Zetterberg är beviset

Eftersom VIK som lag har gått tungt under hösten och första delen av vintern, brukar individernas statistik följa med den negativa trenden. En spelare som bryter det mönstret är ändå Lukas Zetterberg. Av all positiv statistik (rätta mig om jag har fel..) så är han den som intar högst position. Kan ni gissa i vilken liga? Powerplay så klart! Zetterberg placerar sig på en respektabel femteplats i antal gjorda mål (5) i powerplay, sett till hela Hockeyallsvenskan. I kolumnen antal gjorda poäng (9) intar han en åttonde plats.

Vad är det då som gjort att Zetterberg kunnat prestera i ett lag som går tungt? Visst, det är enkelt att lyfta fram hans magnifika skott och fina blick för spelet i powerplay. Men jag skulle vilja säga att den avgörande faktorn är hans självförtroende i den spelformen. Han vågar hålla i pucken och framförallt ta skott, kanske så att man ibland känner att det är ett skott för mycket eller för tidigt. Men samtidigt kan jag inte låta bli att dra på smilbanden när han gör det, för det visar hur mycket han vill. Och hur mycket han tror på sig själv. Det behövs i ett läge då många andra tänker för mycket och inte agerar på instinkt.

Zetterberg är också ett bevis på hur det nya VIK ska byggas framöver. Klubben har varken råd eller som policy att värva en nordamerikan om en spelare med liknande kvalitéer redan finns i egna leden. Istället ska man anamma tålamod och ge egna spelare möjligheten att växa in i rollen. Det håller Zetterberg på att göra på allvar, och det ger mig hopp om framtiden.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *