Rätt att Fägerblad lämnar – men som person har han min respekt!

Nu börjar det röra på sig inom VIK. Ordföranden Camilla Törngren gick idag ut med att klubbchefen Johan Fägerblad och marknadschefen Anders Berglund lämnar sina uppdrag. Ett naturligt steg för en förening som misslyckats och nu måste spara pengar.

För Fägerblad har trycket utifrån varit enormt sedan det uppdagades att ekonomin var körd i botten. Där och då förstod han säkert att han inte heller kunde sitta kvar som klubbchef, även om han uttryckt annat fram tills nu. Dessutom har det blivit officiellt att han har sökt nya jobb. Jag har förespråkat ett skifte på den här posten och tror nu att sportchefen Andreas Appelgren blir högsta hönset i föreningen. Hans roll behöver nödvändigtvis inte benämnas som ”klubbchef” utan kommer kanske heta ”General manager”. Men jag tror som sagt att han kommer få en övergripande roll över hela verksamheten. Appelgren har tidigare varit med och byggt upp företag och har erfarenhet från chefskap på andra arbetsplatser. Klubben har dessutom Patrik Zetterberg som sportchef och han blir säkert den som renodlat jobbar med sporten, när Appelgren får andra arbetsuppgifter att tas med.

Om det skulle bli som jag tror så är det en billigare lösning för klubben. Fägerblads 60.000 kronor / månad plus pensionsavsättningar ersätts av Appelgrens cirka 50.000 kronor i månaden (om man ska gå på hans lön som tränare i VIK).

Jag har som sagt förespråkat ett skifte på klubbchefsposten och då tänker jag på föreningens bästa. Fägerblad hade fått älta det som hänt i all oändlighet och vid minsta lilla motgång blivit ifrågasatt igen. Nu kan istället klubben vända blad och börja på ett nytt kapitel även här. Med det skrivet så måste jag ändå uttrycka mig med några viktiga rader: Johan Fägerblad du har min respekt som person! Alla vet att du har burit det yttersta ansvaret och du har heller aldrig hymlat med det. Jag har varit både besviken, förbannad och frustrerad på dig. Därmed också uttryckt min vilja att byta ut dig som chef. Men där och då har du visat vilken stor person är. Du har alltid hälsat och tagit en diskussion, svarat i telefonen och på sms – i en situation där många andra hade stängt av eller huggit tillbaka. Stort! Och ni som läser detta och undrar hur jag kan ge beröm istället för kritik, kan läsa mina tidigare blogginlägg där jag tydligt visat min inställning mot ansvariga som kört klubbens ekonomi i botten.

Marknadschefen Anders Berglund lämnar också sin post. Som jag tidigare skrev är det ett naturligt steg för att minska kostnaderna, men jag tror också att sponsorerna behöver något nytt att lyssna till. Berglund har, som jag har förstått det, ökat sponsorintäkterna rejält de senaste åren. Om jag inte minns fel drog marknad in 23,5 miljoner från sponsorssidan förra säsongen, vilket är bra! I den delen ska Berglund ha beröm.

Berglunds höga lön har varit omdiskuterad, men han har samtidigt haft den absolut högsta målbudgeten att uppnå, på någonstans runt 11-12 miljoner. Däremot har även marknadssidan brustit och till exempel inte lyckats hålla ordning på fakturorna. Överhuvudtaget har de dragits med i alla negativa diskussioner som varit om VIKs ekonomi, och därför vore det bra om klubben fick in nytt blod även här. Tänk er själva att åka ut från marknadssidan och presentera ”den nya resan” men istället enbart mötas om frågor om det som har hänt, exempelvis vart pengarna tog vägen. Med nya människor på marknad tror jag den situationen skulle bli lättare att hantera. De skulle inte behöva älta det som har varit, eftersom de inte var med, utan istället lägga fokus på framtiden.

Jag tror inte VIK kommer anställa någon ny marknadschef. Inte för tillfället i alla fall. Det skulle i så fall vara om klubben fick tag på rätt person som kunde bidra inom fler delar i föreningen. Tjänsterna klubbchef, marknadschef och ekonomichef har kostat och posternas försvinnande blir en del av sparkpaketet, helt enkelt.

Publicerat av

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *