Ta frågan på allvar!

Det är inte gårdagens VIK-förlust i sig, utan min upplevelse av Hockeyallsvenskan så här långt som får mig att skriva ett kortare inlägg. Där gårdagens sämre ishockeymatch, sett till spelkvalitén, har blivit en ganska vanlig syn snarare än ett undantag.

Utöver min egen upplevelse så skrivs det också mer och mer om den dåliga spelkvalitén i Hockeyallsvenskan. Ett exempel på det var när profilen Stefan ”Stiffen” Holmgren twittrade:

skarmavbild-2016-11-01-kl-10-09-16

Jag håller till stora delar med men inser att det finns ett par naturliga orsaker. En stor sådan är att vi som följer Västerås nu får se ett mindre spelskickligt lag än på många år. Laget har varken en Berglund, Backlund, Olausson, Arlbrandt, Little eller Karlsson, som är några av spelarna som höjt spelkvalitén under flera år. Men tack vare den dåliga ekonmin och bortfallet av extrema talanger, så har säsongens lag byggts efter helt andra förutsättningar. Därför tror jag att vi Västeråsare upplever att Hockeyallsvenskan blivit ännu sämre överlag, än vad till exempel dagens Timrå-supportrar gör.

Men visst har spelkvalitén i serien blivit sämre sett med neutrala ögon. Jag tänker framförallt på passningar, tajming, målskytte och spelförståelse. Det som kräver det lilla extra utav en spelare. Kvar finns lag som kämpar, dumpar puck, försvarar och är bättre på att spelförstöra än att föra spelet. Så klart med vissa undantag, till exempel årets Timrå som är ett av få, om inte det enda, som har visat upp ett eget kreativt spel utöver hårt arbete.

En vanlig fras från tränare och spelare är att det får se ut hur f-n som helst bara laget vinner. Självklart. ”Tråk- och desperationshockey” glöms bort vid segrar, för det är alltid roligare att se laget vinna. I alla fall för vissa. Men om vi tar diskussionen ett steg längre och ser det från ett större perspektiv, vad händer med serien i stort när spelkvalitén markant blir sämre? Och med lagen som inte skördar framgång? Hur ska serien attrahera fler människor än bara coacher, spelare och de mest inbitna? Det är en grymt tuff utmaning när beslutsfattare verkar nöjda med en sämre produkt än på länge. Och det stora grundproblemet, ekonomin, överlag blir sämre. Men av de som bestämmer har ingen skrikit högt, så det kanske är jag som har fel. Min största rädsla är att det just nu går fort och åt fel håll. Någon måste på allvar ta tag i frågan om hur Hockeyallsvenskan egentligen mår.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

2 reaktioner till “Ta frågan på allvar!”

  1. Vi kan nog säga svensk hockey i stort. SHL är ju också sämre än på många år. Att Västervik i AS och Karlskrona i SHL ligger i topp vittnar om det.

  2. Håller med helt.
    Tyvärr kommer nog även en hel del spelare välja andra Europeriska och Amerikanska ligor för sin egen utvecklings skull.
    Även de svenska talangerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *