Truppen _var_ bättre än så här

Okej, mer sansad ska jag försöka få ihop mina tankar i ett blogginlägg. Och göra det så tydligt jag kan för er.

Matchen igår
Lagets insats mot Björklöven är det inget fel på, trots förlusten. Alla kämpade, slet och täckte skott huvudlöst. Gruppen hade bestämt sig för att det här fick kosta. Men det är några saker som saknades för att VIK skulle kunna vinna matchen. Bland annat självförtroendet som gjorde att laget nervöst backade hem med tio minuter kvar av matchen. Kvalitén i alltifrån passningsspelet till beslut var för dålig i avgörande lägen. Egentligen samma misstag som vi har sett tidigare under säsongen, där VIK den här kvällen lyckades göra färre av dem men ändå straffades hårt. Backen Jimmie Janssons insats på det avgörande målet, när han ivrigt och utan tanke kliver ner bakom målet, är signifikativt för lagets otaktiska och valpiga spel under säsongen. Där dessutom resten av laget stirrar på pucken. Håll i åtanke att ingen skugga ska falla över Jansson, det här kunde lika gärna ha varit någon annan utav dagens VIK-spelare. Allt som allt är ändå gårdagens insats godkänd trots den snöpliga förlusten.

Upphämtningen från nyår
VIK har efter nyår ryckt upp sig och tagit fler poäng per match än innan. Det gav också laget chansen att spela om att hålla sig kvar i Hockeyallsvenskan. En stor anledning till det är målvakten Henrik Lundberg som stått för flera fenomenala insatser. Samtidigt har toppspelare som Lihagen, Johansson, Gråhns, Fish m.fl. höjt sig ett snäpp vilket räckt till att vinna fler matcher. Det syns också att tränarna fler gånger lyckats med sin taktik, genom att laget har känts mer balanserat än utspritt. Tyvärr har man fortfarande haft svårt att hålla en jämn nivå över längre tid, och därför har man fortsatt slagits kring det negativa kvalstrecket.

Säsongen i sin helhet
Underkänd. Jag vet inte vart alla diskussioner om att VIK ska vara nöjda med att hålla sig kvar i Hockeyallsvenskan, med den här truppen, kommer ifrån. På något sätt tror jag att föreningen själva har startat den. Innan säsongen tippade de flesta, sett till truppen, VIK betydligt högre än så här. Det var nog många lag som hade velat haft delar av VIKs trupp till sitt förfogande. Laget pratade själv om att man siktade mot en playoff-plats. Men någonstans på vägen har någon lurat i någon, att den här truppen helt enkelt inte är tillräckligt bra. Eller att VIK sitter fast i tunga kontrakt, som om det hade löst hela gåtan om varför få spelare får godkänt den här säsongen. Så enkelt är det inte, det är undanflykter för att fokus ska ligga någon annanstans än på de ansvariga. Från början var truppen högst konkurrenskraftig för en mittenplacering men på vägen har den blivit en slagpåse. Det beror bland annat på att spelarna nu spelar med sämre självförtroende, att tränarna inte lyckats taktiskt, att knappt någon i gruppen haft en positiv utvecklingskurva. Det är den utvecklingen vi har sett under säsongen och som föreningen måste ta ansvar för. Det går inte att skydda sig bakom att truppen är för dålig, det är en ursäkt som luktar förlorare och som idag speglar av sig på isen.

Jag tyckte det var ganska uppfriskande att höra Björklövens ordförande stå upprätt i TV igår och säga att de har misslyckats den här säsongen, utan att skylla på en svag trupp. Istället tog han upp att arbetet utanför isen speglar det som händer på isen och att alla har ett ansvar. Från VIKs håll har jag inte hört någon säga att arbetet kring föreningen har varit för dåligt. Ändå har klubben genomgått, och fortfarande genomgår, en av sina största kriser rent sportsligt, ekonomiskt och organisatoriskt. Det är tydligt att klubben fortfarande saknar de riktiga ledarna, de som kliver fram när det blåser som hårdast. De som vågar säga att det här har vi inte gjort tillräckligt bra. Däremot kan jag ibland se dem jubla högt vid framgång. Eller höra dem säga att truppen är för dålig. Vilket jag alltid blir lika förundrad över, för det hjälper knappast spelarna att bli bättre.

Framtida kvalet
Nej, det här inte kört på något sätt. Åtminstone kan ingen längre säga att VIK har en för dålig trupp gentemot de andra lagen. Nu gäller det att få ihop resten av pusselbitarna. Jag tror att klyschan ödmjukhet blir viktig att förtydliga för gruppen i den här situationen. Eller det ska nog genomsyra hela föreningen framöver. Målvakten Henrik Lundberg tillsammans med Cristopher Fish, Fredrik Johansson, Niklas Lihagen, Lukas Zetterberg, Mikael Frycklund, Anton Mylläri, Stefan Gråhns, Eddie Davidsson och Hampus Larsson måste vara bra. Riktig bra. De är spelare som har kvalitéer som borde kunna straffa lagen från division ett. VIK kan dessutom få in en joker i form av Markus Persson som har gått på is efter sin operation. Jag tror fortfarande laget klarar sig kvar i Hockeyallsvenskan, men så har bevisligen jag tippat fel förr.

Spelschemat för kvalserien ser ut så här:

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

2 reaktioner på ”Truppen _var_ bättre än så här”

  1. Kan du berätta för mig vilka kvaliteér #59 besitter?
    Jag själv kan inte se några toppspelar kvaliteér hos honom.

  2. Kvalspel är vad som väntar detta VIK som gjort det bra efter nyår och många av dom unga spelarna har fått erfarenhet att spela matcher under hård press då tabelläget varit prekärt.Denna erfarenhet måste var ovärdelig i ett kommande kvalspel som säkert inte blir enkelt.Men med kung Henke och
    dom ledande spelare som finns i laget och kanske skadade nyckelspelare tillbaka så tror jag att VIK har bra möjligheter att klara detta kval.Men det kommer att krävas 110% av laget.Det är sannerligen dags gör lite framgång för VIK nu då det har varit en lång historia av otur/oskicklighet/misslyckande/usel gammal styrelse/skral ekonomi osv osv…. Dags att vända skutan nu VIK…….och vi supportrar fyller läktarna
    i kommande kval.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *