Vi är härdade av historien

512_johan_thalberg

Hösten har sedvanligt tagit med mörkret in över Västerås. Det blåser i sidled och när det inte regnar så duggar det och vice versa. Det är nu hockeyn dominerar i fikarum, media och på läktaren. Alla vill och kan. Inte alltid i munter ton men med stort engagemang. De som har följt hockeyn i stan bär på många ärr och är härdade av historien. Jag försöker minnas tillbaka tidigare år men det är svårt. Turbulensen på senare tid har gjort att säsongerna innan har hamnat i skymundan. Men så igår, när Karlskrona efter 13 spelade matcher gick upp i serieledning i SHL, påmindes jag om hur smärtsamt nära det var i mars 2015.

Det var i en bäst av fem allt skulle avgöras i en unik chans att nå SHL. VIK var favorittippade, hade hemmafördel och på något logiskt sätt sakta men säkert närmat sig Sveriges finrum. Det var mer eller mindre klart för segerfest. Och allt började enligt prognos när VIK vann första hemmamatchen. Efteråt mötte jag dåvarande sportchefen Niklas Johansson som sa – ”Det här släpper vi inte nu, jag är säker”. Jag var lika övertygad. Det var vi alla.

Förlusten på bortaplan i nästkommande match var en varningsklocka, men fortfarande inget att oroa sig över. VIKs uppgift var att vinna på hemmaplan igen, för att sedan ha två chanser att avgöra finalserien. Match tre spelades 2015-03-08 och är datumet alla gulsvarta fans helst vill glömma. När Karlskrona avgjorde på en studspuck i övertid var det som att luften gick ur hela föreningen. Där och då ville ingen erkänna det, men med facit i hand blev fallet hårdare än någon kunde ha anat. Det är i den matchen föreningarna skiljs åt och nu upplever två olika verkligheter – botten i Hockeyallsvenskan och toppen i SHL.

SHL-tabellen är i sig är en makaber läsning för alla VIK-anhängare.

Leksand hade en femårsplan men lyckades tursamt på det första försöket.
Växjö var ju nyss i Hockeyallsvenskan men hittar förmodligen inte ens till Rocklundaområdet längre.
Örebro har uppenbarligen glömt bort derbyn och hackade gurkor eftersom de har tre Västeråsare i båset.
Djurgården ville bygga om och satsa ungt och tog planenligt ett par år i Hockeyallsvenskan.
Rögle verkar återuppstå i SHL oavsett hur många nederlag klubben råkar ut för.
Malmö var laget som alltid skulle gå upp men aldrig lyckades, tills tillfället då ingen trodde på dem längre.

Lag som VIK låg före i tabellen för inte så längesen.
Men det är också härifrån kraften hämtas och en saga skrivs. Titta bara på det ständiga engagemanget trots all djävulskap. Fortsätter bara det ser jag inget annat än att föreningen till slut lyckas. Å andra sidan har jag varit övertygad förr…

Publicerat av

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *