Sportchef, tålamod & budskap

Är Andreas Appelgren klar som sportchef, eller? Jag har hört både att kontraktet är påskrivet och att det inte är det. Så den sista hundradelen lämnar jag tills klubben gjort det offentligt. Men däremot har ledningen kommunicerat ut till diverse personer och sponsorer att Andreas Appelgren är huvudspåret, efter den process man använt sig av för att komma fram till den som är bäst lämpad för rollen. Dessutom har klubben inte dementerat Appelgren som sportchef, vilket borde vara naturligt för att ta död på onödiga spekulationer. Därför borde det vara så gott som klart, om inget oförutsett dyker upp de närmsta dagarna.

. . . 

Diskussionen kring en hemvävd sportchef eller inte har blivit skev. Det här blir mina svar till de kommentarer som jag har stött på:

– En sportchef från Västerås är inte bara hemvävd, han kan också besitta kompetens.
– En sportchef utifrån kan visa sig ha hjärta för klubben, tänka långsiktigt och på föreningens bästa. Inte bara besitta kompetens.

För mig är det viktigast att hitta någon som har bägge delarna. Sen har vi glömt bort en väsentlig del i diskussionen, jag tycker det är otroligt viktigt att den sportsliga ansvarige är duktig på att utveckla juniorer. Något klubben har saknat de senaste säsongerna.

. . .

Fredrik Nilssons uttalanden har skapat splittringar även hos fansen. En del tycker att det var klumpigt gjort och att det skadar VIKs varumärke, andra applåderar ärligheten. Utan att ha pratat med Nilsson själv på senare tid, kan garantera att han aldrig skulle skada VIK medvetet. Jag hade honom som tränare och han är väldigt passionerad till klubben. Och fruktansvärt ärlig. Men det är ibland skönt att ha den typen runtomkring sig, även fast han ibland kan bli lite obekväm. På omvägar har jag hört att han försökt pratat med klubben under säsongen, innan han nu gick ut i media och påtalade problemen. Förmodligen för att få större effekt i rädsla av att klubben är på väg att ta fler felaktiga beslut, enligt honom själv. Om jag tycker det var rätt att gå ut i media? Nej. Men samtidigt hade det inte varit rätt att inte agera. En svår situation där jag tycker Nilsson ändå gjort det som var mest rätt, sett till klubbens välmående på lång sikt.

. . . 

Ordföranden Camilla Törngren uttalade sig på vik.se idag. Bra! Det behövs fler uppdateringar och jag köper inte att vi ska ha tålamod. Då utgår hon ifrån sig själv och i den här situationen behöver hon utgå ifrån omgivningen, när det gäller att klubbens sätt att hantera kommunikationen.

Törngren fick också beskriva budskapet ”Ta hem VIK till Västerås”. Bra!
Hennes beskrivning var:
– VIK ska komma närmare Västeråsarna
– Att man är mer delaktig och kommunikationen är mer öppen och tillgänglig
– Att egna talanger kan växa upp i elitlaget
– Gärna att klubben får in lite mer Västerås-profiler i organisationen och laget

Nu har vi i alla fall lite information att utgå ifrån, även fast det kändes mer som en spontan plädering än ett genomarbetat koncept. Men med tiden kanske vi får en ordentlig presentation av budskapets innehåll.

Om mina krav är höga? Ja. Men den kravbilden ska vara lika hög inifrån.

. . . 

Hampus Larsson kan vara näste man att få förlängt kontrakt med VIK. Om parterna kommer överens. Jag tycker det är ett bra beslut, trots att han har haft lite för djupa dalar under tidigare säsonger. Jag ser honom som en breddspelare som slåss om backplatserna fem och sex. För mig är Larsson en spelare att bygga vidare på och han börjar bli en rutinerad VIK-pjäs trots sin ringa ålder. Sett till vilka löner klubben kan erbjuda så är det också förmodligen billigare att behålla backen, än att värva in något likvärdigt utifrån.

. . .

Vill avsluta med att tacka er som engagerar er i kommentatorsfältet. Tänk på att hålla god ton!

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

7 reaktioner till “Sportchef, tålamod & budskap”

 1. Hej igen johan .
  Är in på din blogg ett par gånger om dagen för att se om det har kommit något nytt och som vanligt intresant att läsa .Läste Fredrik Nilsson inläg på vlt.se ,personligen så tycker jag att det var en mycket bra artikel som var rak och san.läste på vlt.se om Camilla utlåtande kan förstå till en viss del det somtex att ligga lågt med info ,men samtidigt så risken ganska stor för spekulationer . FD vikare har varit involverade tidigare i styrelsen vill minnas att Leif Rohlin satt gansga högt upp ,men det vart inte så lyckt.
  För mig spelar det inte så stor roll varifrån sportchefen kommer ifrån bara den har rätt kompetens ,ett stort plus om den kommer från Västerås . En fundering Johan ,i ett tidigare inlägg på din blogg så skulle Bscklund ,Rasmussen samt Patrik berglund yttra sig om krisen i vik dom två förstnämnda lämnade en kommentar men inte Patrik berglund ,? Jag frågade dig om det men fick inget svar ?rätta mig om jag har fel . Nu spekulerar jag Johan har det någonting att göra med Pappa Berglund inblandning i vik?

  1. Hej Pelle, kul att du engagerar dig så mycket i VIK och hockeybloggen. Angående Patriks kommentar så fick jag aldrig tag i honom, det hade ingenting med hans pappa att göra – såvitt jag vet.
   Ha en fortsatt bra dag!

 2. Varför kör man inte på Patrik Zetterberg? En ur vik are som borde känna klubben väl. Ogillar starkt att Appelgren är kandidat. Vik måste ha mer västeråsare framöver i laget nu tiden med dyra importer borde lärt föreningen att det kostar mer än det smakar. Dags att ta några sk mellansäsonger nu rensa ut och satsa på hemvändande. Vik har ju fördelen att ha ett hockey gymnasium och det sommarbetet måste ju bli bättre. Att Lukas Zetterberg heller spelar j20 i Skellefteå än vik är inget vidare betyg. Nej rensa ut hela styrelsen och satsa på västeråsare i truppen och skynda långsamt för uppenbarligen har man satsat åt helvete fel och det kostar både spelare och pengar

 3. Det är för mycket eget tänkande o tyckande kring hur Vik ska sköta saker och ting, de viktigaste verkar vara den egna åsikten inte vad som är bärst för Vik som förening. Tycker de blir olyckligt när en massa fd spelare o ledare går ut med sina åsikter till höger o vänster, bättre att dem erbjuder sig att bidra på nått sätt. Att sitta på höga stolar nu är lätt. De Vik nu som förening behöver är lugn och ro kompetenta människor som kan driva föreningen åt rätt håll, var dem människorna kommer ifrån har väl ingen betydelse. Många föreningar har gjort misstaget att ha en övertro på fd ledare och spelare istället för att se över vilken kompetens som behövs. Och sen undrar jag var alla dessa tyckare har varit tidigare.
  Önskar all lycka till Vik o ingen person är större en föreningen. Shl- 2019!!

 4. Undrar lite på vilka grunder man väljer Appelgren som sportchef för VIK,vi får väl vänta på svaren som snart måste komma i den frågan. Känns lite konstigt när det finns så mycket kompetens på närmare håll,man går över ån för att hämta vatten känns det som.Men Appelgren ska få en ärlig chans/tid att visa vad han går för.
  Höstens allsvenska välkomnar Södertälje och troligen Västervik,tänk vilka Smålandsderbyn mot Oskarshamn och Tingsryd.
  Långresan till Asplöven slipper VIK + Sundsvall.Sen får vi se om Leksand blir kvar eller går upp i SHL.Match ikväll som jag tror MODO vinner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *