Mina svar på era frågor

Det strömmar alltid in en hel del frågor när jag möter folk på stan, scannar av twitter eller befinner mig i arenan. Jag tänkte besvara några här.

Kan VIK hamna i negativt kval?
– Frågan kommer fortfarande som om vissa inte vill inse verkligheten. Men det självklara svaret är JA. Det är just nu större chans att VIK får kvala neråt än något annat scenario. Men det finns fortfarande en fullt möjlig chans att ta sig ovanför strecket, så ingenting är avgjort än. Det blir en annorlunda och spännande avslutning på säsongen!

Varför ligger VIK sist i Hockeyallsvenskan?
– Bra fråga med många svar. Det är en blandning mellan förra säsongens kaos och nuvarande prestationer – sett till allt från spelare till ledning. Jag upplever fortfarande en stor oro kring många moment, och tror att det påverkar spelarna en hel del. Alla vet att människor presterar bäst i en trygg miljö. Om man bara ser till här och nu så handlar många av spelarnas sämre prestationer om ett dåligt självförtroende. Det gör att gruppen även är känslig för mindre motgångar och det visade inte minst 1-7 förlusten mot Tingsryd senast.

Borde VIK ta in en mental coach?
– Ja! Jag är säker på att vissa av spelarna skulle må bra av att rensa skallen och komma in i nya tankesätt. Lika säker är jag på att den här typen av hjälp ska vara individanpassad, eftersom spelarna befinner sig i olika situationer. Det är heller inte säkert att alla är mottagliga för den här typen av hjälp. Jag förväntar mig ingen hokus pokus av en mental coach, men kan han eller hon få några spelare att höja sig med några procent är det värt mycket.

– Det har pratats om att klubben ska ta in en mental coach, men jag är inte säker på att detta har gjorts. Så jag låter den frågan vara tills vidare.

Måste inte VIK värva för att klara det här?
– Både ja och nej. Vi ska inte ha en för stor tro på eventuella nyförvärv som kommer in i laget. I det här skedet är det både svårt att hitta riktigt bra spelare med självförtroende, och tufft för den nya spelaren att snabbt komma in och göra skillnad. Den största vinsten är att det blir någon typ av förändring och ett nytt spår som gruppen kan prova. Just nu har man en grupp som man provat det mesta med, men inte lyckats. Det tär på självförtroendet.

– Den största avgörande faktorn att VIK lyckas hålla sig kvar i Hockeyallsvenskan är att nuvarande spelartrupp höjer sig, inte att ett nyförvärv anländer. Sen kan så klart ett nyförvärv ha en positiv inverkan på gruppen.

Vilken typ av spelare ska VIK värva?
– Appelgren och Zetterberg har en tuff utmaning i att hitta rätt karaktär(er). Det ska vara någon som är redo att spela ett negativt kval och inte tjura ihop för att det är tufft läge i tabellen. De har själva pratat om både en back och forward och skulle jag få välja är jag mest för en back. Nuvarande backuppsättning är för oprövad och inte tagit de steg man hoppades på innan säsongen. Men det behövs förstärkning i bägge lagdelarna så mitt sista bud är att karaktären är viktigast.

– Ett rykte som jag stött på tidigare är att VIK fiskat efter forwarden Jordan Smotherman. En stor spelare med näsa för målet och som tidigare gjort bra ifrån sig i Hockeyallsvenskan. Den här säsongen har han dragits med en del skadeproblem men återfinns numera i AHL-laget Springfield Thunderbirds. Med tanke på osäkerheten kring Smothermans form skulle jag inte ha offrat alla pengarna på att värva honom.

– Glädjande är att fansen gett klubben 320.000 kronor och att sponsorer har lovordat ungefär en lika hög summa till. Det innebär att sportledningen har runt 750.000 kronor att lägga på en spelare. Det räcker faktiskt en bra bit.

Borde VIK sparka tränarna Olsson/Zabel?
– Den här frågan kommer alltid upp när ett lag underpresterar, det blir som ett naturligt inslag i ett bottenlags vardag. Jag är generellt sett inte för att byta tränare så länge de har spelargruppens förtroende. Och den frågan kan egentligen bara besvaras av spelarna själva. Men utifrån sett så tycker jag att det vissa matcher sett ut som spelarna har skitit lite i vilket. Det kan vara alltifrån helt ofattbara utvisningar i fel lägen, dåliga backcheckningar och hängande huvuden. Någonstans är det individens ansvar att göra det bättre men i slutändan tror jag att det landar i ledarskapet.

– Jag skrev tidigare det här inlägget om en lösning där Appelgren tar över huvudansvaret, med möjligheten att behålla Olsson och Zabel som assisterande tränare.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

En kommentar till “Mina svar på era frågor”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *