Utvecklingen oroar mig

Efter en turbulent tid i VIK trodde jag att det värsta hade lagt sig och att sportens framtid nu skulle ligga i fokus. Men det som händer just nu kan istället utvecklas till något värre än VIKs ekonomiska kris. Stadens hockeyfolk har slagit läger i olika hörn och nu har granater börjat skickats mellan lägren. Det här är resultatet av en mycket komplex situation, som har uppstått på grund av flera olika anledningar.

En anledning till att situationen lätt eskalerar är att människor har tappat förtroendet för beslutsfattarna i föreningen. Jag träffar nästan dagligen sponsorer, fans och gamla VIK-profiler och ingen av dem uttrycker sitt stöd till klubbchefen eller styrelsen. Till en viss del finns det även en missnöjdhet riktad mot marknadssidan. Det är vad jag möts av, vad personerna får höra själva har jag ingen aning om. Besvikelsen kommer naturligt efter att klubben misslyckats sportsligt och ansvariga satt elitverksamhetens existens på spel.

När förtroendet inte längre finns kommer alla beslut också starkt ifrågasättas. För faktum är att Johan Fägerblad och Camilla Törngren fortfarande sitter med sista ordet, i en tid då många avgörande beslut kring framtiden ska tas. Jag har tidigare uttryckt att jag har tappat förtroendet för nuvarande ledning. Egentligen av två anledningar: De har misslyckats på för många plan och har sedan dess inte lyckats övertyga mig om att de är rätt personer att utveckla och stärka VIK. Jag tycker därför inte att någon av dem ska ta några avgörande beslut gällande elitverksamhetens framtid. Jag har helt enkelt samma inställning som många andra, jag litar inte på att det blir rätt.

Istället skulle valberedning ha agerat och direkt påbörjat en intensiv rekryteringsfas, för att bilda en ny styrelse som jobbar med framtiden. Nuvarande styrelse hade då haft i uppgift att lösa den ekonomiska krisen, medan den nya ej ännu tillsatta, jobbade med framtidens frågor. När det sedan hade blivit dags för årsmöte, så hade den nya styrelsen tagit över.

Jag har kommit i kontakt med en person från valberedningen som uttryckt att ”det inte direkt är kö till att sitta i styrelsen i VIK”. Men valberedningen måste förstå att om de vill ha rätt folk i styrelsen så krävs det ett otroligt hårt jobb. Och en tydlig plan. I det här andetaget brukar jag ta upp VSK’s rekrytering av Johan Mjällby. Jag tror inte Michael Campese satt och väntade på Mjällbys samtal, inte heller att han planlöst ringde och frågade om han ville vara med i VSK. Campese tog flera möten, bjöd in honom till Västerås, presenterade en spännande plan och drog igång en hel kampanj för att attrahera Mjällby så pass mycket att han valde Västerås. En på förhand nästintill omöjlig uppgift, men som med rätt arbete gjorde det möjligt.

Därför vägrar jag tro att VIK-profiler som till exempel Pär Mårts eller Johan Tornberg stänger dörren av enbart andra anledningar som inte rör VIK. Med rätt förutsättningar så tror jag nämligen att de flesta går att locka till sig, och det vore väl fan om alla Västerås bästa ledare jobbar med allt annat än VIK. Men det kommer som sagt inte av sig självt, min känsla är att VIK i dagsläget inte kan erbjuda en tillräckligt spännande miljö. Eller en tydlig plan för framtiden. Eller svara på den så viktiga frågan ”Varför finns VIK?”.

Klubbledningen har gjort ett försök att skapa klubbens nya identitet och pratat om att ”Ta hem VIK till Västerås”. Det budskapet har uttryckts men kanske inte tydliggjorts mer än att de ska satsa hemvävt. Något som nu skulle sättas i verket. Men så läckte det ut att Andreas Appelgren är den starkaste kandidaten till att bli VIKs nya sportchef, och han är inte hemvävd. En ytterst viktig position, både som ansiktet utåt mot sponsorer och fans, men också för att ta fram en sportslig plan och bygga ett lag i hockeyallsvenskan. När nu VIK har börjat kommunicera att man ska ”Ta hem VIK till Västerås”, tycker jag det är helt fel att man börjar med att tillsätta en av de viktigaste positionerna med en person utifrån. Missförstå mig inte nu, det här handlar inte om Appelgrens kunskaper som sportchef. Eller om VIK verkligen borde satsa hemvävt istället för på kompetens utifrån. Det här handlar om att klubbledningen kommunicerar en sak men gör något helt annat. Om nu Appelgren blir sportchef, så tycker jag att ledningen inte skulle ha gått ut med ”Ta hem VIK till Västerås” som sitt starkaste budskap inför framtiden. Det blir i så fall fel direkt. Och det skadar återigen förtroendet.

Frågan om vem borde bli VIKs nya sportchef är en annan. Får jag önska så säger jag Johan Tornberg, men jag kan avslöja att han har fått en förfrågan per telefon och tackat nej. Han trivs i Örebro. Det starkaste hemvävda alternativet som har visat intresse för tjänsten är Patrik Zetterberg. Han brinner för VIK, har jobbat med klubbens juniorer och jag får känslan att han går hem i Västerås näringsliv. Dessutom har han spelat på hög nivå och har förmodligen en hel del kontakter kvar från sin spelarkarriär. På minussidan ligger erfarenheten från den här typen av jobb men det tycker jag att klubben kan hitta lösningar på. Exempelvis så hade en spännande lösning varit en sportgrupp med Nicklas Lidström, Leif Rohlin, Pelle Bäckman och Patrik Zetterberg, där den sistnämnde blivit huvudansvarig. Där tror jag också klubben hade träffat det som man kommunicerade ut, det vill säga ”Ta hem VIK till Västerås”.

Starka VIK-profiler som Curre Lundmark, Fredrik Nilsson och Stefan ”Stiffen” Holmgren har alla uttryckt sitt stöd till Patrik Zetterberg. Och starkt kritiserat VIKs tilltänkta spår med en sportchef utifrån. Om det nu stämmer att det blir så, ingenting har gjorts officiellt och det är viktigt att påpeka i den här stunden. Det har uppstått en situation som jag tror den nuvarande ledningen kommer få svårt att hantera, och som kommer påverka VIKs framtid negativt. Jag är nu därför mycket oroad. Människorna i och utanför klubben måste förenas för att göra en kraftsamling i den tuffa situation som råder.

En annan sak som jag har reflekterat över är att klubben befinner sig i ett mycket sårbart läge. Tidigare ageranden har visat att det brister i ledning, styrning och att beslutsfattare har varit naiva. Jag tror att det fortfarande är fallet. Därför är jag rädd att folk som håller sig nära ledningen blir tilldelade olika positioner för att de säger rätt saker och är bekväma. Inte för att de är rätt personer för jobbet. Något som vi i svensk mun brukar säga är personer som ”kliar rygg”. Jag understryker att det här är en känsla jag har, som är en del i min oro över att nuvarande ledning tar beslut gällande framtiden.

Jag ser mig själv som en VIK-patriotisk skribent som vill klubbens bästa. Det låter kanske underligt när jag på den senaste tiden nästan enbart har varit kritisk till det som händer inom föreningen. Men för mig är det precis tvärtom, jag kritiserar för att jag bryr mig om att det ska bli rätt, och försöker alltid vara nyanserad även om några inom föreningen har hävdat motsatsen. Jag ska villigt erkänna att skapandet av balanserade texter är extremt utmanande och att jag ständigt reflekterar över det jag publicerar här på bloggen.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

31 reaktioner till “Utvecklingen oroar mig”

 1. Ordet "Satsa hemvävt" får inte spåra ur. I dessa oroliga tider känns det som att "nu har man lösningen". Att vägen är utstakad, vlt intervjuvar tidigare vik spelare som lirar division 1. Har sett alla dessa spela , och med tanke på hur svår allsvenskan har blivit ser jag inte att dessa herrar skulle platsa. Har höga tankar om Patrik Zetterberg, dock måste man bortse från hans vik känslor och bara väga hans kompetens som eventuell sportchef mot de andra nämnda alternativen. Appelgren, om han nu besitter rätt kompetens, i en sportchef/tränar roll vore väl det bästa alternativet rent ekonomiskt?

 2. Hej !
  Att det uppstår gruperingar är inte så konstigt nör don styrande döger än sakcoch gör något helt annat ,kallas maktfullkomlighet ,har skrivit förr att vik har cyklad helt villset på vägen. Styrelsrn har visat ännu en gång att dom inte är värda att styra vik längre. Jag lägger hela ansvaret pä styrelsen. En styrelse ska ena folket och det har dom helt misslyckas med. Man ska bli anställd för sin kompetens inte något annat . Jag som du Johan skriver för att råda inte kritisera . Fredans inlägg på vlt.se var mycket intressant att läsa vart är alla gamla vik stjärnor ? Har sakt det tidigare kunskapen finns bakom husknuten . Fråga champese om han har intresse av att gå in och styra upp vik ?

 3. Hej Johan. Du skriver att du kritiserar du gör inte det du bara analyserar på ett finurligt sätt fortsätt med det. Dagens två som sitter på toppen har väl inte mycket förtroende kvar. Nu ska det först rekonstrukteras och därefter ta VIK vidare om det nu går igenom. Men han som är satt till detta låter positiv. Sen har inte styrelsen INTE varit öppna tycker jag kanske det dyker upp mer grus i maskineriet men hoppas inte.Alla kan vi kritisera och skrika avgå men först måste man städa sen SKA man lämna över roderet till någon som har Västerås förankring och kan det med ekonomi och hockey. Det nämn många namn men efter att en del av dom inte varit med eller inte fått vara med så kanske dom inte vill. Curre nämns men tror du Johan att han kan vara intresserad efter den behaldlingen han fick efter förra gången det gick till skogen?

  Nu ser det ut som gamla vikare har gävit ner sig i skjutgropar och kasta paj och glosor runt sig. Det hjälper inte VIK.

  Jag skickade ett mail med saker till dom om det jag håller på med och sa en del saker att titta på Norge där jag bor hur en del klubbar gjort då dom fick problem. Men fick inte ett svar om tack för visat intresse eller tack för tips. Men kanske dom inte fått tillbaka laptopen från den som dom sparka som hade koll på ekonomien pga samarbetsproblem(läs hon sa sanningen) som varnade att nu är det åt helvete så dom inte kan svara.

  Att den nuvarande ledningen ska ta beslut om framtiden är som att be Toksmurfen bygga ett rymdskepp. Klart att du blir orolig Johan det blir vi med som är fans/sponsorer. Kraftsamling är ett måste helt klart och nu ska jag göra Jan.B Andersson glad en bra MÅLVAKTSTRÄNARE. Tack för mig Jonte i Norge.

 4. Klubbkänsla i all ära, men är det inte viktigare att ha rätt kompetens på rätt ställe?
  Appelgren kanske inte är den som ska ta VIK till SHL men han har åtminstone alla de kontakter
  som kan göra att spelarrekryteringarna bra mycket lättare till ett VIK som just nu är i ett vakum.
  Att sedan VLT gör reportage om att Oscar "OP" Pettersson vill komma "hem" och lira i VIK igen och framhäva honom som "Poängkung" i Surahammar…visst har OP gjort en hel del mål och poäng med Surahammar i kvalserien, men VLT måste helt ha missat att Sura kvalspelar mot Div.2 lag?

 5. Hej ,

  Kommer detta fram till den sittande Styrelsen.
  Jag tycker helt enkelt att supportrarna borde få säga sitt. En omröstning helt enkelt.
  Låt oss supportar rösta på de kandidater som finns tillgängliga.

  Den som får mest röster får helt enkelt jobbet.
  Då har styrelsen täckt upp sin rygg och SUPPORTRARNA saknar då något att gnälla på.

  En win-win situation.

  Det är vad VIK behöver just nu. En situation där allt är diplomatiskt.

  En chans att supportrarna får säga sitt och även sponsorerna. De borde en speciell sida att rösta på och deras röster borde räknas in först . Sen när det är gjort låter man folk rösta fritt.

  Det låter lite melodifestival utöver mitt förslag men det kan vara rätt sak att göra. Kostar varje röst 10 kr så bidrar man dessutom till klubbens överlevnad.

 6. Vet inte riktigt om Fagerblad & Törngren vart kända för att "göra bra val"senaste året.. Kanske borde sittande sportråd vara delaktiga i valet av sportchef..
  Tommy Salo.. Stenhård & kanske en av de bättre sportchefer som funnits i SHL & Allsvenskan med olika typer av budget.. // Anders

 7. Uppmanar alla att bli medlem i vik och därefter rösta bort alla vid årsmötet

  Helt sjukt att det är Fägerblad som sitter och styr över dessa frågor fortfarande

  Och att låta ett bemanningsföretag sitta och intervjua Zetterberg…..? Har inte Fägerblad och övriga ledningen sån koll på honom så de pengarna borde de enkelt kunna spara

  Pinsamt
  Avgå

 8. Man blir lite förvånad över dessa turer som sker inom VIK hockey,jag trodde i min enfald att den "gamla styrelsen" med dito klubbchef Fägerblad hade gjort sitt i samband med att rekonstruktionen blir klar och att nytt årsmöte röstade fram en ny styrelse.
  Det framtida sportsliga måste väl i all sin dar skötas av folk med yrkeskunskap ,känsla/hjärta för klubben VIK,det måste väl finnas folk tyg P Bäckman,C Lundmark, N Lidström,Zäta ,Thornberg,Salo, listan kan göras längre med folk som kan bli sportchef för VIK.
  Jag har inget emot Appelgren men trodde att han var aktuell som tränare om VIK ekonomin " orkar" med honom.Osämja är det sista som VIK behöver inom sina vänskapsled,det är INTE bra för någon.VIK behöver trotjänarna mer är någonsin nu då ekonomin är körd i botten och skulderna skall avbetalas.VIK är helt i händerna på sina sponsorer,och alla vi som bidrar med ekonomiska gåvor .Det är hög tid för en ny ledning ,agera nu valberedningen och folk med VIK hjärtat.

 9. Vem ska bestämma i vik och vilka ska sparkas eller avgå ??? hela styrelsen och sedan kan man starta om med en som börjar från scratch och även bör man rensa kansli/säljare och anlita företag som tar sponsring och ekonomi .
  de bästa för Vik bör vara att just nu tills vi vet om vik klarar licensen 1 milj i eget kapital bör vara att låta en 3-4 mana grupp ha ansvar att hitta spelare till årets trupp vill gärna se typ någon av dessa vill inte se en enda tjänst för detta utan ca 3-4 pers kan dela ansvar och sköta scoutingen :
  Nicklas Lidström, Leif Rohlin , Patrik Zetterberg , Tommy Salo , Pär Hellenberg . Tomas Mitell
  scouting för en billig slant som resor inträde mm ev övernattning : Marcus Söderkvist , Andreas Lindh , Stefan ”Stiffen” Holmgren samt någon till ställer nog upp men de ska va deltid/och säsongs betonat jobb .
  i styrelsen vill jag gärna se 2-3 av dessa : Christer Brostedt , Pelle Bäckman , Curre Lundmark , Pär Mårts , Claes Lindblom , Stefan Hellkvist , Fredrik Nilsson , Henrik Nordfeldt, Lars Ivarsson , Patrik Juhlin. Mikael Pettersson, Mats Ytter , Per Gustafsson
  de finns så många med vik hjärta och som är och varit nära vik i många år .

 10. Gammla spelaren Jörgen Holmberg vore verkligen ett namn för en plats i styrelsen
  Sen ett "långskott" som sportchef Leffe Boork
  Tror han skulle styra upp VIK Hockey bra från A-laget ner till ungdom
  Men problemet då är att Berglund måste bort det har ju Boork sagt förut när det kom upp om han var intresserad att träna VIK
  Ja men inte så länge Anders Berglund är kvar i klubben

 11. Klubbledningen har nu helt stoppat huvuden i sanden. Det är fel väg att gå.
  Detta visar också på inkompetens. Utan att behöva vara Einstein i ekonomi så förstår de flesta som har normalt ekonomiskt sinne att denna ledning inte kan föra VIK framåt.
  Har man lyckats ha bort flera miljoner kronor på ett år så är det minsta man kan begära att de avgår frivilligt och låter kompetenta personer ta över. Det finns ingen sponsor eller supporter som vill satsa mera pengar med denna ledning vid rodret.
  Med en ny ledning är jag och säkert många fler beredd att gå in med mer pengar till klubben. Innan dess inte en krona till.
  Enda rätta vägen nu är att byta ut ledningen och få till en nystart.
  En nystart skulle ge ett nytt hopp för ishockeyn i Västerås. Nya fräscha sponsorpengar skulle komma in från gamla och nya sponsorer samt fans. Att misslyckas sportsligt en säsong kan man acceptera men att tappa bort miljonbelopp en säsong är inte ok.
  Så snälla AVGÅ nu innan detta blir ännu mer pinsamt.

 12. Nån skrev bli medlem i VIK och se till att det kommer in kompetenta människor i styrelsen. HELT RÄTT. Det är enda chansen,nuvarande begriper inte att de måste bort. Alltså, efter helgen blir vi medlemmar och börjar agera.

 13. Dags o sparka Fagerblad nu.
  Han får bara inte vara kvar.
  Har inge förtroende för han.
  Bort bort bort

 14. Johan Thalberg måste vara den bästa skribenten som VLT haft inom sporten på åratal!!!
  Du har sett och ser vad dessa människor har gjort med VIK Hockey och har en sund syn på vad som måste göras. Bort med dessa kappvändare eller som du skriver ryggkliare och ta in några som engagerar sig i vad som gör att föreningen går framåt istället för att den ska stå still och ta steg bakåt! Rekryteringsföretag för att flytta Fägerblad från en stol till en annan, sen flytta runt lite i sittande styrelse och fortsätta med samma inavel som håller varandra bakom ryggen!
  Styrelsen har ägnat sig åt saker som dom inte har nån koll på och kanske skulle gjort annat än sparkat ungdomsledare, stängt av föräldrar mm och istället gjort rätt på sin egen post!!
  Nej som du sa tidigare "Tarras", det kanske finns andra platser och uppgifter i Rocklunda dom kan vara på än att sitta i styrelsen för VIK Hockey??? Eller kanske dom ska vara nån helt annan stans!

  Fägerblad har ju lyckats förut att ställa till det där han varit så man är ju inte förvånad!!

  Innan dessa personer är borta kommer många sponsorer hålla i plånboken!

 15. Varför finns VIK? Hur många klubbar har bidragit med så mycket som VIK har gjort till svenskhockey? Allt ifrån OS i Lillehammer då Trekronor med VIK:are i spedsen gick rakt in i svenska folkhemmen och hjärtan, till Lidas avgörande mot Finland i OS-finalen senast Sverige tog den ädlaste medlajen av dem alla. Mickis och Bulan var ledande i JVM som berör mer än vanliga VM. Några exempel på varför VIK finns. Supportrarna samlade ihop närmare en halvmiljon på kort tid. Ryska-maffian med Lulle mfl, seriesegrare och Skräcklunda. Senaste säsongerna hare varit fullsatt i Abb-arena. Varför finns VIK? Ca 20tunsen likes på olika FB-sidor. Detta i motgång! PELLE MÅRTS, CURRE, POPPE, TORNBERG MFL ÄR LEDANDE I VÅRAT LANDSLAG. DÄRFÖR FINNS VIK!

 16. Jag lägger min röst på Salo som sportchef. Han gjorde det bra i Oskarshamn och lade grunden till vad de är idag. Han gjorde det bra i Leksand tills det blev kollisionskurs med Kruse. Salo är intresserad enligt ryktesvägar och har både kontakter, erfarenhet och ett engagemang MEN, Anders Berglund säger nej vad jag förstår!!! Är det så, då är det åt h..vete… Personliga agendor måste definitivt gå i andra hand i detta läge. In med de som är kompetenta, vill utveckla och har ett brinnande intresse för VIK, och ut med de som av egenintresse kämpar emot…

 17. Vik finns för att.. Salomatin Michat Arla Olausson mfl mfl berört folk och hockey i Sverige. Hur många klubbar kan mäta sig med detta? Lidas, Poppe, Julle och Salo. Leffe Rohlin.

  Och dem yngre William Karlsson, Rasmussen, Ersa, och till och med han som är capitano i IFK HELSINGFORS. GRILLEN. VARFÖR FINNS VIK? STOR STjÄRNOR SOM Williams och Urbas mfl. Vi är VIK! Vik support är grymma dessutom.

 18. Bli medlem och rensa ut de inkompetenta. Gå in på hemsidan och gå in på klubben. Vidare till medlemskap och betala in 350, klart. Det är enda vägen. När man hör Fägerblad så blir man mörkrädd, han kommer att klamra sig fast vid sina privilegier och dra ner VIK till samma serie som Hallsberg,Skultuna och Ramnäs om de funnits kvar.

   1. En medlem en röst. Vi kan rösta nej till ansvarsfrihet för styrelsen. Vi kan föreslå ny ordförande och styrelsemedlemmar. Den nya styrelsen kan befria Fägerblad från uppgifter han uppenbarligen inte behärskar. Brostedt som byggde upp VIK förra gången de klantade sig kan nog vara intresserad. Alla med hutlösa löner (Berglund m.fl.) ska vi se till att de ersätts med folk som dels kan jobbet och inte skinnar VIK.
    Vi kan alltså se till att det blir ok igen.

    1. Tack då vet jag .. Anders Berglund nämns i bloggen och inte i positiv anda precis , jag är inte så insatt i vik , jag går på matcher och har gjort det i fkera år och kommer fortsätta. Varför ären del negativa till Berglund ? Vilkeb roll har Berglund i vik ?

     1. Anders Berglund är dålig för VIK eftersom att människor som Salo,Bork och massa andra drar sig för att arbeta med Berglund. Pluss att Berglund har större intresse av att fylla sin egen plånbok än att det går bra för VIK hockey. Han plockar ut miljoner i lön från VIK, pengar som är avsedda att föra det sportsliga framåt.

      Kolla Fägerblads lön också, han tjänar det dubbla av vad som egentligen är försvarbart i en allsvensk klubb.
      VIK behöver personer som vill vara i klubben för att hjälpa klubben framåt och inte bara suga klubben på pengar och fylla sin egen plånbok. Fägerblad går ut och säger att han ska avstå sin lön, sen kommer det fram i rekonstruktionen att han trots allt INTE gjort det och skyller återigen ifrån sig. (Redigerad av moderator)

     2. Anders må förlåta om han läser det här men det finns de som träffat honom, som undertecknad, och som anser att han inte direkt är den mest ödmjuka och sympatiska de stött på. Sen är det där givetvis olika, man passar inte att umgås med alla. Personligen så är det dock alltid en fördel med ödmjukhet, i en förening är det ett måste, men det är min syn så utgå inte från att min bedömning av Herr Berglund, jag gillar honom inte det minsta men det får stå för mig.

 19. Varför inte göra HA mer intressant än Shl genom att ha NHL mått på ringarna är övertygad att man skulle få mer tv pengar på det sättet

 20. Verkar som du umgås lite för mycket med bittra gamla föredettingar, inte bra för din trovärdighet Johan. Dom flesta av dom du räknar upp har redan fått chansen i vik i olika befattningar med minst sagt klent resultat, och i vissa fall ren parodi. Annars håller jag med Jan B:s kritik mot Fägerblad 780.000 i lön om året.. overkligt

 21. Finns det ingen som kan få stopp på ordförandens och VDs härjningar i VIK innan de ställt till med ännu mer problem än vad de redan förorsakat?

  1. Bli medlem i vik och börja gå på möten och car med och rösta ,det är ända chansen för att kunna vara med och påverka…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *