Spelaren som Västerås kan vara stolt över

Jag har tidigare skrivit att han är lagets motor. Nu är han också lagets kapten. Ni förstår säkert vikten av att Fredrik Johansson håller sig skadefri den här säsongen. Tänk er själv en uppställning utan den pålitlige centern, jag tror faktiskt laget skulle bli mycket sårbart i ett sådant läge.

Fredrik Johansson börjar bli en riktig veteran och gör sin 11:e säsong i klubben, om jag har räknat rätt. I dagens trupp kan han användas både i första uppställning powerplay och boxplay. Han kan spela när laget jagar i underläge och ska försvara en ledning. Han är ruskigt bra fysiskt tränad (som vanligt) och en genuint bra person. Därför är han den i dagens trupp, med den information jag har, som passar bäst som kapten. Tränarnas val förvånar mig inte.

Så varför spelar inte den pålitlige Johansson i SHL? Jag tror faktiskt att han skulle kunna göra det i en del av lagen. Men skulle nog då få anpassa sig till en tredje- eller fjärdeformation. För är det något som centern saknar så är det spets, till exempel det där riktiga klippet i avslutet. Eller de där avgörande passningarna på högsta nivå. Det finns helt enkelt spelare som gör den delen bättre. Sen vet jag inte om spelaren själv skulle nöja sig med mindre istid för ungefär samma peng, bara för att få spela i SHL. Med tanke på Johanssons tuffa tid med en sjuk dotter, en nyfödd son och övrig familj, så prioriteras nog annat än att fara land och rike för att hitta en lyckoträff vid 32-års ålder. Han söker nog trygghet istället. Det är jag glad för. Det kan Västerås vara stolta över. Fredrik Johansson är en fullgod ambassadör för VIK Hockey.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *