Det blir avgörande

Ångest-veckan. Eller veckan med härliga utmaningar. Den första perioden mot Vita Hästen såg ut som det förstnämnda, medan det i andra perioden började likna en härlig utmaning. Ni som såg matchen igår såg också att Vita Hästen dominerade den första perioden, mot ett VIK som stod på hälarna och tillät motståndarna vinna närkamper gång efter annan. I den perioden hade man kunnat blivit hårt straffad, till och med mot ett divison ett lag. Men på något sätt lyckades VIK hålla undan och klara 0-0 i till periodpaus. Den pausen räckte för att höja sig några snäpp och sedan göra både ett och två mål innan nästa periodvila. En höjning som blev avgörande.

Matchavgörande var också Henrik Lundbergs räddning i den andra perioden. Vid ställningen 1-0 hade Vita Hästen-spelaren öppet mål och skulle bara lägga in pucken, tänkte nog alla förutom Lundberg. Akrobatiskt slängde han sig över och tog pucken med stöten. Den kvalitén är det som skiljer en medelmåttig målvakt mot en stjärnkeeper i den här serien. Lika viktigt var det att Fredrik Johansson och Niklas Lihagen anförde laget framåt. Det är två tunga pjäser som laget behöver få ut maximalt av om det här ska gå vägen.

Jag pratade med en person som följt laget länge, som frågade om VIK klarar en kvalserie neråt. Jag säger så här: De har en bra chans, men måste prestera på topp. Jag räknar det till ungefär 7-8 spelare i VIK som besitter kvalité som kan bli avgörande mot de sämre lagen. Resten av spelarna kommer förmodligen befinna sig i någon gråzon, det vill säga inte vara så mycket bättre, och får förlita sig på att kämpa lika frenetiskt som motståndet. Det som blir avgörande är alltså dessa 7-8 spelare med kvalité, som behöver vara på topp och leverera. Då tror jag VIK klarar sig galant eftersom de andra lagen inte har samma spets. Johansson och Lihagen är två av dessa spelare och därför var det viktigt att de levererade igår.

Men VIK har satt sig i förarsätet när det gäller att undvika kval, därför kan diskussionen om VIK klarar sig mot lägre rankat motstånd bli irrelevant. Det räcker med seger mot Björklöven i den sista matchen för att hänga kvar. Och det tror jag man klarar av. Det enda som oroar är att laget den här säsongen har haft problem med jämna prestationer som genererat vinster över tid. Det krävs nu. Vi får se om laget mäktar med det när det gäller som mest.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *