Kung Henrik!

Hyllningarna till VIKs Henrik Lundberg verkar aldrig ta slut efter matchen mot Södertälje. Och det är inte konstigt. Målvakten var den enskilt största anledningen till att laget vann med 2-1, vilket innebär att man nu bara har en poäng till Björklöven över strecket.

I det här läget är det lätt att glömma bort att Lundbergs säsong har varit allt annat än spikrak. I början hade han svårt att vara ”tungan på vågen” när VIK förlorade många matcher. Det var till och med så att Marcus Dahlbom fick chansen att spela till sig ett större förtroende, vilket han inte riktigt lyckades med. Istället kom Lundberg tillbaka starkt, tills han åkte på två skador vilket gjorde att formen svajade lite igen. Här måste jag hylla tränarna som tog beslutet om att inte ”hatta” med målvakterna, utan gav Lundberg förtroendet att spela in sig igen. Tidigare har vi sett prov på hur målvakterna bytts fram och tillbaka vilket har lett till halvbra insatser men egentligen tillräckligt för att vinna matcher åt laget. Vilket Lundberg i dagsläget gör. Tränarnas val om att satsa på en målvakt ger nu frukt.

Så vad är det Lundberg gör så bra? Jag ser tre saker som sticker ut.

1. Positionsspelet. Han står nästan alltid rätt vilket gör att han sällan behöver göra några flashiga räddningar.

2. Returkontroll. Det släpps sällan några returer och när det händer är han ändå först på pucken.

3. Pondusen. Lundberg kommer ut stort mot skyttarna och skaffar sig ett överläge direkt. Agerar med ett lugn vilket inger respekt.

För ett par veckor sedan var VIK riktigt illa ute men tack vare att flera spelare har höjt sig, samt en Lundberg som storspelar, så är man på god väg till säker mark. Oavsett utgången på den här säsongen tror jag vi efteråt kommer säga att VIKs målvakt var skillnaden. Den bästa av alla kommentarer fanns som vanligt på Twitter, där personen skrev att det bara finns en Kung Henrik – nämligen Henrik Lundberg. Vi som följer VIK är nog beredda att hålla med!

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *