Målvakterna glänser

600
Båda målvakterna har glänst, men låt Henrik Lundberg stå direkt när han är tillbaka från skada.

Först Henrik Lundberg. Och nu Marcus Dahlbom. Målvakterna har briljerat och gett laget chansen att ta poäng i många matcher. Men efter Dahlboms insats tycker jag det också har blivit tydligt att VIKs försvarsspel i sin tur har gett målvakterna chansen att bli hjältar.

Det är framförallt positioneringarna och avvägningarna i egen zon som har blivit bättre. Spelarna sorterar nu ut motståndarna snabbare och gör bättre bedömningar när de ska överbelasta och kollapsa i försvarsspelet. Grekiska för den del kanske, men om vi håller det enkelt så tar laget flera kloka beslut i dagsläget. Det gör att målvakterna får skott från sämre vinklar där de har större fördelar gentemot skytten. Sannolikheten för att det ska bli mål sjunker drastiskt och det har naturligtvis lett till färre insläppta.

Men målvakterna har också gjort det riktigt bra. När de har fått chansen att briljera så har de tagit den, med bravur. Som målvakt växer du med uppgiften och när saker väl sätts på sin spets, till exempel vid ett friläge, så ger självförtroendet bättre möjlighet att rädda pucken. Känslan är att målvakterna har börjat lita på försvaret och vice versa. Det är en viktig ingrediens för att skapa en trygg grupp som presterar.

Snart är Lundberg tillbaka från sin skada och då tycker jag han snabbt ska få chansen att stå igen. Annars är det lätt att han börjar fundera och kommer ur form. Det får inte bli för ”hattigt” i målvaktsfrågan vilket kan skapa oro istället för trygghet. Det har vi sett förr. Jag skrev tidigare att det var ett perfekt läge för Dahlbom att komma in i laget nu när det skedde på ett ”naturligt” sätt. Så blev det också. Men lika naturligt ska det vara för coacherna att visa Lundberg att det är han som är förstamålvakt när han är tillbaka.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *