”NJ” till Örebro – lönsamt till slut?

VIKs förre sportchef Niklas Johansson är officiellt klar för Örebro. Tidigare i år släppte jag nyheten om att han samarbetade med Örebro, sedan blev det tyst ett tag. Han har förmodligen inte haft någon officiell roll i klubben men har garanterat varit med och bollat spelare med den sportsliga ledningen. Det vet jag.

I en artikel på vlt.se förklarar VIKs tillfällige klubbchef Mattias Jonson:
– Det finns en uppgörelse sedan tidigare för hur det här ska hanteras. Den lösningen är konfidentiell och inget jag kan kommentera mer än så.

Och kommenterar vidare kring om Johanssons övergång frigör pengar:
– Det förstår jag. Och så mycket kan jag säga att det inte frigör några pengar.

Mer vill/kan han alltså inte säga. Jag tolkar det som att personen som gav honom sparken, det vill säga Johan Fägerblad, gjorde en överenskommelse som gäller än idag. Vad den innebär har jag ingen aning om, men spontant så känns den inte till VIKs fördel. Det här är rena spekulationer och det skulle vara bra att höra Fägerblad komma med information om vad som verkligen gäller. Han har tidigare understrukit att Johansson INTE kommer jobba för Örebro och fortfarande ha lön för VIK. Något som nu alltså verkar vara fallet. Och det är så klart inte bra för Gulsvart som redan har en ansträngd ekonomi.

Men i artikeln nämner Jonson också att han hoppas kunna samarbeta med ”NJ”, som ska jobba mer långsiktigt med att ta fram ”Örebromodellen”. Ett projekt som jag tolkar handlar om uppföljning och att ta fram riktlinjer för det arbetet. Att behålla en god relation kan därför kanske vara lönsamt i slutändan. Det är bara inse att VIK kommer behöva låna in spelare med den ansträngda ekonomin och tunna trupp som råder. Ett samarbete med Örebro skulle innebära ett bra geografiskt avstånd och en dialog med flera gamla Västerås-bekantingar. Det är bara inse att Örebro har dragit ifrån Västerås och att båda lagen skulle gynnas av ett samarbete i det här läget. Men kanske mest VIK, hur tufft det än känns att begära hjälp från en bitter rival. För drömscenariot är ändå att båda klubbarna till slut spelar i SHL.

Till sist, rollen som Johansson får förvånar mig lite. För mig är han mest känd för att vara framåt, kortsiktig och djärv i sitt sätt att agera. Det kan passa i vissa lägen men nu måste han byta arbetssätt. Den nya rollen verkar handla mer om strategiskt och långsiktigt arbete, vilket ska bli intressant om hans tålamod klarar av. Något säger mig att han kommer ha svårt att släppa sportchefsrollen och kontakten med agenter och spelare, eftersom han tidigare verkade trivas bra i den rollen och alltid kändes rastlös när pengarna var slut. Med andra ord är ”NJ” för mig en sportchef för ett lag som satsar, inte en strateg.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *