Tankar om det som händer i VIK

Trots att jag bakom kulisserna har hört att tränarna varit på väg bort, var det som att en bomb slog ner när VIK idag gjorde sig av med Christer Olsson och Tony Zabel. Eller gjorde sig av, Zabel fick ”ledigt” och Olsson bröt kontraktet i lojalitet mot Zabel. Enligt mina uppgifter var det styrelsen som tog beslutet vilket är anmärkningsvärt i sig. Jag tänkte försöka bena ut mina tankar kring detta.

Tränarnas betyg i VIK
Olsson och Zabel som ledare har misslyckats med att få gruppen dit man vill. De verkar ha haft ett stort engagemang och jobbat stenhårt för att lyckas, men inte nått hela vägen fram. Jag skrev tidigare ett inlägg om att nästan ingen spelare i dagens VIK har fått en positiv utveckling, utan snarare att de flesta presterar likvärdigt med tidigare alternativt gör en sämre säsong. Så här uttryckte jag mig då.

” Jag vet inte vart alla diskussioner om att VIK ska vara nöjda med att hålla sig kvar i Hockeyallsvenskan, med den här truppen, kommer ifrån. På något sätt tror jag att föreningen själva har startat den. Innan säsongen tippade de flesta, sett till truppen, VIK betydligt högre än så här. Det var nog många lag som hade velat haft delar av VIKs trupp till sitt förfogande. Laget pratade själv om att man siktade mot en playoff-plats. Men någonstans på vägen har någon lurat i någon, att den här truppen helt enkelt inte är tillräckligt bra. Eller att VIK sitter fast i tunga kontrakt, som om det hade löst hela gåtan om varför få spelare får godkänt den här säsongen. Så enkelt är det inte, det är undanflykter för att fokus ska ligga någon annanstans än på de ansvariga. Från början var truppen högst konkurrenskraftig för en mittenplacering men på vägen har den blivit en slagpåse. Det beror bland annat på att spelarna nu spelar med sämre självförtroende, att tränarna inte lyckats taktiskt, att knappt någon i gruppen haft en positiv utvecklingskurva. Det är den utvecklingen vi har sett under säsongen och som föreningen måste ta ansvar för. Det går inte att skydda sig bakom att truppen är för dålig, det är en ursäkt som luktar förlorare och som idag speglar av sig på isen.”

Det står jag fast vid även om jag fortfarande hör folk inom och utanför föreningen som hävdar att tränarna har fått ut maximalt av spelarmaterialet. Än värre blir det när man jämför spelarnas statistik från tidigare säsonger. Ni är lurade, men jag vet inte av vem. När ni jämför spelare med deras tidigare säsonger glömmer ni två viktiga aspekter: 1. Hockeyallsvenskan är sämre än någonsin, alltså borde en likvärdig prestation generera mer än tidigare säsonger. 2. Många spelare har idag en större roll och mer istid än tidigare säsonger och därför ska vi kunna förvänta oss mer nu. Det är diskussionerna, framförallt internt, om att VIK ska vara så dåliga som är en av anledningarna till att klubben är där de är idag. Och det är jag jäkligt bitter på.

Tränarbytet i sig
Min första tanke med tränarbytet var att föreningen inte borde ha agerat i det här läget på säsongen. Skulle man ha agerat var det tidigare under säsongen och absolut senast innan kvalserien. Men så tänkte jag ett varv till. Eftersom flera spelare som jag har pratat med har berättat om hur tränarna har tappat stora delar av gruppen, så kanske det här ändå är den bästa lösningen. Jag menar, om VIK nu trillar ur Hockeyallsvenskan hade man förmodligen också gjort det med två tränare som redan tappat gruppen. En ny tränarduo har i alla fall chansen att vinna gruppens förtroende, trots att det kommer vara en extremt svår uppgift att förändra något energi- och spelmässigt på kort tid. Felet jag anser att föreningen har gjort är att man inte har agerat tidigare, om det kommit till kännedom att det inte funnits något förtroende för tränarna. Om dessutom styrelsen själva har tagit det sena beslutet kan det skapa en friktion mellan de sportsliga ansvariga och styrelsen, vilket inte alls är bra i det här läget. Jag vill också understryka att jag generellt inte är för ett tränarbyte mitt under säsong, så länge gruppen har förtroende för de som leder laget.

Framtiden
Jag tycker det är förbaskat roligt att VIK tar till vara på Thomas Paananen som gjort ett hästjobb i juniorerna. Han har också varit en del av a-laget vilket gör att han känner till spelsystem och spelare. Paananen står för ett modernt ledarskap där han gärna involverar gruppen i beslutsprocessen, vilket jag tror är ett måste när man ska nå framgång med ett lag idag. Vem som blir tränare tillsammans med Paananen återstår att se, folk har nämnt Hellenberg, Ivarsson och Tornberg men jag tror inte att det blir någon utav dessa herrar.

Om man tänker framtid i övrigt är det här ett nytt misslyckande för klubben. I en redan turbulent tid. Dessutom kostar det pengar att sparka tränare och där hoppas jag att klubben har koll på den ekonomiska biten. Risken är att varumärket skadas och att alltifrån sponsorer till fans upplever klubben som ännu mer rörig. Det behövs en röd tråd, lugn och stabilitet i föreningen just nu.

Till sist. Om någon inifrån hör mig. Ta tag i föreningen och tänk igenom varenda litet beslut. Ta hjälp av utomstående expertis om så behövs. Jag har haft en dålig magkänsla länge och nu faller bit efter bit på plats. Västerås behöver ett elitlag i ishockey.

Publicerat av

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

2 reaktioner till “Tankar om det som händer i VIK”

  1. Nöden har ingen lag ! Är gamla visdomsord som gäller än idag. Visst är denna förändring en minut i tolv, men att sitta och titta på när känslan att ångesten , rädslan att misslyckas osv osv är överhängande för laget gör inte en ledare/styrelse som känner ansvar för föreningen.resultatet vet vi om 7 matcher ! Men styrelsen har inte suttit med armarna i kors ! Den som lever får se!

  2. Det funkade inte att köra den mjuka ledar stilen heller spelarna blev ännu sämre.Att fortsätta att spela Jonsson och Karlsson efter sina sista framträdanden och ställa över den spelare som har bäst inställning i hela föreningen han har inte alla verktyg men för mej går attityden före alla mjukis lirare som fanns i dagens uppställning inga bra signaler som skickades i dag från ledarstaben

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *