Säsongens överraskningar

De flesta lagen i Hockeyallsvenskan har spelat 16 matcher och det är väl runt den här tiden man kan börja ana en sluttabell. Det sägs att det härifrån och framåt bara blir något lag som lyfter samt sjunker rejält, men jag tror att vi kan få se en liten större rockad än så. Jag tänkte i det här inlägget lista vilka tre lag som överraskat positivt respektive negativt så här långt.

Seriens 3 positiva överraskningar

Karlskoga
Tappade inför säsongen flera spelare som gjort mycket poäng och jag såg inte riktigt vilka som skulle ta över. Efter inledningen är Ejdsell, Persson och Lavoie några av de som har bevisat att de är redo. Laget har dessutom lyckats med målvaktsvärvningen Andrew Engelage. Har just nu seriens bästa powerplay. 

Västervik
Har visserligen svajat litegrann efter en fenomenal inledning, men tar fortfarande tillräckligt med poäng för att husera i toppen. Stommen från förra säsongen har visat sig vara tillräckligt bra för Hockeyallsvenskan, samtidigt som man har hittat guldkorn i spelare som Fredric Andersson och Olle Liss. Ovanligt med nykomlingar är att de vill spela offensiv hockey, men visst har Västervik bevisat att man kan vinna med frejdig ishockey i flera av matcherna. 

Pantern
Bottentippade av undertecknad men tar poäng här och där, när man minst anar det. Det är klart att lånen från Malmö spelar in en hel del, men Pantern har med små medel format en grundstomme som är ännu viktigare för att ta poäng. Är kanske det laget tillsammans med Södertälje som imponerat minst när jag sett dem mot VIK, så frågan är om inte det här är seriens mest oförutsägbara lag. Hittills har de mestadels varit en otäck överraskning för många motståndare.

Seriens 3 negativa överraskningar

AIK
Topptippade så långt ögat kunde nå på försäsongen, men har inte kunnat levt upp till förväntningarna ännu. Har haft problem i både box- och powerplay vilket naturligtvis har gjort det problematiskt att vinna matcher. Meriterade nyförvärven Jonas Almtorp och Jens Jakobs har inte riktigt levt upp till förväntningarna poängmässigt, och på backsidan har ingen direkt levererat offensivt. Senaste nyförvärvet, målvakten Gasper Kroselj, kommer inte göra några mål framåt, men har tidigare visat att han kan stjäla vinster i den här serien. 

Modo
Sett till delar av spelartruppen ett intressant lag som borde kunna spela frejdigt, men har i de matcher jag sett laget lyckats gjort det ungefär 20% av tiden. Laget saknar ett djup i spelarmaterialet vilket gör att prestationerna i matcherna har svajat rejält. Släpper in tredje mest mål i serien och med namn som Karlkvist, Ritchie, Paris och Björklund borde dessutom laget göra mål i fler än 16.98% av sina powerplay. 

Oskarshamn
Nu kanske ni trodde att VIK, Södertälje eller Vita Hästen skulle dyka upp, men det är lag som jag på förhand trodde skulle placera sig längre ned i tabellen. Oskarshamn förväntade jag mig i toppen. Nu har visserligen laget haft en del skador, men jag tycker att de har seriens bästa backuppsättning. Och den borde laget ha fått ut mer av. Men framförallt är det väl målskyttet som varit lagets problem. Ska väl också tilläggas att Oskarshamn har spelat en match mindre än de flesta, och att de vid seger skulle placera sig över topp 8-strecket. Med andra ord har lagets säsong knappast varit någon katastrof. 

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *