Mer än bara en seger

Fredagens vinst mot Södertälje var mer än bara en seger. För första gången den här säsongen upplevde jag att VIK vann på eget grepp, det vill säga att laget hade ett grundspel som överglänste motståndarnas. Till det adderades några riktigt snygga individuella prestationer:

Rasmus Edströms förarbete och passning till 1-0.
Mikael Frycklunds magnifika genomåkning till 2-0.
Daniel Bernhardts intiativ och distinkta avslut till 3-0.

Den här segern andades självförtroende och jag ser några viktiga faktorer varför det kunde bli så den här kvällen. Målvaktsspelet från Henrik Lundberg har varit briljant på slutet. Även om laget inte har vunnit har han gett dem chansen att göra det vid många tillfällen. Att gruppen nu vet om att man har en stabil sista utpost att luta sig emot, gör att självförtroendet växer. Känslan blir att det räcker med att göra två mål framåt för att vinna en match.

Boxplay är en annan viktig faktor om ett lag ska växa, och på slutet har den spelformen varit nästintill felfri. Det känns som att tränarna gjort jobbet och scoutat motståndarnas powerplay, samtidigt som spelarna ligger rätt i både position och skottlinje de flesta gångerna. Utvisningarna borde fortfarande bli färre, men varje gång VIK reder ut stormen så växer tuppkammen i bytena efter. Ett bra boxplay är snudd på lika viktigt som en bra målvakt, inte bara för att släppa in färre mål utan också för gruppens mentala välmående.

Harmonin är den sista komponenten som jag vill lyfta. Det är fruktansvärt jobbigt att spela i ett lag som förlorar och inte når upp till förväntningarna. Då är det också lätt att grotta in sig i ännu mer taktik och detaljer. Den svåraste utmaningen är att behålla glädjen under den här stunden, och det måste man verkligen jobba med när det inte kommer av sig självt. Det verkar gruppen ha gjort. Eddie Davidsson berättade först om strafftävlingen där det förlorande laget fick dansa inför övriga. Och efter vinsten mot SSK dansade Tony Zabel på isen i bortalagets arena, efter ett löfte om att göra just detta vid seger. Det var något annat än bara fokus på resultatet. Kanske kan laget haka upp sig på just dansen och ta med sig den under hela säsongen, som en ventil från all press. Jag har i alla fall inget emot att använda rubriken om att VIK dansade sig hela vägen till toppen.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *