Känslan är bra – men ett frågetecken

VIK har nu gått ut med ett förslag på en ny styrelse och på det gjort en intervju med några av kandidaterna. Så här öppna och transparenta har klubben inte varit under de år som jag har varit med. I alla fall inte på styrelsenivå. Bakom tillvägagångssättet ligger säkerligen en ny typ av approach men också en portion rädsla. Supportrarna har blivit mer misstänksamma och nu granskas varenda beslut i föreningen. Dessutom är det medlemmarna som röstar på vilka som ska sitta i en styrelse, vilket gör att de har makten på årsmötet.

Misstänksamheten från supportrarna är något föreningen får räkna med efter det totala haverit förra säsongen. Men jag hoppas inte det ska vara så för alltid. Den arbetsmiljön skulle drabba både supportrar och föreningen, som jag tror skulle uppleva mer negativt än positivt kring ishockeyn. Så vill ingen ha det. Därför har den nya styrelsen inte bara till uppgift att stärka varumärket, hålla reda på ekonomin och bygga en stabil organisation. Det kommer till stor del handla om att bygga upp ett förtroende som gör att supportrarna litar på de beslut som styrelsen tar.

Valberedningens sammankallande Tommy Svärd släppte alltså igår förslag på namn till en ny styrelse, jag är bekant med flera personer på listan och tycker att den andas kompetens – framförallt tror jag att personerna är duktiga på att bygga nytt. Inte heller är jag orolig för att de inte ska kunna hålla reda på den ekonomiska biten.

Förslag på ny ordförande är Mattias Jonsson. Honom är jag inte bekant med mer än att han satt som vice ordförande förra säsongen. Därför kan jag inte heller bedöma om han utifrån kompetens är lämpad som ordförande. Men det finns en annan sida där jag som utomstående reagerar, och det är just den att han hade en viktig roll i föregående styrelse. Vilket ansvar har han i det misslyckandet? Är det verkligen moraliskt rätt att låta den ansvariges högra hand ta ett kliv upp, efter det kraftiga nederlaget förra säsongen? Som sagt, jag kan inte göra bedömningen utifrån hans kompetens, men däremot så tycker jag att det rimmar illa med hur människor ska befordras. Det blir ungefär som när ett lag ligger tvärsist och sparkar sin huvudtränare, men väljer att ge ansvaret till den assisterande tränaren. Till han som har varit med och tagit besluten tillsammans med huvudtränaren. Det har sällan fungerat och för min del känns det nästan som ett hån när den personen får ta över jobbet från den som sparkas.

Från valberedningens håll säger man att man vill behålla Jonsson i styrelsen för att få med någon med erfarenheter från tidigare år. Det är helt rätt, eftersom det kommer bespara tid för den nya styrelsen när de sätter sig in i arbetet. Men jag hade nog hellre sett honom som ledamot istället för ordförande, och det är utifrån det jag upplever som utomstående.

I övrigt tycker jag valberedningen gör rätt som presenterar många personer till kommande styrelse. Jag tror på att hitta människor som är duktiga på respektive områden istället för att sprida arbetsuppgifterna på några få. Specialkompetens är enligt mig nutidens lyckosamma modell. I läget där VIK befinner sig kommer också klubben behöva mycket ideella krafter. Vid första anblick känns det här bra, med ett frågetecken som jag hoppas klarnar under resans gång.

Valberednings förslag på styrelse är:

Ordförande: Mattias Jonson
Vice ordförande: Jonas Wallstedt
Ledamot: Tomas Jansson
Ledamot: Nicklas Öhrlund
Ledamot: Christer Brostedt
Ledamot: Jessica Alenbring
Ledamot: Pär Södergren
Ledamot: Pier Blomkvist
Ledamot: Hanna Wiljebrand

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

En kommentar till “Känslan är bra – men ett frågetecken”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *