Spontan analys av läget

VIK har spelat 18 matcher i årets Hockeyallsvenska och det känns som att det analyseras lite mer än vanligt, mycket på grund av lagets blygsamma tabellplacering. Det här dyker upp spontant i mitt huvud:

3 saker som känns betryggande

Målvaktsspelet 
Det finns inte längre några tvivel om att VIK har två kompetenta målvakter som kan vinna matcher åt laget. Lundberg och Dahlbom är ett av seriens bästa målvaktspar.

Försvarsspelet
Laget har fått ordning på det så viktiga försvarsspelet och därigenom lyckats tagit fler poäng på slutet. Det är inte bara backarnas förtjänst, utan hela laget har hittat rätt i positioner och tajming.

Sportcheferna
Jag tycker Appelgren och Zetterberg har tagit många vettiga beslut, utifrån de skrala förutsättningar som har funnits. Alltifrån värvningar, lån, utlåningar och skilsmässor känns genomarbetat. Dessutom gör de ett gott intryck i media.

3 saker som oroar

Anfallsspelet
Nej, det har inte riktigt funnits något signifikativt för vad som är lagets anfallsvapen den här säsongen. Inte heller självförtroendet verkar vara på topp när laget går till attack. Kommer sällan i samlade anfall och saknar kreativitet i motståndarnas zon.

Tunn trupp
Alla lag får räkna med skador under en säsong, men vissa drabbas hårdare än andra. På den här punkten måste VIK ha lite tur och hålla sig så friska som möjligt, om det ska gå vägen. För att jämföra så känns det som att spelarna som idag är ordinarie på flera platser, är spelare som tidigare har varit reserver och hoppat in vid skador. Med andra ord är den tidigare bredden redan inne i laget, och där bakom finns det spelare som kommer ha det svårt att fylla ut en skadedrabbad trupp.

Boxplay
Just nu placerar sig VIK 11:a i den viktigaste spelformen för ett lag, inte minst mentalt, om du frågar vissa – till exempel Marcus Söderkvist. Ett boxplay som gång på gång sänker ett powerplay kan påverka motståndarens prestation i en hel match. Självklart är taktik och spelarkvalité även avgörande i den här spelformen, men den visar också vilket krigarhjärta som finns i laget.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *