Margaretha är Norrtäljes deckardrottning – ger sina bästa skrivtips: “Lita på dina infall”

Margaretha Levin Blekastad utanför Norrtelje tidnings lokaler i Norrtälje. Foto: Oskar Nord

Få artiklar är en halv miljon tecken långa.
Men den extrema textlängden hanterar Margaretha Levin Blekastad när hon skriver sina deckare.
– Det är roligt att få hitta på själv, det får man ju inte som journalist, säger hon.

Det började på en julmiddag för åtta år sedan. Kulturredaktören Margaretha Levin Blekastad och hennes frilansskribenter skojade om att de borde skriva en deckare tillsammans som skulle publiceras som följetong i tidningen till sommaren. Det slutade inte som ett middagsskämt – fem stycken stafettförfattare påbörjade arbetet med att skriva den sommarens läskiga läsning. Det blev en läsarsuccé direkt.
– Det blev så populärt så vi gav ut den som pocket och det gick också väldigt bra. Det som är så uppskattat är att det utspelar sig lokalt i en miljö som folk känner igen, säger Margaretha Levin Blekastad.
Till sommaren kommer de tre första sommardeckarna ut som ljudbok på Storytel och de har även översatts till tyska.

Samtidigt som arbetet med sommardeckarna tog fart började också Margaretha Levin Blekastads egen bana som deckarförfattare. Nu har två böcker i en tänkt trilogi kommit ut – Blod och is och Blodröd höst.
– Jag har nog alltid haft en längtan efter att skriva och med sommardeckarna upptäckte jag hur roligt det var att skriva på det här sättet – att få hitta på själv, det får man ju inte som journalist. Ska jag citera någon på jobbet och tittar i blocket så tänker man ju ibland att det ju vore mycket roligare om personen sa något annat än det den sa, säger Margaretha Levin Blekastad.
Förutom att fiktionen erbjuder större kreativt spelrum är den stora skillnaden mellan att skriva deckare och artiklar textmängden.
– En bok är ungefär 500.000 tecken. Det var svårt i början att överblicka ett så stort material när man är van vid en artikel, säger Margaretha Levin Blekastad.

Margaretha Levin Blekastad kom till Norrtelje Tidning 1990 och jobbade som nyhetschef i tio år för att sedan bli tidningens kulturredaktör. Dessutom är hon nu ordförande i Journalistförbundets Promedia-klubb som organiserar medlemmar i Närke, Västmanland och Stockholm.
– Det är intressant och utvecklande men bitvis väldigt påfrestande, framförallt under nedskärningsperioder. Sen är det ju ständigt så att man vill alltid ha mer i alla förhandlingar, vi når aldrig dit vi vill utan jag får hela tiden intala mig själv att vi i alla fall lyckades med någon liten bit och att vi får jobba vidare, säger Margaretha Levin Blekastad.
Under året har det varit kylig stämning mellan företaget och journalistklubben i norra Mittmedia, men Levin Blekastad tycker att samarbetet “fungerar skapligt”.
– Vi har inte råkat ut för det som de gjort, vi känner att vi blir respekterade och att vi har ett fungerande förhandlingsklimat.

Hon pendlar till Norrtälje från Lagga utanför Uppsala och när hon inte jobbar lockar familjen som även inkluderar golden retrievern Alice.
– Jag tycker mycket om att vara ute i skogen med hunden. Jag har två barnbarn som jag får skämma bort och håller på med bridge, berättar Margaretha Levin Blekastad.

Margarethas tre bästa skrivtips
Sätt igång. Var inte rädd för att det ska bli dåligt – fastna inte vid första steget, har du väl börjat så rullar det.
Lita på dina infall. När man får en idé så lita på den, kör iväg och se var du hamnar. Det går alltid att stryka.
Se upp för dina favorituttryck. Låt det flöda när du skriver men rensa och byt ut sedan.

Margaretha Levin Blekastad
Gör: Kulturredaktör på Norrtelje Tidning.
Ålder: 60 år.
Bor: Hus i Lagga, på landet sydost om Uppsala.
Familj: Maken Lasse, sonen Aron med familj och sonen David. Hunden Alice.

Måndagsmötet är en serie porträtt med anställda i Mittmedia som publiceras varje måndag förmiddag. Det här är den första i serien Måndagsmötet som även publiceras externt. 

Publicerat av