Panikvärva inte!

Markus Persson är skadad och tvingas till operation. Det innebär att han blir borta resten av säsongen. Beskedet lämnades av sportchefen Andreas Appelgren under gårdagen. Och trots att det var en nyhet för de flesta, så har laget säkerligen vetat om det här en längre tid. Persson har spelat halvskadad så räkna med att övriga spelare har noterat detta. De har därför redan ställt sig in på att klara sig utan forwarden en längre tid. Även sportcheferna har haft lite tid att se över spelarmarknaden innan de offentliggjorde nyheten. Beskedet är därför i det här läget mer ”chockartat” för oss utomstående än för organisationen.

Men oavsett så blir Perssons frånvaro ett avbräck för laget. Kanske inte på kort sikt, eftersom lag ganska ofta knyter näven och går ihop när en av lagets bästa spelare är borta. Det svåra är att hantera det här på längre sikt. Persson är en allround-spelare som kan göra mål, är teknisk, har bra speluppfattning och adderar tyngd i spelet. Han är den typen av spelare som hade blivit otroligt viktig i avgörande lägen på säsongen – exempelvis i kval eller playoff. Tillsammans med  målvakten Henrik Lundberg är han förmodligen lagets viktigaste spelare.

Så hur ska VIK gå vidare? Jag tycker absolut inte sportcheferna ska ha bråttom att värva en spelare, om det inte känns helt rätt. Att ta hit en ersättare som inte presterar kommer bara skapa oro i gruppen och ett missnöje bland fansen. Spelaren som kommer in utifrån kommer ha ögonen på sig att prestera, i en organisation med flera tuffa utmaningar på- och utanför isen. Därför måste det vara någon som kan hantera den situationen. Om den spelaren inte finns tillgänglig just nu, skulle jag istället satsat på att ta in ett tillfälligt lån från SHL. Den lösningen ger kanske inte lika mycket spets, men breddar en skadekänsligt trupp. Det ger också sportcheferna mer tid att hitta rätt.

Som en avslutning vill jag bara tillägga att sportchefer tidigare har gått ut med att spelare blir borta resten av säsongen, när det i slutet på serien visar sig att de mirakulöst kan spela ändå. En del gånger görs detta taktiskt för att undvika ständiga frågor om när spelaren gör comeback, men också för att spelargruppen inte ska gå och vänta på hjälp från den skadade spelaren. Jag vet inte om det gäller i det här fallet, och det lär vi inte få reda på förrän i slutet på säsongen.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *