Nya lönerna dröjer för bemanningsanställda – trots att förhandlingen är klar: “Förvånande”

De anställda i Mittmedia kompetens får vänta på sina nya löner.

Detta trots att de är färdigförhandlade.

– Informationen har varit knapphändig och med kort varsel, säger Maja Sigfeldt, journalistfackets MMK-sektion.

Före jul avslutades löneförhandlingarna för Mittmedias bemanningsbolag Mittmedia kompetens, MMK. Trots det får inte medarbetarna någon ny lön eller sin retroaktiva löneökning på januarilönen. Det beskedet fick de på tisdagen.
– Det är förvånande för vi hade en diskussion efter förhandlingen om att vi inte såg något hinder för att betala ut lönepåslaget så fort lönekontoret hann med. Ingen av parterna såg någon anledning till att MMK-medlemmarna skulle behöva vänta, säger Maja Sigfeldt, vice sekreterare i journalistfackets MMK-sektion.

Maja Sigfeldt, Per Åhlin och Sara Bjermert.

Per Åhlin, redaktionell personalchef i Mittmedia, menar att orsaken till att de nya lönerna inte kommer är att lönekontoret inte hunnit med sig.
– De jobbar frenetiskt med att få klart alla löner. Man får lönen retroaktivt så det är ingen som går miste om några pengar, säger han.
Kan du förstå att de är besvikna?
– Ja, det kan jag förstå. Vi hade väl alla hoppats att alla löner skulle vara utbetalda för länge sen. Det är inte till gagn för någon att det dragit ut på tiden.

Sara Bjermert, andre vice ordförande i Mittmedia-klubben satt också med under förhandlingarna.
– Jag förstår inte riktigt varför det måste betalas ut samtidigt. Jag undrar om man väntat med att betala ut lönerna i Mittmedia AB om den förhandlingen varit klar före Mittmedia kompetens förhandling, säger hon.

Löneförhandlingarna i Mittmedia kompetens slutade med en löneökning på 2,88 procent, alltså mer än avtalet. Men förhandlingarna avslutades i oenighet.
– Det har främst att göra med att löneprocessen på vissa håll inte har gått rätt till med gäller löne- och framtidssamtal. Det har gjort att löneprocessen inte varit så som den var tänkt att vara och det vill vi markera mot, säger Maja Sigfeldt.
Förhandlingarna med journalistklubben i norra Mittmedia har gått till central förhandling som är inbokad i slutet av januari.

Publicerat av