Kamp om sista backplatsen

4238763083
Anton Mylläri, en av lagets viktigaste backar den här säsongen.

Det har pratats om att backsidan i VIK är tunn. Jag kan hålla med, i alla fall så här på förhand. Men för den sakens skull är inte konkurrensen obefintlig. Tvärtom har värvningen av Rasmus Edström samt Anton Mylläris tillfrisknande gjort att det är en hård kamp om platserna – framförallt den sista.

För tillfället är följande backar aktiva i a-laget:

Johan Jonsson
Anton Mylläri
Albin Lindgren
Douglas Alenbring
Alexander Lindelöf
Rasmus Edström
Jimmie Jansson
Hampus Larsson
August Nilsson (J20-laget)

Sedan har säkert fler backar från juniorerna funnits med, men de namn som står ovanför har förekommit flitigast under försäsongen.

Under matcherna är det vanligast att använda sig av tre backpar och möjligen slänga in någon för att avlasta. Så vilka startar och vilka ligger på gränsen, om alla är friska vid seriestart. Så här tänker jag:

Anton Mylläri – Rasmus Edström
Jimmie Jansson – Johan Jonsson
Hampus Larsson –

De här slåss om den sista backplatsen: Douglas Alenbring, Alexander Lindelöf, Albin Lindgren, August Nilsson (J20-laget).

Jag håller Hampus Larsson snäppet över resterande backar, men för att backsidan ska få ut maximalt är han en av spelarna som måste höja sig från i fjol.  Bredvid honom slåss fyra backar om den sista platsen, om nu inget nyförvärv eller lån ansluter. Och bland backarna som ligger på gränsen är det ett smörgåsbord av kvalitéer. Alenbring med sin fysik, vilja och defensiva styrka. Lindgren och Lindelöf med bra speluppfattning och offensiva kvalitéer. Sen Nilsson som är en stor och rejäl back.

Det tredje backparet får förmodligen färre minuter än de andra och då ser jag helst att den stabilaste spelaren tar plats. Alltså den som spelar minst svårt och klarar av att stänga ner motståndaren. Jag tycker nämligen att backarna som är högre upp i hierakin är de som ska ges utrymme att spela kreativt. Då finns det störst chans att lyckas minimera misstagen. Eller så tänker tränarna att det ska finnas en defensiv och offensiv back i varje backpar, en som kan städa upp och en som kan hantera puck. Då är det plötsligt en mer kreativ spelare som ska spela bredvid Larsson.

En annan aspekt är just speltiden. Skulle exempelvis Lindgren och Lindelöf må bättre av att lånas ut till division ett och få speltid i powerplay? Förmodligen för deras utvecklings skull. Men då ska det finnas möjlighet att plocka tillbaka spelarna eftersom backsidan är sårbar.

Återstår att se vem som visar framfötterna och lägger beslag på den sista ”naturliga” backplatsen. Och hur den sportsliga ledningen tänker kring kvalitéer och utlåningar.

Jag vill läsa DIN åsikt om backplatserna! VLT.se har stängt ner kommentatorsfältet på huvudsajten (vilket är en diskussion i ett annat forum) men här på Hockeybloggen kan du fortfarande kommentera.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

4 reaktioner till “Kamp om sista backplatsen”

  1. Alenbring känns (fortfarande) som en klassisk 7eback som kan kastas in för att avlasta och puckla på i viktiga läget. Hans kvaliteter är viktiga att ha i truppen men är kanske inte redo för jättemycket istid. Lindelöf och Lindgren känns som dom som slåss om 6eplatsen och där är Lindelöfs fördel att han är från egna led, medan Albin är något år före i utvecklingen. Därför känns det vettigt att låna ut Lindelöf från början (han kommer få sin chans då skador uppstår).

    1. Intressanta åsikter. Är rädd att Albins försvarsspel inte håller hela vägen i Hockeyallsvenskan. Men är väl typen av spelare som har möjligheten att växa under säsongen, förhoppningsvis ligger träningsfokuset på defensiven.

      1. Tycker nog Lindelöf har lika stora problem i egen zon. Tunn framför kassen, jagar puck bakom eget mål och tappar markering. Ett år i ettan med 35 pinnar vore nog nyttigt. Sen kan ju båda utvecklas såklart.

  2. Hur är det med skyttet bland backarna ? Behövs ju någon som kan bidra i pp och elda på från blå. Finns ju ingen Angell men vem av de har potential ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *