VIK – seriens bästa centeruppställning?

Lagets ryggrad eller hjärta, det är vad lagets centrar brukar kallas. Inte sällan hör man heller sportchefer prata om att bygga ett lag kring centerforwards som ska karaktärisera laget. Därför tycker jag att den här säsongen är extra intressant utifrån VIKs centeruppställning. Jag vill hävda, trots att laget haft en ganska tung säsong, att centrarna tillhör seriens bästa. Inför säsongen var jag nästan övertygad om att det skulle bli en stark bidragande orsak till att VIK inte skulle tillhöra botten, utan snarare slåss om en playoff-plats. Laget har både en bredd och spets på centersidan som många andra klubbar i serien inte kan matcha.

Här är VIK-spelarna som kan spela på centerpositionen:

Fredrik Johansson
Niklas Lihagen
Mikael Frycklund
Eddie Davidsson
Stefan Gråhns
Chris Langkow (nyförvärv i januari)

Sist matchade tränarna följande spelare som centrar:

Mikael Frycklund
Chris Langkow
Stefan Gråhns
Niklas Lihagen

Alltså, Johansson och Davidsson spelar i dagsläget som ytterforwards. Spelare som skulle kunna spela som toppcentrar i många andra Hockeyallsvenska lag.

Men en bra centersida kostar också pengar och det är i dagsläget lagets absolut mest dyraste lagdel. Jag skulle gissningsvis säga att spelarna ovan lyfter mellan 160-200 tusen kronor i lön varje månad. En tung post som med facit i hand kanske skulle ha fördelats ut på en bättre backuppsättning. Men då ska vi komma ihåg att sportcheferna satt i en knivig sits med flera skrivna kontrakt inför säsongen.

Så varför har inte VIK kunnat dragit större fördel av den rutinerade och skickliga centersidan? Jag skulle vilja påstå att det är en kombination av egen prestation, taktik och en backsida som inte är tillräckligt spelskicklig. Flera av centrarna har inte kommit upp i den nivå som vi är vana vid, och har därefter gått en mental match för att komma tillbaka. Rent taktiskt tycker jag inte spelet har gynnat att centrarna får pucken i fart. Det har sett ut som de har varit låsta i en ganska defensiv roll samt att spelet oftast utgår ifrån sargerna samt att pucken dumpas istället för att läggas in i mitten på spelare i fart. Till sist när centrarna väl kommer i rätt båge och fart, har inte VIKs backar snabbt nog kunnat leverera passningar som har gjort att de har kommit otajmat i spelet. Det har också sett ut som att centrarna då har blivit osäkra på vilken typ av båge de ska ta kommande gång, och är kanske en av orsakerna till att det ibland ser ut som att laget inte har något eget spel från egen zon.

VIK har fortfarande mycket att hämta ifrån lagets ryggrad. Och jag tror lagets tunga centersida kommer bli en stark bidragande orsak till varför laget klarar sig kvar i Hockeyallsvenskan.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *