Sportchefen: ”Karlsson erbjöds mer pengar av andra klubbar”

Jag fick en pratstund med sportchefen Patrik Zetterberg som var på väg till Stockholm och Hovet, för att se VIK ta sig an AIK.

Vilka steg tycker du att laget har tagit den senaste tiden?
– Någonstans tycker jag att det är bättre energi och att alla tävlar hela matcherna nu. Vi har fått mer spel i anfallszon även fast vi kan utveckla offensiven ännu mer. Hela laget tar små kliv hela tiden vilket känns positivt.

Vilka spelare har klivit fram?
– Först och främst har spelarna som grupp klivit fram. Sen för att nämna några så har målvakterna varit bra, och det är kul att Fredda, Gråhns, Eddie och Fish tar för sig mer.
– Många av våra yngre spelare var inte redo innan säsongen men de tar kliv hela tiden. Eftersom de äldre hade det lite tufft i säsongsinledningen så har de yngre kanske inte fått lika mycket draghjälp. Men många spelare börjar komma ikapp och presterar just nu bra på den här nivån.

Trodde du att det skulle vara enklare för de yngre att prestera i Hockeyallsvenskan?
– Egentligen inte, även om man har en dröm om att de ska gå rakt in i laget och utvecklas till färdiga produkter. Sen har den tuffa starten i serien gjort att spelarna har varit tvungna att fokusera på ett strukturerat spelsystem och defensiven, det kan ha gjort att vissa inte har fått utrymme för sin offensiv. Men ju mer förtroende de yngre spelarna får desto mer kommer de växa.

Vad är statusen på Lundberg, Mylläri och Berg?
– Lundberg är med och kör med laget som vanligt. Han finns tillgänglig för spel mot AIK och vi får väl se om det är han som står.
– Mylläri spelar inte ikväll och där är statusen dag till dag.
– Berg har tagit bort gipset och kör massor med skridskor. Men han behöver få tillbaka kraften i armen så en comeback ligger några veckor bort, jag skulle gissa på runt jul kanske.

Värvningen av Simon Karlsson, hur gick den till?
– Appelgren har skött den förhandlingen mest, men när vi fick reda på vad som var på gång och anmälde vårt intresse till agenten. Vi förstod att fler klubbar var ute efter honom, men kunde via ett bra upplägg både socialt och sportsligt locka honom hit. Vi sa bland annat att han hade chansen på mycket istid och en stor roll i laget. Jag vet att andra klubbar erbjöd en större lön, så i det här fallet var inte pengarna avgörande.

Hur finansierades den värvningen?
– Vi hade lite pengar kvar men den största delen kommer från sparade pengar via långtidssjukskrivningarna på Jonte Berg och Markus Persson.

Nu kommer några frågor från engagerade twitter-följare. Hur tänker ni använda ByggaVIK-pengarna, om vi antar att de kommer upp i 300.000 kronor?
– Känslan just nu är att vi skulle avvakta och se vart vi är efter årskiftet. Är vi på grön kvist och slåss om en topp åtta placering eller riskerar vi kval? Sen får vi utgå ifrån situationen som vi befinner oss i. Skador spelar också in. Men det kan både bli en målskytt eller en stabil back. Jag vill också passa på att rikta beröm till alla som engagerar sig i kampanjen!

Är det rätt väg att låna in SHL-spelare? Tillför de något och störs inte gruppen av att det har kommit in så många nya?
– Rätt eller fel, men vi har hamnat i en sits där skador och sjukdomar har gett oss en tunn trupp. Vi har inte heller ekonomi att värva några ersättare. Därför har SHL-lån varit en bra lösning både sportsligt och ekonomiskt.
– Vi vill så klart röra om så lite som möjligt i gruppen för att de ska hitta rätt kemi, men det har känts tvunget att ta in lån med tanke på läget. Spelarna som kommit in har varit proffsiga och det har naturligtvis gjort processen att smälta in mycket smidigare. Dagens elithockey är mer föränderlig än förr, därför tror jag att spelarna idag kan hantera rotationer mellan klubbar mycket bättre.

Kan vi förvänta oss fler lån?
– Det är inget som är aktuellt just nu, men man vet aldrig i vilken situation vi hamnar, så jag utesluter inget heller.

Har ni lyckats bredda ungdomsverksamheten? Och även fått in fler tjejer?
– Jag har inga exakta siffror idag men det är ett arbete som vi är mitt i. Vi håller på att sätta oss in i vad som är bra och mindre bra för att sedan gå vidare. Det jag kan säga är att nyrekryteringen för hockeyskolan födda 2011 hade över 100 barn anmälda. Så det är ett stort intresse för att börja med ishockey, men vi behöver göra ett stort jobb för att behålla killarna och tjejerna i föreningen. Vi har till exempel tillsatt några positioner på damsidan som har fått i uppdrag att ta kommando, det hoppas vi leder till något positivt. Vi vill så klart ha så många killar och tjejer som möjligt i vår förening.

Vi är snart inne i december och du ska få lämna en tidig önskan, vilken blir det? Den måste vara realistisk!
– Att vi klättrar i tabellen och hamnar på säker mark. Vi behöver ett a-lag som spelar elithockey, skulle vi åka ur så drabbar det alla andra lag och involverade på ett eller annat sätt. Vi är beroende av ett bra representationslag.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

En kommentar till “Sportchefen: ”Karlsson erbjöds mer pengar av andra klubbar””

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *