Målvaktsfrågan borde väcka debatt

Snart kommer en sportchef tillsättas och då inleds jobbet med att bygga ett lag inför hockeyallsvenskan 2016/2017. För allt pekar på att organisationen lyckas rädda det akuta ekonomiska läget, trots att det återstår mycket jobb. En fråga som varit hett omdebatterad den här säsongen är målvaktsfrågan. Jonas Fransson skulle bli självklar etta och ta revansch från säsongen innan, men lyckades inte fullt ut även om han gjorde en stark comeback på slutet. Sett till nästa säsong så ser jag inte att varken VIK eller Fransson har för avsikt att förlänga kontraktet. Med tanke på hans höga lön (Jonas Fransson 72 971 kronor / månad enligt den här artikeln) ser jag heller ingen nytta eller möjlighet att förlänga.

Den nya sportchefen måste ställa in sig på en annan marknad än etablerade målvakter med storslagna meriter. Vilket jag ändå tror kan bli lyckosamt om han kan sin sak och gör rätt ”research”. Titta bara på den här säsongen, topp tre i räddningsprocent i hockeyallsvenskan är målvakter som ingen förväntade sig skulle göra skillnad. Men som med rätt scouting, fys, mental- och teknikträning gjorde succé i sina respektive klubbar. Självklart spelar också försvarsspelet in. Gissningsvis tjänar de här målvakterna ungefär en tredjedel av vad Fransson gjorde. Om ens det. Så visst går det att både skära på kostnaden och ändå uppgradera sig på målvaktssidan.
Skärmavbild 2016-03-22 kl. 16.36.21Foto swehockey.se

Kvar i organisationen finns Marcus Dahlbom som jag ser en fin utvecklingspotential i. Han är stor och rör sig hyfsat bra i målet, men skulle behöva lite mer styrka och en ännu bättre rörlighet som det ser ut som. Dessutom skulle jag vilja få honom att spela mer ”hybrid”, det vill säga blanda in mer aktiva rörelsemönster när situationen kräver det. Han är visserligen stor och täcker mycket men den fördelen måste användas i rätt lägen. Förhoppningsvis kan hans pondus på isen också bli större, men det kommer troligtvis ju fler matcher han spelar i hockeyallsvenskan.

Lite oroväckande är det att VIK inte har fått fram en målvakt från de egna leden på många år. Jag tycker det ska vara en given målsättning att alltid ha en andremålvakt som tar steget upp från juniorlaget. Sedan får han växa in i det och fajtas om förstaspaden. En hög målsättning som jag ändå tror måste eftersträvas om klubben ska ta sig dit oftare. På det sättet kan också föreningen spara in pengar samt bygga en identitet och skapa en morot för övriga målvakter som är på väg framåt. Den senaste målvakten som tog sig igenom juniorleden och etablerade sig som målvakt i a-laget var Jens Holmström. Och det var när han kamperade tillsammans med mig, säsongen 2007/2008. Därifrån och fram till nu så har målvakterna från J20-laget (de två som har spelat mest) lyckats så här:

J20 2007/2008
Daniel Palmkvist – Slutat. Spelade som högst i division 1.
Daniel Odehag – Slutat. Spelade som högst i division 1.

J20 2008/2009
Victor Grennard – Slutat. Spelade som högst i division 1.
Simon S:t Cyr – Spelar i Surahammar i division 1.

J20 2009/2010
Victor Grennard – Slutat. Spelade som högst i division 1.
Simon S:t Cyr – Spelar i Surahammar i division 1.

J20 2010/2011
Fredrik Hellström – Spelar i Enköping i division 1.
Mattias Söderqvist – Spelar i Lawrence Univ. i NCAA III.

J20 2011/2012
Fredrik Hellström – Spelar i Enköping i division 1.
Mattias Söderqvist – Spelar i Lawrence Univ. i NCAA III.

J20 2012/2013 
Fredrik Hellström – Spelar i Enköping i division 1.
Alfons Fallqvist – Spelar i Arboga i divison 1.

J20 2013/2014 
Alfons Fallqvist – Spelar i Arboga i divison 1.
Christoffer Sjöö – Spelar i Ogden Mustangs i WSHL.
(Luca Boltshauser stod fler matcher än Sjöö men räknas bort eftersom han var inlånad från Färjestad).

J20 2014/2015
Anders Olsson – Spelar i Västerås J20 fortfarande, ej aktuell för a-lagskontrakt.
Daniel Wahlberg – Spelar i Västerås J20 fortfarande, ej aktuell för a-lagskontrakt.

J20 2015/2016
Anders Olsson – Spelar i Västerås J20, ej aktuell för a-lagskontrakt.
Daniel Wahlberg – Spelar i Västerås J20, ej aktuell för a-lagskontrakt.

På nio säsonger har alltså ingen juniormålvakt tagit sig in i VIKs a-lag, inte heller har någon lyckats spela på den nivån i en annan klubb. Trots det har flera av dem från ung ålder landslagsmeriter och TV-pucken i bagaget. Efter att ha följt flera av målvakterna på nära håll kan jag också säga att ingen direkt har varit i närheten av ett a-lagskontrakt. Den som har varit närmast är Simon S:t Cyr som troligtvis håller högst klass än idag.

Så varför lyckas inte juniormålvakterna? Scouting? Isträningar? Fysträningar? Förutsättningar? Mentalt? Kravställning? Frågorna är många men jag tycker att mönstret är så pass tydligt att klubben behöver göra en rejäl analys av situationen. Speciellt om planen är att ”Ta hem VIK till Västerås”.

Jag ska också tillägga att många av målvakterna som har varit här och mellanlandat, exempelvis Lars Johansson, Jonatan Bjurö och Johan Gustafsson spelar på hög nivå idag. Här kan analysen också göras, varför målvakter som kommer utifrån under en kort period har lyckats. Samtidigt som målvakterna från VIKs egna led inte har lyckats gjort samma resa i andra klubbar. Det viktiga är nu att skapa ett genomarbetat underlag inför framtiden, om föreningen vill ta tag i den här frågan ordentligt.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

19 reaktioner till “Målvaktsfrågan borde väcka debatt”

 1. Jag var inne på det tidigare Johan då jag ställde frågan till dig om målvaktstränare Sjöström som även du har erfarenhet av. Jag har pratat med några av de tidigare målisarna på junisnivå (bl.a. en av dom du räknar upp) och alla säger samma sak, att det är för likriktat när det gäller målvaktsträningen. Du vill ha Marcus D att spela mer hybrid och det kommer aldrig ske med Sjöström som likriktar alla de yngre till att spela utpräglat butterfly men inte till att kriga/anpassa efter alla de olika situationer som målvakten utsätts för. Själv är jag imponerad av Finlands målisar, spelar irrationellt vilket även vår gode Henke L har skolats om till med "viss" framgång. VIK behöver nytt i målvaktsträning, målvaktstänk och kanske mest en tydlig strategi när det gäller målvakter och deras speltid i yngre år. Om en årskull har 4-6 målvakter så behöver man inte vara geni för att räkna ut hur lite matchtid de får. Låt målisarna spela match som utespelare när de inte står, skippa reservmålvakten i pojk/flicklagsmatcher och se till så det finns en målvaktstränare i varje årskull. Dags att göra om, göra rätt och tänka nytt vilket innebär förändringar på målvaktansvarsposten också. En klubb som VIK kan inte anses ha annat än misslyckats i det som är kärnan i din blogg. Ingen framgång under så många år, dessutom är Simon skolad i Enköping vilket även gäller Fredrik, Alfons i Arboga, Anders i Sala (vilket även gäller Ersa som gästade VIK en period) och Daniel är väl från Stockholm? Där har Hockeygymnasiet tagit dom till VIK så det är inte de egna leden som lagt grunden. Så jag upprepar min fråga Johan, åsikt om Sjöström?

  1. Det var längesen jag hade Patrik som målvaktstränare och han har säkert utvecklats sedan dess. När jag spelade så var han ny och då saknas naturligt en del kompetens. Jag tror det är många faktorer som spelar in att det har blivit så här, till exempel så ligger ett stort ansvar hos målvakterna själva.

   1. Det ansvaret kan knappast läggas före säg U 15 men utvecklingen börjar ju direkt de får skridskor på fötterna, växer sedan vidare när de bestämt sig för att landa i målet. Jag är inte lika säker på att Sjöström utvecklats, i så fall vad är felet när utvecklingen uteblir? Sjöström har bidragit till att VIK faktiskt har en målvaktstränare vilket inte var självklart har jag fått förklarat för mig, däremot så kanske det behövs nytt för att komma vidare? Sen har jag fått bilden att fokus ligger på A-laget och något på junisarna, då är det lite sent om man vill ha en utveckling i egna led där fokus behöver hamna tidigt men UTAN utslagning. TPS som är en plantskola i Finland på målvaktssidan har t.ex. systemet med att ha en målvakt per lag för att ge mer matchtid, där har inte bara VIK en läxa att lära men i det måste givetvis målvaktstränaren vara aktiv och styra hur klubben vill ha det, det intresset är jag tveksam på om det finns.

   2. Hej Johan!
    Håller med dig Johan Fransson har varit alldeles för ojämn ,förra säsongen vart han utkonkurerad av Bjuröv ,Erdberg är på väg bort från HV Tydligen mycket skadad vad tror du Johan om viks chanser att få hem han ? Och om han varit mycket skadat är det någonting att satsa på ?

 2. Har sagt i flera år att målvaktsträningen inte är bra i VIK. Fransson t.ex. blev bättre när han fick träna med HV en tid. Han sa själv att träningsvärken blev besvärlig när han fick bättre och hårdare träning i H V.
  Lars Johansson sa också att träningen var mycket bättre i Frölunda.
  Sjöströms lön är också så hög att det borde vara lätt att rekrytera en modern och kunnig ersättare.
  Målvaktsfrågan totalt är ett exempel på att ledningen är lika dålig på ishockey som man är på ekonomi.

 3. Har tidigare varit inne på din linje och jag håller fast vid den. Simon S:t Cyr är den absolut bästa budgetvärvningen inför kommande säsong. En lugn, trygg, stabil målvakt i bra ålder. Med rätt träning, matchning och uttalat förtroende kan han växa till en mycket bra allsvensk målvakt och ett riktigt fynd för en klubb som måste se om sina kostnader (minst sagt!). Vore kul om VIK för en gång skull lyfte blicken och tittade vad som finns att jobba med lokalt, både i egna led (J20 t ex) och i Sura m.m.

  Jag tycker att klubben borde fokusera på att behålla följande spelare:

  Målvakter:
  Marcus Dahlbom
  Simon S:t Cyr

  Backar:
  Johan Jonsson
  Kristian Rubins
  Nilsson-Lindelöf
  Mylläri

  Forwards:
  Fredrik Johansson
  Nick Sorkin
  Jan Urbas
  Stefan Gråhns
  Christopher Fish
  Jonte Berg
  Eddie Davidsson
  Lukas Zetterberg

  Resten av truppen bör fyllas ut av en juniorfemma som från början får chansen att spela in sig. Kanske kryddat med någon av de bästa som är tillgängliga från annan allsvensk nivå samt division 1 (Oscar Pettersson och Petter Mattson i Sura t ex)

  Glöm inte att det var den sämst avlönade formationen som var den främsta under säsongens inledande storhetstid (Gråhns, Berg, Fish med bland annat Nilsson-Lindelöf på backen), det var när de i omgång 10-11 valde att splittra den fjärdeformationen som osäkerheten spred sig och uppförsbacken började.

 4. Jacob Wallstedt spelade andremålvakt bakom Lasse Johansson i kvalserien för nåt år sen. Han är i Usa nu.

  1. Han lånades in från Enköping, där han spelade i div 1, som en ren back up. Fostrad i VIK men han tog inte klivet vidare han heller så det stärker bara min tes.

 5. Märkligt att Johan Thalberg fortfarande vill bli av med Fransson. Det är en gåta för mig! Fransson är den bästa målvakten VIK haft.

  1. Nu säger inte räddningsprocent allt, men jag tycker det är lika märkligt att du vill behålla en målvakt som placerar sig 10:a i målvaktsligan och har runt 70.000 kronor i månaden. Förmodligen överlägset bäst betald av alla målvakter i ligan. Dessutom ser jag inte att hans utveckling går och rätt håll, Dahlbom höll ju på att ta över redan den här säsongen.

   1. Du har rätt vad gäller lönen. Den är för hög för dem flesta i förhållande till den serie VIK spelar i. Jag kan bara se att när Fransson spelat har det gått bättre för VIK än när både Dahlbom stod och utländska värvningen som jag nu inte ens minns namnet på. Jag tror VIK hade klarats sig vidare med Fransson. Men vi tycker olika och jag respekterar din åsikt men delar den inte.

   1. Helt rätt, Salo är förmodligen den bästa VIK målvakten VIK haft. Jag menar att under senaste säsongerna har Fransson varit bäst. Och jag står fast vid att om man hade gett Fransson fullt förtroende den här säsongen hade VIK förmodligen spelat vidare. Tycker Fransson, trots att han höll nollan många gånger förra säsongen ändå ifrågasatts. Undrar vad det står för?

 6. Läste idag i Jönköpingsposten att Erik Ersberg lämnar HV71 nu efter en tung säsong med skador.
  Erik har haft andraspaden i HV71.
  Söker revansch och varför inte i VIK till hösten !

 7. Väck med Sjöström och in med en ny förmåga! Har även hört missnöje om hur han sköter intagningen på hockeygymnasiet. Det är väl svågerpolitiken som rått inom föreningen som hållit honom kvar trots uteblivna resultat. Även om ett fåtal f d målvakter har varit nöjda med honom så är det ändå bra med förändring efter x antal år på samma position, nytänk osv. Ersberg vore f ö en kanonvärvning till rätt prislapp och om han är hel och frisk…

 8. Jan B Andersson

  Det är väl inte helt ologiskt att målvaktsträningen blir bättre ju högre upp i seriesystemet man kommer?

  1. Vill man till SHL så går det inte att fuska på målvaktssidan. Kan inte förstå att du accepterar en sämre målvaktstränare när SHL varit det uttalade målet i bra många säsonger nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *