse hos alla involverade. Och jag förstår frustrationen. Klivet upp till SHL skulle ha varit klubbens vision eller mål, inte det så viktiga Varför. Ett varför rotar sig nämligen djupare än så och när klubben har svaret kan de luta sig emot det oavsett resultat. I alla led. I alla lägen.

VLT är en stor sponsor till VIK och igår satt jag med på sponsormötet. Jag kunde inte hålla tillbaka och tog upp det jag har skrivit idag, när klubbledningen fokuserade på att förmedla information om svarta pengarhål som behöver fyllas. Den informationen ska självklart presenteras men behöver följas upp med något mer upphetsande. Tänk om klubben presenterat sitt Varför. Tänk vad häftigt det hade varit. Efter min spontana plädering om det viktiga Varför sa sponsorn snett framför mig ”VIK är ju folkets lag!” och nästa fyllde i ”Ja! Utan VIK, vad skulle vi göra då?”. En positiv känsla spreds sig i rummet och utan efterfrågan började folk engagera sig. Det så viktiga engagemanget. Den här gången handlade inte snacket om att ta klivet upp till SHL, nu var det något som kändes ännu viktigare: Varför finns VIK?

Den här viktiga utgångspunkten gäller så klart inte bara idrottsföreningar, jag har sett både goda och dåliga exempel i näringslivet. Ett sådant som tydliggör bägge delar och det jag syftar på är Coop Sverige’s resa. I filmen som jag länkar till nedan så är företaget öppna med att de någonstans på vägen tappade bort varför de finns och vilken uppgift de har. Precis samma känsla som jag har över VIK just nu. Men den största delen av videoklippet handlar om att de har hittat sitt Varför. Och det står för något annat än dyra importerade varor.

För någon vecka sedan gick Coop Sverige ut med att man har vänt minusresultat till vinst, på bara ett år. Självklart är det många delar som spelar in i arbetet och jag är för oinsatt i deras verksamhet för att säga vilken den största insatsen är. Däremot är jag tämligen säker på att deras svar på varför de finns och vilken uppgift de har, är en grundpelare i deras dagliga arbete som just nu gör dem lyckosamma.

Här ser du filmen från Coop Sverige.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

17 reaktioner till “Varför finns VIK?”

 1. Så sant. Att tappa varför är att tappa grunderna, själen. VIK, eller vilken annan förening som helst, finns för att någon vill köpa produkten/varumärket. Alla kan inte spela i SHL, dessutom kan man ställa sig frågan vem det blev så viktigt för i VIK? Skulle fler älska produkten där än i Allsvenskan? Skulle fler vilja förknippas med varumärket i ett själslöst VIK i SHL än med hjärta och spel i Allsvenskan? Sen är det inte bara på isen det ska finnas hjärta utan även i styrelserum och kansli. Vem är man där för? Sig själv eller föreningen? Ingen förening kan avancera till SHL om organisationen passar bäst i lägre serier, det är själva grunden. Rätt personer, som älskar sin roll, på rätt plats måste alltid vara målet. Därefter må bästa lag vinna och det är svårt att köpa framgång. Någon klok sa att hockey är hjärta och smärta, någonstans på vägen gjorde VIK en Coop och tappade bort varför man finns och för vem. Hjärta och smärta blev hybris och fartblindhet istället.

 2. Varför finns det 2 inkompetenta som sitter i styrelsen, dom 2 vet inget och kan inget om hockey eller ekobomi

 3. Titta på vårat härliga VSK dom levererar ,hur har det blivit så ,?är det bara tur ?skulle inte tro det. Vik är ett problem för sig har sorungit ifrån sig själva ,har helt tappat bort sig på vägen ,Dags att stanna upp och fråga sig vad vill vi med vik hockey ? Har i många år hör om tre års planen då ska vi gå upp men inte blir det något av det , varför ?ja det kan man fråga sig . Kunskapen finns bakom husknuten knacka på bandystugan och fråga ,vad gör ni som inte vi gör , svälj stoltheten och börja löra av varandra jag föler både bandyn och hockeyn kommer börja följa vsk fotboll i sommer . Vik om ni vill så titta och lär av andra .

 4. Johan,
  Du tar här upp kärnfrågan! Föreningen behöver hitta tillbaka till sina "Varför" och därefter leda och utveckla föreningen.
  Jag gillar din ingångsvinkel i artikeln och den kraft som du skapar. Hoppas att frågan om "Varför" tar sig hela vägen in i föreningens DNA på ett sätt som inkluderar hela föreningen. Du påminner mig också om att, från tid till annan, fundera på egna "varför" kopplat till beslut och handlingar i livet. Bra tänkt och bra skrivet!

 5. Johan alltid intressant att läsa och föreningens "varför" är nog så viktigt. Enligt min mening bör det börja med knattarna – killar och tjejer – som får en chans att pröva hockey och utvecklas och fostras till glada, sportande ungdomar med teamkänsla. VIK har ett samhällsansvar. Barnen växer upp och får spela seriespel och förhoppningsvis med framgång för t ex juniorlagen. Har den verksamheten gått bra så är ett "varför" i hamn. Men hockey handlar ju om att vinna och jag blir lite undrande när målet för A-laget att gå upp i SHL ifrågasätts. Minns glädjen och energin i hela staden inklusive hos oss som flyttat till annan ort, när VIK gick upp i slutet av 80-talet och etablerade sig i Elitserien. Det är ju inte att VIK haft för mycket vinnarkultur som är problemet, vinnarkulturen har varit för svag! Se på VSK Bandy, där finns det vinnarkultur! (Grattis, men bandyn kan aldrig engagera mig lika mycket som hockeyn…) Se på Örebro och Växjö i hockeyn, de har gjort resan vi hade önskat att VIK skulle ha klarat! De har gått upp och etablerat sig, kunnat förstärka lag och bygga större arenor. Växjö till och med vunnit SM-guld. Vem tusan hade trott det fölr fem år sedan?
  I VIKs "varför" som börjar med knattarna och uppväxt och utveckling och för några som så småningom har chans till genombrott till elitspelare, så måste också dörren kännas öppen för spel i A-laget. Det måste bli ett förstärkt "varför", vi har hela barn och ungdomsverksamheten för att det är en bra insats i samhället MEN också för att några löften ska få utvecklas till elitspelare i föreningens elitlag.
  Mindre omsättning på spelare som kommer och går, färre importer som funkar eller som floppar, mer spelare som stannar och bygger en klubbkänsla hos sig själva och sponsorer och supporters. Och känslan som påverkar hela juniorverksamheten när det varje år släpps upp några juniorer i A-laget. Men VIKs yttersta "varför" kan väl inte vara att vara ett glatt gäng i Allsvenskan, det måste väl vara att "gå upp i SHL. Och vinna SM-guld"!

  1. Hej Mats! Många intressanta synpunkter. Självklart ska drömmen om att spela upp VIK i SHL finnas kvar, men det ska enligt mig vara klubbens vision/mål. Inte det så viktiga varför. Som jag skriver så tror jag det rotar sig betydligt djupare än så.

 6. Tycker att VIK titta på hur VSK SKÖTER sin trupp där alla ger järnet och kämpar till sista sekunden. …Samt att VIK styrelsen ska gå kurs hos VSK hur man sköter sin ekonomi. VIK har misskött sig tidigare varför ryter inte sponsorerna ifrån och sätter press på VIK.jag som skattebetalare skaimte betala deras löner. Endast till företag som har det jobbigt. Byt ut hela styrelsen och ta in folk som kan hockey och ekonomi.

 7. Det är lite svårt att jämföra VSK som kanske är världens bästa klubblag med VIK som ligger på ca 120 plats i Europa just det där med att behålla spelare och klubbhjärta. Tänk vad VIK HAR varit duktiga att plocka fram juniorer som Bulan Mickis W. Karlsson
  Rassmusen Mastomäki Ljung Lundgren men alla har ju lämnat för en högre serie. Vad ska man göra?
  Om man inte satsar mot SHL vilka vill då vara med och sponsra?
  En ny 3års plan med egna toppat med några spetsar, skulle kanske funka.
  Växjö och i viss mån Örebro och absolut KHK hade ingen fungerande juniorverksamhet men dom gick upp ändå.
  Skellefteå som alla tycker att dom är världens bästa klubb på att ta fram juniorer, hade en junior i A-laget det året dom gick upp
  men han fick inte vara med i kvalserien. (Thomas Larsson)
  Vad som är rätt eller fel är svårt att säga. Men det är så klart mycket roligare om vi har lite fler egna killar i laget och billigare.

  1. Tänkte skriva ett eget inlägg, men detta summerar det mesta. Vill dock lägga till lite. Det finns en övertro på att juniorer dels vill stanna kvar i ett allsvenskt Västerås och dels i att dom ska ta upp laget till SHL om dom blir kvar något år till. NJ har fattat många felaktiga beslut under sina år i Västerås, och det finns saker som borde gjort annorlunda (t ex när det gäller hanteringen av Slangen), men samtidigt satt han i en överjävlig sits. En ordförande och klubbchef som förra året pratade om att "iår har vi chansen" samtidigt som sportchefen hade seriens 3-4 största spelarbudget. Klart han hellre tar in en AHL-spelare istället för en dubbelt så dyr allsvensk spelare med svenskt pass.

   Med detta sagt är det oerhört svårt att behålla egna juniorer (som är tillräckligt bra för att bidra), SHL plockar spelare som har kontrakt men som gjort bra ifrån sig och VIK har inte råd med den tillräckliga spetsen. Ska VIK gå upp krävs ett övermänskligt ledarskap och en trupp som dels är OERHÖRT tight och dels har en jävla massa stolpe in. Visst kan det hända, men förväntningarna ska nog skruvas ned en aning.

 8. Jag kan tänka mig ett "varför" som bygger på flera olika saker.
  VIK bygger alltid laget på: minst två egna juniorer, två utländska spelare, minst två spelare från västmanland, minst tre lovande yngre div. 1-spelare, minst fyra etablerade allsvenska spelare, minst fem spelare på 3-årskontrakt, en spelare är/blir kulturbärare (Söderkvist'are), en spelare som är "jobbig" (Flygis, Holmgren, Rydmark).
  VIK bör också återuppta kontakt med ett SHL-lag för att låna in spelare (som funnits med HV71 och SAIK).

  Eller nåt liknande. Det finns alltså en mall som alltid genomsyrar lagbygget.

  För mig gäller annars att "bli bäst på något", rikta in dig på en sak som du blir riktigt bra på!

  1. I en sport ingen bryr sig om knappt. Klart Västeråsarna ska ett topplag i dem stora sporterna också. En vacker dag ska vi på allvar tampas med Växjö, Djurgården, AIK, Leksand, IFK Gbg, Skellefteå, Brynäs, Peking och tex Bajen i dem stora sporterna.

   Vi nöjer oss inte med att spöa Broberg, Kalix eller Gripen tvåsiffrigt varje omgång ståendes på nån träläktare i ingenmansland, i en sport ingen anna bryr sig om. Bandyn kan och kommer säker vinna 10 SM-guld dem kommande 10 åren. Men hockeyn och fotbollen kommer ändå alltid att vara det V-åsarna drömmer om framgångar i.

   Vi lägger ribban högre än så tycker jag Västerås!

 9. Som jag skrivit tidigare så ser jag dig, Johan, som en mycket klok person som ofta fokuserar på rätt saker. Jag kan för allt i världen inte tro att nuvarande styrelse i VIK har en chans att få sitta kvar. Säger det igen: Johan, du har en given plats i nästa styrelse, om du själv vill.

 10. Bra frågeställning!
  VIK måste naturligtvis finnas till främst för de som bor eller har anknytning till Västerås med ishockeyintresse, de som vill utöva sporten och de som vill se härlig underhållning. Det är mitt varför. Innan denna säsong tyckte jag också VIK uppfyllde ett annat varför vilket var att visa att det går att ha en välskött, trimmad "lean" ishockeyorganisation, den aspekten på VIK och den stolthet många med mig kände för att VIK hade ordning, när vi såg andra ishockeyklubbars dåliga ekonomiska skötsel fick sig dock en knäck denna säsong.

 11. Mycket bra skrivet Johan! Hoppas att klubben tar tills sig av dina tankar.

  Tror som du att klubben någonstans i sin iver att spela SHL blivit fartblinda och förlorat de så viktiga bitarna som var så avgörande när klubben återuppbyggdes efter konkursen.

  Att VIK betyder mycket och har ett starkt stöd i staden, dikeskörningar till trotts är väl ganska tydligt. Om bara tänker tillbaka på vilket stöd klubben hade vid omstarten i div 2, så förstår man. Är säker på att vi kan få se en liknande nytändning i höst, OM man tar ett steg tillbaka och funderar över värdegrunderna.

  Någon gav Växjö som ett exempel på en lyckad sattsning. Resan som de gjort är ju helt sjuk. Men den hade aldrig lyckats utan miljonärer och en kommun i ryggen som tydligen gör allt för idrotten i staden, och jag är inte lika säker på att den klubben skulle klara av en degradering eller konkurs. Finns inte den hockeytraditionen i Växjö, då det måste vara Troja som är den anrika klubben i regionen med genuina traditioner.

 12. Hej Johan !
  Skulle du inte kunna få till en intervju med NJ ? Och hanns roll i det som har hänt i vik ? NJ nämns lite då och då . Personligen tycker jag han har en del i det hela som har hänt , och få sin chans att förklara sig . En fråga till ,är NJ verksam i Örebro ?

 13. Bra fråga!
  Ja vi är många som undrar varför VIK finns! Efter två tidigare pinsamma konkurser eller hamnat på ruinens brant med överbetalda samt underpresterande spelare skulle ju klubben nu lika gärna ha kunnat vara historia. Lika bra det, hade vi sluppit en tredje, ytterligt skamlig ekonomisk skandal. VIK drar vanära över staden med dessa ideliga åderlåtningar av ekonomiska medel. VIK ishockey behövs inte. Vintertid har vi Sveriges bästa klubb, VSK bandy, som verkligen skänker guldglans och ära åt vår stad. Vinter efter vinter. Dessutom har vi även Tillberga bandy, även det en klubb som beundransvärt nog klarar sig kvar högsta serien trots VSKs dominans. De som vill se ett lag spela på is i svarta tröjor kan ju lämpligen kolla in TB…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *