Har VIK hittat sin identitet?

Det var inte längesen jag enbart möttes av kommentaren ”Vad händer med VIK?”, när laget förlorade och låg sist i tabellen. Samma personer säger nu ”Vad har hänt med VIK, de vinner ju!”. Oavsett så blir nästa fråga vad det beror på.

Den här gången skulle jag vilja säga ett betydligt bättre målvakts- och försvarsspel. Matchen mot Björklöven är ett ypperligt exempel på det. Egentligen gör VIK ingen imponerande insats och Björklöven dominerade puckinnehav och intiativ i stora delar av matchen. Men var det någon del Gulsvart dominerade så var det spelet i egen zon. Spelarna låg rätt nästintill hela tiden och lät målvakten Henrik Lundberg sköta resten. Han hade fritt synfält och fick ta många skott utifrån, något som gör att man som målvakt växer. Det leder i sin tur att han får mer självförtroende att exempelvis rädda frilägen, när det väl dyker upp.

Vinsten senast var med andra ord ett bevis på att ett lag verkligen kan vinna matcher på att spela ett tajt försvarsspel, utan att imponera framåt. I det läget VIK befinner sig så duger den typen av seger alldeles utmärkt. Dessutom får gruppen lite mer andrum och kan därifrån bygga vidare på anfallsspel och självförtroende tills nästa match.

Jag har egentligen sedan försäsongen efterfrågat det här lagets identitet, utan att finna ett tydligt svar. Tunga? Speediga? Anfallsglada? Elaka? Jag ställde till och med frågan till huvudtränaren Christer Olsson på upptaktsträffen på Allstar, men fick till svar att man inte hade hittat sig själva ännu. För första gången ser jag nu vad som skulle kunna bli lagets identitet, det vill säga ett lag som spelar ruskigt disciplinerat, prioriterar försvarsspelet och förlitar sig på sin målvakt. Tålamod är en annan viktig faktor. Laget kommer på så sätt kunna utnyttja spelvändningar och motståndarens misstag. En lurig nöt för övriga lag att knäcka. Tänk er typ Tingsryds-modellen förra säsongen.

Kan VIK bygga vidare på det här spelet är jag säker på att man klarar klubbens uppsatta mål som är att hålla sig kvar i Hockeyallsvenskan. Det blir förmodligen inte en färgsprakande show, men för hemmapubliken kommer det alltid vara roligare att se sitt lag vinna.

Hur ser du på årets lag? Kommentera gärna nedan!

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *