Daniel Bertils om att bli utgivare på GD efter Gullbergs timeout: “Ett förvaltande uppdrag”

Bild: Markus Boberg/Mittmedia

I fredags tog Gefle Dagblads chefredaktör timeout.
Daniel Bertils går in som ställföreträdande ansvarig utgivare under tiden.
– Det är en olycklig polarisering som blivit, säger han om situationen på redaktionen.

Det är andra gången som Daniel Bertils kliver in som tillfällig utgivare på Gefle Dagblad. För tre och ett halvt år sedan var han tillförordnad på posten innan Anna Gullberg tog över. Nu är han tillbaka i rollen.
– Det är ett förvaltande uppdrag men det innebär i dag inte att man kan sitta still utan daglig förflyttning. Jag kommer inte initiera några större förändringar eller förändra organisationen eller så utan vi fortsätter jobba på, säger Daniel Bertils.

Bakgrunden till Anna Gullbergs timeout är den senaste veckans medierapportering om fallet med den tidigare medarbetaren Sanna Wikström. Wikströms sambo Kennet Lutti anklagade i en intervju med tidningen Journalisten Gefle Dagblad för Sanna Wikströms död.
– Det är förfärligt det som hänt och så onödigt. Det är en total brist på medmänsklighet, sa Kennet Lutti till Journalisten i ett stort reportage om fallet och arbetsmiljön på Mittmedia.
På fredagen meddelande Anna Gullberg att hon tar en timeout från sitt uppdrag på tre månader.
– Jag är både trött och ledsen, och jag behöver tid för reflektion, sa hon i ett pressmeddelande.

Daniel Bertils jobbar till vardags som affärsutvecklingschef för print och har tidigare varit redaktionschef och chefredaktör på tidningarna i Hälsingland.
– Det är spännande att jobba lite närmare journalistiken i direkt produktion men jag känner också en respekt för det. Det är 3,5 år sedan jag senast var utgivare och uppdraget har förändrats sedan dess, säger Daniel Bertils.
Vad tänker du om den situation som varit på GD som lett fram till att du sitter här?
– Det är egentligen svårt att kommentera för jag har inte varit agerande i det. Jag kan tycka att det är en olycklig polarisering som blivit.
Vilken nytta kan du göra under tre månader?
– Jag kan hjälpa redaktionen att fokusera på det viktiga – det dagliga journalistiska arbetet. Jag känner många sedan tidigare och det är en jätteduktig redaktion.
Har du några ambitioner att bli kvar längre?
– Nej. Jag kan hantera det här tillfälliga uppdraget men det är inget jag långsiktigt vill ha.

Publicerat av