Sista inlägget på Hockeybloggen: Tack för äventyret!

Fem år som spelare i VIK Hockeys a-lag.
Skador, nya insikter och mål gav mig andra möjligheter. Som den här.

Nu fem år senare skriver jag mitt sista inlägg på Hockeybloggen. Naturligt på många sätt. Vemodigt på ett annat.

Tacksam över att ha fått chansen. Vem var jag inom journalistiken som sportchefen Pasi Hiirikoski vågade satsa på. Ingen utbildning. Ingen erfarenhet. Ingen.

Men så har jag alltid gillat att måla med pennan. Uttrycka känslor, insikter och granska kritiskt. Därför löste sig det här sig ganska bra.

Tänk vad mycket jag har skrivit och sagt. I tidningen, på nätet, i podcasts, radio, TV och sociala medier. Vilket jävla äventyr!

Framförallt. Tänk vad många som visat sitt engagemang tillbaka. På twitter och på stan. Tyvärr har jag inte alltid haft tid för en diskussion. Men. Jag har alltid lyssnat, läst och tagit till mig. Tack för att du varit med. Du har varit viktig.

Den tråkiga delen av resan har jag bestämt mig kommer få ta en väldigt liten del av inlägget. Men jag vill ändå lyfta den delen eftersom klimatet i sociala medier, eller kanske på jorden överhuvudtaget, blivit allt tuffare. Ni som försökt skrämma, tysta ner och hoppat på mig personligen. Ni är få. Ni är fega. Ni är synade av fler än mig. Till min stora glädje är ni 0,1% av allt jag upplevt som hockeyskribent.

Till ämnet som berört mest och flest på bloggen – VIK. Klubben som kastats mellan himmel och helvete en gång för mycket. Bakom den tunga tiden finns ett ljus. Ni kommer tillbaka. Jag tror på er.

”Hockeyn i Västerås engagerar och berör” – hört det förut? Förmodligen. Och det stämmer. Fans, kompisar, familj, gäster på krogen… människor jag möter vill diskutera VIK med en glöd som gör att vi kommer ha ett elithockeylag i stan. Ni är den stora drivkraften.

Men klubben måste göra rätt för sig innan framgångssagan skrivs. Det här kan svida men jag vill ändå lyfta en del av sanningen.

– Styrelsen behöver innehålla personer som antingen sponsrar med mycket pengar eller på annat sätt bidrar genom att ha kontakt med toppen på näringslivet. I övriga fall ska de ha en kompetens som bidrar till att VIK går framåt som klubb. Det går inte att ha personer som sitter i styrelsen som är lite sköna eller duktiga på att snacka. Eller för den delen är kompis med rätt personer.

– Klubben måste anställa tjänstefolk som är kompetenta och arbetsvilliga utöver det vanliga. Som med små medel kan göra underverk. Personer med framåtanda och visioner. Nu räcker det med bakåtsträvare.

– De större sponsorerna ska inte lägga sig i sporten. Ni kan den inte tillräckligt bra helt enkelt. Ni ska inte välja sportchef, tränare eller kedjeformationer. Genom era pengar har ni makt som kan skapa oro ifall ni använder den fel.  Utmana istället marknadssidan om att utvecklas så att ni får ut maximalt av ert sponsorskap. Det kan både ni och klubben vinna på.

– Den kanske viktigaste och känsligaste punkten. Personer inom organisationen måste sluta hugga varandra i ryggen. Upprepade gånger har jag fått höra både det ena och andra. Han ska bort, han ska in, han gör det och så vidare. Det är ett hårt slag mot er själva varje gång. Vem lyckas i en sån miljö?  Ingen till slut. Där är VIK idag. Ni måste våga stå upp mot varandra, ta diskussionen och lösa konflikten. Med varandra. Ni ska vara det starkaste laget av alla. Allt skitsnack i kulisserna måste upphöra. Det här är den enskilt största anledningen till varför VIK idag upplevs som splittrat. Kanske till och med orsaken varför man idag befinner i en dålig sportslig och ekonomisk sits.

Med det skrivet, jag vill klubben väl!

Till sist: Jag vill gärna tacka några som hjälpt mig med bloggen. VLTs sportchef Pasi Hiirikoski som alltid trott på mig. VLTs Kevin Johansson som varit ett givande bollplank på vägen. VLTs före detta sportbloggare Henric Nilsson som inspirerat. Det sista men det största tacket går till min sambo Amanda som tvingats läsa texter, analysera tankar och sett otaliga timmar hockey på TV.

Må gott.

Klart slut.

Johan Thalberg

Publicerat av

Johan Thalberg

Johan Thalberg

Världsunik hockeykarriär som målvakt och forward. Numera skribent och krönikör med störst fokus på VIK Hockey.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *