Sänk förväntningarna – här är nya spelarbudgeten

Välkommen till en ny verklighet – VIKs spelarbudget inför säsongen 2017/2018 ligger för tillfället på 1,5 miljon kronor. Det meddelade sportchefen Andreas Appelgren spelarna idag. Att jämföra med tidigare spelarbudgetar som legat på någonstans mellan 8 och 13 miljoner. Eller Surahammars som ligger någonstans strax under miljonen. Och då är ”Sura” ett lag som de senaste åren fått kämpa för överlevnad i division ett. Med andra ord är det med all säkerhet många division ett klubbar som ligger över VIKs nuvarande spelarbudget, utan att ha några exakta siffror. Förvänta er därför inget topplag som utmanar mot Hockeyallsvenskan redan nästa säsong. Det blir en längre resa men för den sakens skull behöver den inte bli tråkig. Allt handlar om hur intressant klubben gör sig själva.

Den extremt låga spelarbudgeten vittnar om att VIK sitter i en sämre ekonomisk sits. Det borde klubben redogöra på ett tydligare sätt så att chocken inte infinner sig igen. Eller det skulle man redan gjort om jag tänker till. Jag vill ändå understryka att jag inte vet exakt HUR allvarligt det ekonomiska läget är för att undvika spekulationer om konkurs. Den här tiden på året har ekonomin mer eller mindre alltid varit dålig, inte bara för VIK utan också för många andra föreningar i Sverige. Det är mycket utgifter och få inkomster. Ofta brukar klubbar rädda sig själva genom att låna pengar av sina sponsorer, som nu betalar in pengar för sponsring längre fram. Det blir ungefär som konstgjord andning fram till säsongstart. Så var det även när VIK hade en spelarbudget på 13 miljoner.

Spelarbudgeten i klubben har alltid ökat successivt under säsongen, så förmodligen den här också. I bästa fall kan VIK hamna på någonstans runt 2-2,5 miljoner kronor vilket skulle förändra läget till det lite mer positiva. Men trots det tror jag man ska vara försiktiga med förväntningarna på laget. Det kommer inte bli några färgsprakande nyförvärv. Här gäller det att tänka smart kring vilka spelare man ska satsa på.

I övrigt…

… har jag hört att Tobias Bössfall kan vara på väg tillbaka in i föreningen. Det vore i så fall ett stort fall framåt för marknadssidan. Jag tror vi alla ska hoppas på att det stämmer.

… kommer VIK inom kort presentera en ny fystränare.

… är processen om att säga upp tjänstefolk inom föreningen påbörjad, med facket inkopplat. En tråkig del för alla parter, men nödvändig för klubbens överlevnad i det här läget.

… såg jag en text där VIK support nu blickar framåt, en viktig signal om att det inte är över på något sätt.

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

3 reaktioner till “Sänk förväntningarna – här är nya spelarbudgeten”

  1. Detta stämmer inte. Få klubbar i ettan har större spelarbudget än 1,5 miljoner!I Exempelvis i västra så ligger Skövde, Mariestad och Borlänge strax över miljonen. Sen beror det på hur man räknar? Är sociala med? Tränar löner?
    Och Surahammar skulle de ligga strax under miljonen låter väldigt osannolikt. Max ett par hundratusen!

    / Wendel

  2. Tråkigt/trist och svårt läge när den ekonomi som misskötts av tidigare styrelse får så svåra konsekvenser närmaste året/åren på spelarbudget,anställda osv osv.
    Nu sitter man väl också fast i gällande kontrakt med sportchef,klubbchef och tränare Zabel.Det blir väl svårt att komma ur dessa kontrakt.
    Jag måste säga att det känns som vägen tillbaka är längre än vad man kan hoppas på om man är realist,om nu inte man kan trolla med denna lilla spelarbudget och kanske få sponsorerna att öppna plånboken återigen.Men det blir inte lätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *