Oroande att förlora mot ett oinspirerat motstånd

Nej, det här inte VIKs säsong. Men jag hoppas verkligen att slutet blir gott. Eller i alla fall så bra det kan bli.

En förlust är alltid en förlust, eller? Nja, gårdagens 1-3 mot Tingsryd sved lite extra. VIK ägde matchen från början till slut men lyckades inte göra fler än ett mål på 50 skott. Ja ni läste rätt – 50 skott! I ABB Arena har många duktiga motståndarmålvakter tillåtits visat upp sig från sin bästa sida den här säsongen. Ett mönster som pekar på att VIK skapar för få heta målchanser och att målskyttar saknas. Det sistnämnda var ett problem även igår. Däremot skapade laget en drös med kvalificerade målchanser som i många andra matcher skulle ha räckt till seger. Tingsryds målvakt Niklas Rubin var utan tvekan överjävlig i kassen, men någonstans måste vi kunna kräva bättre skärpa i avsluten. Det var egentligen det enda som saknades och en problematik som utspelat sig över tid, till varför VIK nu riskerar negativt kval.

Goda råd börjar bli dyra och grundserien närmar sig ett slut. Nu gäller det att med näbbar och klor klamra sig fast på hockeyallsvensk mark. Gårdagens match gjorde mig inte mindre oroad inför avslutningen. Tingsryd var långa stunder mer stillastående än ett divison två lag och verkade sakna den rätta viljan. Ändå hittade VIK ett sätt att förlora. Tanken om att Gulsvart omöjligen kan åka ur Hockeyallsvenskan förbyttes därmed mot att det faktiskt kan hända. Jag menar, kan man förlora mot ett oinspirerat Tingsryd kan man nog åka dit mot ett tokladdat Troja/Ljungby eller Kristianstad. Hur överlägsna man än är i spelet och skottstatistiken. Det är inget önskescenario men nog så viktigt att inte blunda för.

Ledningen har länge pratat om en match i taget och plockat fram fin statistik över de fem senaste matcherna. Boxplay har blivit bättre, försvarsspelet har blivit bättre, laget tar fler poäng nu än tidigare och så vidare. Det här har vi hört sen den senare delen på hösten. Men att titta fem matcher bakåt och jubla högt kommer inte hjälpa när grundserien snart summeras. Då kommer vi titta på vilken slutplacering laget hamnade på. Det jag menar är att oavsett om laget lyft sig de sista fem matcherna innan sista omgången, men ändå hamnar i negativt kval, måste vi inse att det inte var bra nog även fast vi gärna lyfter fram de där fem matcherna i början på januari. Kravställningen måste vara större än så, i VIK ska det finnas en vinnarkultur. Jag har varit inne på det förut och skriver det igen – den här truppen är bättre än vad tabelläget visar. Jag tycker man helt enkelt inte har fått ut tillräckligt av spelarmaterialet. Enligt mig hade en godkänd insats varit att slåss om en playoff-plats, inte att in i det sista försöka undvika negativt kval.

Jag tror ändå att ett gott slut väntar för VIK. Eller så bra som det kan bli. Mitt tips om att Södertälje och Björklöven får utstå negativt kval kvarstår. Och är det något lag som utmanar för att placera sig under strecket så är det Modo.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

En kommentar till “Oroande att förlora mot ett oinspirerat motstånd”

  1. Saknaden av målskyttar samt spelare som skymmer och bökar/irriterar/är elaka/jobbiga framför motståndarmålet saknar jag i en annars mycket bra insats av ett VIK som spelar bra men är ineffektivt.Tuff avslutning väntar men det gäller även Modo och Björklöven som har ett mycket tufft spelprogram kvar med bla Pantern borta för Björklöven……..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *