Stora förändringar och spännande tid väntar

Det har sedan en tid tillbaka stått klart att VIK spelar i Hockeyettan nästa säsong. Klubben har därför kunnat satt igång arbetet med hur organisation, budgetar, spelartrupp etc ska se ut i framtiden. Självklart innebär steget ner en hel del förändringar inom klubben. Bland annat kommer troligtvis inte spelarna längre kunna leva som ”proffs”, det vill säga enbart spela ishockey, utan de kommer också behöva jobba. Det innebär i sin tur att satsningen inte blir lika koncentrerad som tidigare. En tidigare förmån för spelarna som är lätt att förbise tills verkligheten slår till och man både ska jobba och spela ishockey.

Men det är självklart mer än det som kommer förändras och till exempel lär organisationen slimmas rejält. Och de som får kvarvarande tjänster måste göra allt och lite till för att klubben ska lyckas. Hur tufft det än låter så kommer det inte fungera att se sin egen insats som ett vanligt jobb. Det måste finnas en passion och framåtanda som ger klubben det lilla extra. Det man kanske inte får betalt för idag, men där de som är med erbjuds en häftig resa. Det är viljan och synen på framtiden som kommer bli det viktiga. Något jag blir glad över är när klubbchefen Mats Brokvist uttrycker att kravbilden på varje individ inom föreningen kommer höjas. Det tror jag är en nyckel för att det från och med nu ska bli en märkbar positiv förändring.

På tal om Brokvist så tycker jag han får oförtjänt mycket skit i det här läget. Han kom in sent på säsongen och har knappast fått tid på sig att sätta sin prägel på VIK. Dessutom i ett läge där klubben redan satt med ansträngd ekonomi och i ett utsatt tabelläge.

Nästa säsong kommer vi få se ett helt nytt lag på isen. Förmodligen yngre och mer orutinerat än den här säsongen. Jag hoppas att klubben inte gör samma misstag som förut och kommunicerar att en plats i serien ovanför är det enda som spelar roll. Det vore att spela med en för hög image, igen. Att ta sig tillbaka till Hockeyallsvenskan kan absolut vara ett mål, men klubbens existens ska inte kretsa kring den frågan.  Jag tror inte heller att truppen som ställs på isen nästa säsong ska bära mer press än VIK-loggan på tröjan. Varenda lag kommer se matcherna mot Gulsvart som en final och det kommer vara tillräckligt krävande att orka stå upp mot det.

Det första klubben ska göra rent sportsligt i det här läget är att rekrytera en riktigt intressant och duktig tränare. En person som spelare i hockeysverige vill spela för. Eftersom VIK förmodligen inte kommer kunna erbjuda de bästa spelarlönerna, är tränarfrågan en otroligt viktig del när en individ ska välja klubb. För mig är det inte heller ett minus om den nya tränaren har lyckats i den här situationen förut och kan hjälpa klubben att rita den sportsliga kartan inför framtiden.

En annan spännande del är att se hur VIK bygger sitt varumärke framöver. Här finns det verkligen möjligheter att förändra till något positivt. Ni som får äran att bygga det framtida VIK, grattis! Ni kommer in i en klubb där mycket gått snett de senaste åren, tänk vilken fantastisk möjlighet ni har att påverka och förändra det här till något bra. Tänk vad lite det hade funnits att göra om klubben redan vunnit 3 SM-guld i rad och fyllt arenan varje match!

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *