”Vi har en stark övertygelse om att VIK Hockey kan bli en storklubb i Sverige i framtiden.”

Julafton ligger runt hörnet, igen. Och jag försöker alltid hinna med ett inlägg där jag önskar er läsare god jul. Ibland har jag bjudit på humoristiska inslag eller liknande. Men då i tider när laget legat med i toppen av tabellen eller i vart fall känts på gång. När föreningen haft god ekonomi. Nu är läget mer alarmerande och jag tänkte skriva ner några utav mina tankar.

Min bild av VIK så här långt den här säsongen är att både laget och föreningen fortfarande känns ganska splittrat. Jag har svårt att se en röd tråd i alltifrån spelet på isen till arbetet utanför. Men sen finns det en mängd anledningar till att det fortfarande är så. En är naturligtvis att förra säsongens bakslag inte löses med en handvändning. En annan är att ekonomin är sämre och resurserna har blivit färre. Jag tar alltid med detta i beräkningarna, men skulle utifrån det ändå vilja se en större handlingskraft och tydlighet i det mesta. Att någon satte en röd tråd som alla i och runtomkring föreningen kan anamma. Enkelt, tydligt och något som vi alla vill känna tillhörighet till. Och framförallt, tona ner alla förväntningar och gör så få men konkreta insatser som möjligt. Alla vi som är engagerade vill hellre känna att något blev över förväntan bra, än att det inte riktigt blev som vi hade tänkt oss. Då kommer engagemanget bli större.

Det här är ett exempel. I ett av styrelsens informationsutskick (vilket i sig är toppen) så skriver man följande:

”Vi har en stark övertygelse om att VIK Hockey kan bli en storklubb i Sverige i framtiden.”

En vision antar jag, och det är ju bra att ha. Men att i det här läget kommunicera ut en sådan sak, utan att egentligen gå in på hur eller varför, gör mer negativ än positiv inverkan. Hur fint det än låter. För mig som utomstående är det absolut viktigaste att höra hur föreningen ska ta sig dit, och varför man har just den visionen. Jag antar att det är samma sak för sponsorer och fans. Det jag försöker komma till är att klubben måste vara försiktig med att slänga med fina meningar som de inte följer eller lever upp till. Det kommer endast bidra till besvikelse eller frågor om vad det egentligen är som händer.

Ett annat exempel är att jag i minst ett styrelseutskick (tyvärr kan jag inte hitta det igen) läste något kryptiskt i stil med att klubben gör ett stort arbete på insidan som inte syns utåt, men att vi utomstående tids nog skulle få ta del av detta. Det var flera saker på gång. Mina förväntningar höjdes rejält och det kändes som att klubben skulle presentera en nyhet utöver det vanliga, så småningom. Och jag väntar fortfarande på den stora nyheten. Det är det säkert fler som gör. Jag är heller inte särskilt intresserad av att veta att det pågår ett stort arbete på insidan, utan i så fall på vilket sätt och varför. Låt mig och många andra istället bli positivt överraskade och känna en känsla att något skett över förväntan när ni presenterar det färdiga arbetet. Då får ni ut en till effekt av det utförda arbetet.

Till sist i min kritik.
Jag har ältat det förr men tycker det är lika viktigt nu. Föreningen måste sluta tjata likt det här:

”Slut upp kring det här laget. Kom till hallen, stötta dem i med och motgång. Det kommer att göra skillnad sportsligt – och givetvis även ekonomiskt. Det behövs det med.”

Det ger ingen effekt än på närmast sörjande möjligtvis, och ni behöver få med er fler än så om det ska hjälpa er ekonomiskt. Jag tycker den här bilden ger er nyckeln till hur ni istället borde tänka.

Men! Glöm inte bort att det händer många bra saker i och omkring föreningen.
Till exempel fortsätter junioren Lukas Zetterberg bomba in mål i powerplay.
Fansen har nästan samlat ihop 300.000 kronor till Bygga VIK-kampanjen.
Föreningen verkar (skriver verkar eftersom man aldrig säkert kan veta…) ha god koll på ekonomin, trots att den har blivit sämre.
Många ideella krafter gör ett fantastiskt jobb för att verksamheten ska gå runt.

Nu blir det ett kortare uppehåll här. God Jul och tack för att ni läser Hockeybloggen!

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

2 reaktioner till “”Vi har en stark övertygelse om att VIK Hockey kan bli en storklubb i Sverige i framtiden.””

 1. De kanske ska tilläggas att problemen börjar runt u16- j18elit
  när föreningen ska ha fram ett par nya berglund-backlund och väljer att tok sattsa på pojkarna med (namn) på ryggen
  Så man glömmer liksom bort individen ock resten av lagen
  Bara dom visar resultad hyllas de i diverse medier.j20 super
  Elit spelar med ett oerhört ungt lag till vilken nytta? Allt har
  sin tid men här finns inte tålamod.tittade över hur många sista års juniorer som började säsongen ock som är kvar så undrar man blev dom så mycket sämmre efter tre år i vik så man fick lov o ge plats åt en tre år yngre förmåga?så ligger nog problemet i vik hockeytänk och utbildning.

 2. Tack Johan,

  för din initierade bevakning av VIK-hockey. Klubben behöver bli utmanade för att vakna upp och inse vad de måste göra. Utan dina analyser blir det en röst färre i detta arbete. Tyvärr verkar det som att många har givit upp förhoppningarna om att VIK ska klara kontraktet denna säsong då laget visar sig vara otillräckligt förberedda för vad de ska träffa på ute på planen såsom tex i Boxplay där VIK spelar helt fel, alltför passivt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *