Det krävs i kvalserien

Det närmar sig starten för kvalserien till Hockeyallsvenskan säsongen 2016/2017. Tre lag är redan klara – Västerås, Södertälje och Huddinge. Ibland är det bra att gå tillbaka i tiden och kolla vad som egentligen krävdes för att hålla sig kvar eller ta sig upp till Hockeyallsvenskan. Därför har jag tagit fem stycken skärmdumpar från swehockey.se som visar sluttabellerna. Säsongen som skiljer sig från de andra är den som spelades 14/15, när SHL utökade ligan och Hockeyallsvenskan var tvungen att plocka upp fler lag. I övrigt är antalet matcher och lag som avancerar nästintill lika med hur det ser ut den här säsongen.

Så vad kan man få ut av titta på tidigare kvalserier? Att lagen som tar sig upp inte har råd att förlora mer än tre av tio matcher i de flesta fall, så länge man inte på något onormalt sätt skulle spela oavgjort (trots vinst på övertid) resten av matcherna. Då förstår man också innebörden av att få en bra start på serien. Föreställ er själva att förlora två direkt på raken, då ska man helst inte förlora mer än en match till på de återstående åtta. Det är tufft när så mycket står på spel.

Förra säsongens kvalserie visar också att de Hockeyallsvenska lagen får se upp, Asplöven och Sundsvall åkte nämligen ur serien då. Visserligen känns säsongens upplaga av VIK bättre än båda lagen, men starka kändes också Södertälje 2014/2015 när laget hamnade sist trots en större chans än vanligt att hålla sig kvar. Räkna därför med att det mentala blir minst lika avgörande lagens spelkvalitéer.

Kvalserien till Hockeyallsvenskan säsongen 2015/2016

Kvalserien till Hockeyallsvenskan säsongen 2014/2015

Kvalserien till Hockeyallsvenskan säsongen 2013/2014

Kvalserien till Hockeyallsvenskan säsongen 2012/2013

Kvalserien till Hockeyallsvenskan säsongen 2011/2012

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *